Η δημιουργία και λειτουργία του ΚΕΒΕΙΣ, δεν αποτυπώνει μόνο τις προθέσεις της ηγεσίας της ΑΑΔΕ και της Κυβέρνησης για τις υπηρεσίες μας και τις εργασιακές συνθήκες που προωθεί. Στην ιστορία του ΚΕΒΕΙΣ αποτυπώνεται και η υποκρισία της πλειοψηφίας των Συνδικαλιστικών Οργάνων του κλάδου μας, τα οποία (…αν δεν στηρίζουν) σίγουρα ανέχονται συνειδητά αυτές τις εξελίξεις.
Στην αρχή ορισμένοι ''εκπρόσωποι των εργαζομένων'' χαρακτήριζαν το ΚΕΒΕΙΣ ''υπηρεσία lux''. Όταν όμως τα προβλήματα άρχισαν να... ξεχειλίζουν (μαζί με τα δεκάδες χιλιάδες αιτήματα) κανείς δεν μπορούσε να κρυφτεί. Γράφτηκαν καταγγελτικές ανακοινώσεις, εκφράστηκε η συμπαράσταση στους εκεί συναδέλφους, έγιναν συνελεύσεις που κατέγραψαν τα προβλήματα, έγιναν συναντήσεις με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία και εκφράστηκε η διάθεση για δυναμική αντίδραση στη διαμορφωθείσα κατάσταση. Αυτά όμως ΜΟΝΟ στα λόγια. Γιατί όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων και της ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών τα πράγματα αλλάζουν.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:
Μετά την εκφρασμένη θέση της Διοίκησης και της Πολιτική Ηγεσίας (σε πλήθος συναντήσεων) οτι το ΚΕΒΕΙΣ είναι ''ΥΠΕΡ στελεχωμένο'' και οτι η εικόνα των προβλημάτων που παρουσιάζεται δεν είναι πραγματική, η ΑΚΕ κατέθεσε τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων, όσο και στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ συγκεκριμένη πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να ασκηθεί ουσιαστική πίεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Το κείμενο που πρότεινε η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) είναι το παρακάτω και τέθηκε σε ψηφοφορία.
Πρόταση ΑΚΕ για το ΚΕΒΕΙΣ
‘’Η Συνέλευση των Εργαζομένων στο ΚΕΒΕΙΣ, που πραγματοποιήθηκε με βάση το πλαίσιο που ο Σύλλογος αποφάσισε, αποτελεί – παρά τα όποια προβλήματα - ένα πρώτο βήμα για πιο άμεσες διαδικασίες και συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων.
Μέσα απ’ τη διαδικασία αποτυπώθηκαν παλαιότερα, αλλά και νέα ζητήματα που καθημερινά προκύπτουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία, με κυριότερο ίσως αυτό της δραματικής υποστελέχωσής της.
Δεκάδες χιλιάδες παραγραφές, χιλιάδες αιτήματα πολιτών που εκκρεμούν, αναντίστοιχη των απαιτήσεων ψηφιοποίηση, εργαζόμενοι ‘’λάστιχο’’ που συνεχώς τρέχουν – εναλλάσσοντας αντικείμενα - για να καλύψουν ανάγκες. Ακόμα και έλλειψη, μετά από τόσους μήνες λειτουργίας, βασικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
Η πολλές φορές αγωνιώδης προσπάθεια της Διοίκησης του ΚΕΒΕΙΣ να ωραιοποιήσει την κατάσταση, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Όπως και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χιλιάδων αιτημάτων με την υπερπροσπάθεια των ελάχιστων εργαζομένων και τις υπαμειβόμενες (στην ουσία απλήρωτες) υπερωρίες που εκ των πραγμάτων καλούνται να κάνουν.
Κατάσταση η οποία τείνει να λάβει χαρακτηριστικά ‘’κανονικότητας’’, με την ευθεία αμφισβήτηση τους 8ωρου και του 5νθημέρου.
Ø Με απόφασή του Γενικού Συμβουλίου, σε συνέχεια της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΒΕΙΣ, αποφασίζει να απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας για την λειτουργία του VPN, τις εξόδους κινδύνου στο ισόγειο της υπηρεσίας, την αίθουσα του τηλεφωνικού κέντρου που δεν έχει φυσικό εξαερισμό και φωτισμό και για τα μικρόφωνα και ακουστικά που είναι κοινόχρηστα καταστρατηγώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Ø Επίσης με απόφασή του Γενικού Συμβουλίου η Ομοσπονδία θα προσχωρήσει άμεσα στην αποστολή εξωδίκου προς την ηγεσία της ΑΑΔΕ και την Πολιτική Ηγεσία με το οποίο θα τους καθιστά υπεύθυνους για τον άμεσο κίνδυνο Δεκάδες Χιλιάδες υποθέσεις του ΚΕΒΕΙΣ να παραγραφούν, ως αποτέλεσμα των συνθηκών που οι επιλογές τους έχουν επιφέρει στις υπηρεσίες μας.
Ø Παράλληλα καλεί σε συνάντηση τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ, απαιτώντας την ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπηρεσίας. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της Διοίκηση και μη λήψης ικανοποιητικών απαντήσεων (αόριστες δεσμεύσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές) η Ομοσπονδία θα καλέσει σε αποχή όλων των συναδέλφων του ΚΕΒΕΙΣ από κάθε υπερωριακή απασχόληση.’’
Η παραπάνω πρόταση (στην οποία έγιναν και δυο επιπλέον θετικές προσθήκες από ΔΑΣ και ΑΣΚΙ) απορρίφθηκε τόσο στο Σύλλογο Αττικής και Κυκλάδων, όσο και στην Ομοσπονδία απ’ την πλειοψηφία που συνθέτουν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ). Δεν πρόκειται απλά για μια στάση υποκρισίας, αλλά για μια επιλογή η οποία ουσιαστικά και εκ των πραγμάτων “νομιμοποιεί’’ τη διαμορφωθείσα στο ΚΕΒΕΙΣ κατάσταση. Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ και ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ Συνδικαλισμού.
(Υ.Γ. 1 Με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ)
Η ΔΑΚΕ όμως δεν στάθηκε ΜΟΝΟ σε αυτό. Με την τελευταία της Ανακοίνωση επιχειρεί να θολώσει την κατάσταση στο ΚΕΒΕΙΣ, λέγοντας ότι η ΑΚΕ στρέφεται κατά του δικαιώματος – δυνατότητας της τηλεργασίας και της χρήσης του VPN.
Αυτό που λέει η ΑΚΕ (…και ευτυχώς όχι μόνο η ΑΚΕ) είναι ότι το δικαίωμα στην τηλεργασία ΔΕΝ πρέπει να γίνεται χωρίς κανόνες και να χρησιμοποιείται ως εργαλείο εντατικοποίησης, περισσότερης δουλειάς και κατάργησης δικαιωμάτων. Εκτός και αν υποθέσουμε ότι οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ θεωρούν φυσιολογικό το να δουλεύει ένας εργαζόμενος το 8ωρο του στο ΚΕΒΕΙΣ και στη συνέχεια να συνεχίζει με το VPN απ’ το σπίτι.
Θα περιμέναμε όμως με την ευκαιρία της ανακοίνωσής της η ΔΑΚΕ να εξηγήσει γιατί (από κοινού φυσικά με την ΔΗΣΣΥΕ) απέρριψαν την πρόταση να καταγγείλουμε - απευθυνόμενοι στην επιθεώρηση εργασίας – και τις συνθήκες στο τηλεφωνικό κέντρο, το ζήτημα των εξόδων κινδύνου του κτιρίου, τα κοινόχρηστα μικρόφωνα - ακουστικά κλπ; Θα περιμέναμε απ’ την ΔΑΚΕ να μας πει γιατί αρνήθηκε να σταλεί εξώδικο στη Διοίκηση που να την καθιστά υπεύθυνη για την κατάσταση; Γιατί ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) αρνήθηκαν να υλοποιηθεί προηγούμενη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για αποχή από κάθε υπερωριακή απασχόληση εφόσον η Διοίκηση δεν επιλύει τα προβλήματα;
Προφανώς όμως και δεν περιμένουμε απαντήσεις… Άλλωστε ανατρέχοντας κανείς στις ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ, περισσότερο καταγγέλλεται η ΑΚΕ και η μειοψηφία της Ομοσπονδίας, παρά έχουμε αναφορές στις ευθύνες της Διοίκησης. Θα μπορούσαν όμως να το κάνουν με περισσότερη συνδικαλιστική εντιμότητα και να μην επιχειρούν τη διαστρέβλωση των θέσεων μας, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
(Υ.Γ. 2. Προσωπική Διαφορά)
Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε – για να είμαστε δίκαιοι – τη συνέπεια της ΔΑΚΕ σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Αυτό της Προσωπικής Διαφοράς των νεοεισερχόμενων Συναδέλφων και την επιμονή της να μην ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς οι νέοι συνάδελφοι. Τόσο σκληρή στάση… δεν κρατά ούτε ο Πιτσιλής. Ίσως βέβαια γιατί δεν χρειάζεται, αφού τη δουλειά την κάνουν άλλοι…