Τετάρτη
29 / 05 / 2024
4 Νέα Άρθρα

Κυβέρνηση και Πιτσιλής, προκαλούν και… εκβιάζουν

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Κυβέρνηση και ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν επίσημα το σχέδιό τους για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ.

Ένα σχέδιο το οποίο, πέραν των προβλέψεών του, χαρακτηρίζεται από ένα πρωτοφανή εκβιασμό, αφού συνδέει ευθέως την προωθούμενη αξιολόγηση και τη συμμετοχή σε αυτήν, με την περικοπή μεγάλου μέρους των τακτικών αποδοχών των υπαλλήλων.

  • Πρόκειται για μια πρόβλεψη η οποία συμπυκνώνει με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο τον Αυταρχισμό και την Αλαζονεία μιας Ηγεσίας η οποία ενώ θα έπρεπε να απολογείται για την κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν στις υπηρεσίες μας, συνεχίζει να στοχοποιεί τους εργαζόμενους.
  • Αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, για το πώς αντιλαμβάνεται η Πολιτική Ηγεσία και η Ηγεσία της ΑΑΔΕ το μέλλον των υπηρεσιών μας, ως μοντέλο μάλιστα που σχεδιάζεται να προωθηθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ένα μοντέλο αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κανιβαλισμού, εκβιασμών και… αναλώσιμων υπαλλήλων.
  • Ένα σχέδιο το οποίο κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους, μέσω μιας προσχηματικής διαδικασίας, τη στιγμή που είχε ήδη αναρτηθεί στη ‘’διαβούλευση’’, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πως αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΑΑΔΕ το διάλογο, αλλά και το επίπεδο σεβασμού τους προς τους εργαζόμενους.
  • Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο Κυβέρνηση και Πιτσιλής το καταθέτουν εν μέσω απαγορευτικού (προφανώς έχοντας λύσει όλα τα προβλήματα των υπηρεσιών), επενδύοντας στην περιορισμένη (όπως τουλάχιστον θεωρούν) δυνατότητα αντίδρασης των εργαζομένων.

 

Το σχέδιο Κυβέρνησης – Πιτσιλή προβλέπει;

 

1.Σύνδεση περιγράμματος με Μισθό.

Το σχέδιο Πιτσιλή συνδέει το κάθε Περίγραμμα με διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς (χωρίς μάλιστα να αποτυπώνει την πλήρη εικόνα). Συνυπολογίζοντας μάλιστα την πρόβλεψη για ύπαρξη διαφορετικού συντελεστή βαρύτητας για κάθε υπηρεσία, οδηγούμαστε στη δημιουργία δεκάδων διαφορετικών Περιγραμμάτων και πλήρους διάσπασης, ακόμα και όσων απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο (π.χ., έσοδα, έλεγχο, εισόδημα κλπ.) αλλά διαφορετική υπηρεσία.

 

2.Αλλαγή του Καθεστώτος της Προσωπικής Διαφοράς

Σήμερα η μισθοδοσία αποτελείται απ’ το Βασικό μισθό (Ενιαίο Μισθολόγιο) και την προσωπική Διαφορά (για όσους τη λαμβάνουν). Με βάση το σχέδιο ορίζεται πλέον ένα επίδομα θέσης για κάθε περίγραμμα οπότε οι αποδοχές του κάθε υπαλλήλου θα αποτελούνται απο το άθροισμα του Βασικού Μισθού (βάσει του Ενιαίου) και του επιδόματος θέσης. Σε περίπτωση που το άθροισμα αυτών υπολείπεται των σημερινών αποδοχών, θα προσδιορίζεται μια νέα Ατομική Διαφορά, προκειμένου (όπως η κυβέρνηση ισχυρίζεται) να μην υπάρξει μείωση αποδοχών.

Είναι προφανές, ότι με την αλλαγή αυτή, έχουμε τη μετατροπή ενός μέρους της μισθοδοσίας μας, το οποίο είχε τα χαρακτηριστικά των τακτικών αποδοχών, σε ένα επίδομα θέσης και υπό την αίρεση της ανταπόκρισης στις ‘’απαιτήσεις’’ της θέσης αυτής.

 

3.Επίδομα θέσης, ΜΟΝΟ υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής στην Αξιολόγηση

Το σχέδιο Πιτσιλή προβλέπει ότι επίδομα θέσης, το οποία και θα αποτελεί ένα μεγάλο μέρος των αποδοχών, θα καταβάλλεται ΜΟΝΟ υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής στην εκάστοτε αξιολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα περικόπτεται, επιφέροντας μεγάλη μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια διάταξη που επί της ουσίας «ποινικοποιεί» τη συμμετοχή στη απεργία/αποχή από την αξιολόγηση και κυρίως αναδεικνύει και το πώς αντιλαμβάνονται την «αξιοκρατία» και την «αριστεία» οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου: σημασία δεν έχει εάν είσαι – με τα δικά τους δήθεν τεχνοκρατικά κριτήρια- ικανός για ένα «απαιτητικό» ΠΘΕ και τοποθετημένος σε αυτό έχοντας τις ανάλογες ευθύνες, αλλά εάν συμμετέχεις στα «ΘΕΛΩ» του ΔΙΟΙΚΗΤΗ (βλέπε αξιολόγηση). Πρόκειται για μια διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας που επί της ουσίας θεσμοθετεί «διώξεις» συνδικαλιστικού/πολιτικού τύπου στις υπηρεσίες μας.

 

Πρόκειται για έναν ΩΜΟ και ΑΘΛΙΟ εκβιασμό της Κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΑΑΔΕ. Όχι μόνο γιατί επιχειρεί υπό την απειλή μεγάλων περικοπών να νομιμοποιήσει τα ατομικά συμβόλαια, την ατομική στοχοθεσία κλπ, αλλά και γιατί ο κ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ (βάσει του ιδρυτικού νόμου της ΑΑΔΕ) διατηρεί το δικαίωμα να καθορίζει και να αναπροσαρμόζει συνολικά ή επιμέρους και ανά πάσα στιγμή τους όρους της αξιολόγησης.

 

4.Αποκλείει τους Νεοεισερχόμενους συναδέλφους απ’ την Προσωπική Διαφορά

Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και το σχετικό ενημερωτικό που αναρτήθηκε στο site της ΑΑΔΕ, όχι μόνο δεν λύνεται το ζήτημα της ένταξης όλων των συναδέλφων στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς, αλλά αντιθέτως επιχειρεί να κλείσει οποιαδήποτε τέτοια προοπτική. Οι νέοι συνάδελφοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με το μισθό που προβλέπεται με το ενιαίοι μισθολόγιο και σε αυτό θα προστίθεται κάθε φορά το επίδομα θέσης. Άθροισμα το οποίο, όπως και οι ίδιοι αποδέχονται, θα υπολείπεται κατά πολύ της προσωπικής διαφοράς. Οποιαδήποτε αλλαγή περιγράμματος θα συνεπάγεται και άμεση αυξομείωση του μισθού για τους νέους συναδέλφους

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ και η Πολιτική ηγεσία χαρακτηρίζουν τη σημερινή Προσωπική Διαφορά ως...στρέβλωση, κάτι που μάλλον θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν για την προοπτική συνολικά της Προσωπικής Διαφοράς.

 

5.ΕΡΝΤΟΓΑΝοποίηση… των υπηρεσιών μας

Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από πλήθος εξουσιοδοτικών διατάξεων οι οποίες επιτρέπουν στον Διοικητή να τροποποιήσει ή και να μην εφαρμόσει προβλέψεις και αυτού του Μισθολογίου για μια σειρά ζητήματα που αφορούν το Μισθολόγιο, την αξιολόγηση, την καταβολή του μπόνους ή τη χορήγηση ενός κλιμακίου σε περίπτωση επίτευξης του στόχου σε ποσοστό άνω του 95% για τρία συνεχή έτη (!!!), για τα οποία ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ έχει το δικαίωμα εκ των υστέρων να αλλάξει τους όρους.

 

Στις τροποποιούμενες διατάξεις και συγκεκριμένα στο άρθρο 21, με τροποποίηση του άρθρου 28 παρ. 2 (περ. α) του 4389/2016 εκχωρείται στον ΔΙΟΙΚΗΤΗ το δικαίωμα τροποποίησης των Περιγραμμάτων Θέσης, χωρίς την πρόβλεψη (όπως αναφέρει ο ιδρυτικός νόμος της ΑΑΔΕ), αυτό να τυγχάνει και της έγκρισης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο ίδιο άρθρο, με τροποποίηση του άρθρου 28 παρ. 2 (περ. β) του 4389/2016, ελαστικοποιεί και κάνει περισσότερο αδιαφανή τη διαδικασία τοποθέτησης ή μετακίνησης ενός υπαλλήλου από ένα Περίγραμμα Θέσης.

 

Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις αποτελούν μια επιπλέον ένδειξη για τον τρόπο λειτουργία και μεταχείρισης από την πλευρά της Διοίκησης του μηχανισμού των Περιγραμμάτων Θέσης.

Και εν πάση περιπτώσει την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία τη ζούμε καθημερινά στην ΑΑΔΕ: το μόνο φορέα με Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων τα οποία είναι…. γνωμοδοτικά και πλήθος τοποθετήσεων Προϊσταμένων με «ειδική αιτιολογία» Διοικητή. Ποιος θα μας σώσει τελικά από τους αξιολογητές…..

 

 

6.Ειδικό Μισθολόγιο… κατ’ όνομα

Η εμπειρία των ειδικών μισθολογίων, για όσους κλάδους έχει εφαρμοστεί (π.χ. Γιατρούς, στρατιωτικούς κλπ) δείχνει ότι αυτά βασίζονται κυρίως, πέραν των όποιων άλλων επιδομάτων, σε μεγαλύτερους βασικούς μισθούς.

 

Στην περίπτωσή μας κάτι τέτοιο προφανώς και δεν ισχύει, αλλά αντιθέτως έχουμε τη μετατροπή τακτικών αποδοχών σε αποδοχές οι οποίες θα καταβάλλονται υπό… προϋποθέσεις.

 

7.Αλλαγή κλιμακίου και… αύξηση Βασικού Μισθού

Το σχέδιο προβλέπει ότι όποιος εργαζόμενος διατηρεί ΑΤΟΜΙΚΉ προσωπική διαφορά μετά την ένταξή του σε περίγραμμα, η όποια αύξηση προκύψει (λόγω κλιμακίου, τυπικού προσόντος κλπ.), θα συμψηφίζεται με αυτήν.

 

8.Απόκρυψη ουσιαστικών στοιχείων του σχεδίου

Το σχέδιο Μισθολογίου και η φιλοσοφία αυτού βασίζεται στο νέο Βαθμολόγιο και τη σύνδεση αυτού με το κάθε Περίγραμμα Θέσης. Βαθμολόγιο όμως το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο (γιατί άραγε;) και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σε δεύτερη φάση και αφού έχει ψηφιστεί το Μισθολόγιο.

 

 

9.Συντάξιμες αποδοχές

Στο ποσό που θα αντιστοιχεί στο επίδομα θέσης, θα γίνονται κρατήσεις και για τη σύνταξη και κατά συνέπεια θα προσμετράτε στον υπολογισμό αυτής. Σε αντίθεση όμως με όσα διαδίδει η Διοίκηση (και αναπαράγουν διάφοροι καλοθελητές) η επίδραση αυτής της αλλαγής σε όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια θα είναι μάλλον ανεπαίσθητη, μιας και συντάξιμες αποδοχές, θεωρείται ο μέσος όρος των αποδοχών απ’ το 2002 και μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

 

               Αγαπητοί Συνάδελφοι…

               Ως κλάδος οφείλουμε πλέον να κινηθούμε πιο επιθετικά. Η λογική της αναμονής των εξελίξεων και των… τυπικών αντιδράσεων, έχει ολέθρια αποτελέσματα. Η κοινή και ΟΜΟΦΩΝΗ πρόταση των τριών Ομοσπονδιών (με τις επιμέρους διαφωνίες ή προβληματισμούς) η οποία έχει ολοκληρωθεί πριν 1,5 περίπου χρόνο πρέπει να αποτελέσει τη δική μας αντιπρόταση και το αντικείμενο ουσιαστικής και επιθετικής διεκδίκησης. Μια πρόταση η οποία λύνει το ζήτημα των μισθολογικών ανισοτήτων, προβλέπει ουσιαστικές αυξήσεις, εξασφαλίζει την ουσιαστική αμοιβή των υπερωριών και τον εθελοντικό χαρακτήρα αυτών, αντιμετωπίζει ζητήματα που άπτονται των συνθηκών εργασία, της διαφάνειας στις μετακινήσεις, την εκπαίδευση κλπ

               Η Αλαζονεία, ο Αυταρχισμός, η έλλειψη σεβασμού σε Δημοκρατικές διαδικασίες, η απόλυτη Αδιαφάνεια κλπ. είναι ταυτόσημα με την ηγεσία της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για χαρακτηριστικά τα οποία συμπυκνώνονται στο κατατεθέν σχέδιο το οποίο πρόκειται να αλλάξει ριζικά το εργασιακό μας περιβάλλον και όχι μόνο σε ζητήματα που άπτονται των οικονομικών θεμάτων.

 Η βιαιότητα των όσων δρομολογούνται, απαιτούν και ανάλογες - ουσιαστικές αντιδράσεις. Μακριά από εθιμοτυπικού χαρακτήρα κινητοποιήσεις, που κυρίως εξυπηρετούν την εκπλήρωση της… υποχρέωσης απ’ τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Απαιτείται ένα πολύμορφο πλαίσιο κινητοποιήσεων που θα στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας τόσο στην Πολιτική Ηγεσία, όσο και στην Ηγεσία της ΑΑΔΕ, απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου.

                Η απόφαση – εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής για 24ωρη απεργία, είναι προφανές ότι δεν επαρκεί, ιδιαίτερα όταν οι ρυθμοί και ο τρόπος λειτουργίας της Ομοσπονδίας, δεν εξασφαλίζουν και τις προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και επιτυχία αυτής. Η απεργιακή κινητοποίηση θα πρέπει να πλαισιωθεί από σειρά αποφάσεων – πρωτοβουλιών στις οποίες μπορεί (εκτός των άλλων) να περιλαμβάνονται…

1.Ο συντονισμός (πέραν της τυπικής αναζήτησης κοινής ημερομηνίας για μια 24ωρη απεργία) με τις Ομοσπονδίες του ΥΠΟΙΚ.

2.Η άμεση συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και η απαίτηση στήριξης και υιοθέτησης των κινητοποιήσεών μας, καθότι εάν το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί στην ΑΑΔΕ θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο Δημόσιο.

3.Πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου για την ανάδειξη των όσων δρομολογούνται και όσων λαμβάνουν χώρα στην ΑΑΔΕ (αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, παραιτήσεις Νέων Συναδέλφων κλπ.).

4.Η Επαναβεβαίωση με ΣΑΦΗ και ΞΕΚΑΘΑΡΟ τρόπο της Απεργίας – Αποχής απ’ την προωθούμενη αξιολόγηση.

5.Η Άμεση – Καθολική αποχή από οποιαδήποτε μορφή Υπερωριακής Απασχόλησης.

6.Η Άμεση κήρυξη Απεργίας – Αποχής απ’ τον Προληπτικό Έλεγχο.

7.Διερεύνηση δυνατότητας ανάληψης και νομικών ενεργειών, με βάση το περιεχόμενο του Σχεδίου.

8.Η Άμεση κατάθεση στον ΟΜΕΔ της Ομόφωνης πρότασης των τριών Ομοσπονδιών και η πρόσκληση προς την Ηγεσία της ΑΑΔΕ και την Πολιτική Ηγεσία για συζήτηση - διαπραγμάτευση επί αυτής της πρότασης (σχετική απόφαση έχει ληφθεί εδώ και μήνες απ’ το Γενικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να υλοποιείται).

 

 

 Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το σχέδιο Κυβέρνησης – Πιτσιλή

 Μπορούμε να τους Σταματήσουμε

 

  

Αθήνα, 17.11.2020

Για να τυπώσετε την Ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ