Κυριακή
19 / 05 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Επικαλούνται ασάφεια… πριονίζουν την προσωπική διαφορά

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει η χαρά της δικαίωσης των αγώνων για τη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε συναδέλφους που δεν την λάμβαναν και ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με το Greek Payroll της δημιουργικής μισθοδοσίας της ΑΑΔΕ, όπου εφευρίσκονται διάφοροι ευφάνταστοι τρόποι υπολογισμού της προσωπικής διαφοράς.

Μετά τις δημιουργικές ασάφειες, την εισαγωγή ευφάνταστων γραφειοκρατικών διαδικασιών και το πανηγυράκι εγγράφων που στήθηκε, μεταξύ ΑΑΔΕ και Γ.Λ.Κ. προέκυψε η μαγική φόρμουλα υπολογισμού της περιορισμένης προσωπικής διαφοράς η οποία διαφυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Με τεχνάσματα δικολαβίστικου τύπου και ευφάνταστες γραφειοκρατικές διαδικασίες «ακυρώνονται μισθολογικά» τα τυπικά και υποχρεωτικά αυξημένα προσόντα που κατείχαν οι συναδέλφισσες/οι σε προγενέστερο χρόνο και τα οποία ήδη βρίσκονταν στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, πριν από τον διορισμό τους.

Το αποτέλεσμα είναι να μην τηρείται η αρχή της ισότητας που η ίδια η αιτιολογική έκθεση του νόμου επικαλείται καθώς τα προωθημένα μισθολογικά κλιμάκια των διοριστέων οδηγούν μέχρι και την «εξαφάνιση» της προσωπικής διαφοράς. Φτάνουν μάλιστα μέχρι του σημείου υπάλληλοι με αυξημένα τυπικά προσόντα και ανάγκες να αμείβονται λιγότερο, δημιουργώντας νέες άδικες ανισότητες.

Ειδικότερα, άγαμη/ος με μεταπτυχιακό (ΜΚ3) της 1Κ λαμβάνει προσωπική διαφορά 486(μικτά), ενώ με τα ίδια χαρακτηριστικά στην 2Κ λαμβάνει 443,71 (μικτά).

Άγαμη/ος με διδακτορικό (ΜΚ7) της 1Κ λαμβάνει προσωπική διαφορά 328 (μικτά) με μηνιαίο καθαρό πληρωτέο λίγο πάνω από τα 1.250€, ενώ στην 2Κ λαμβάνει 207,71 (μικτά) και περί τα 1.156€ αντίστοιχα.

Η αναγνωρισμένη προϋπηρεσία στο δημόσιο αυξάνει το μισθολογικό κλιμάκιο το οποίο με την σειρά του μειώνει την προσωπική διαφορά!! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνάδελφοι με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας στο δημόσιο να αμείβονται διαφορετικά από την ΑΑΔΕ!!

Η περιπτωσιολογία συνεχίζεται ανάλογα αν υπάρχουν τέκνα, επίδομα παραμεθορίου κτλ…

Σε περίπτωση δε, που το πανηγύρι εγγράφων αποβεί επιζήμιο για τους εργαζομένους της ΑΑΔΕ είναι έτοιμοι να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα. Aπό τον οχετό λάσπης και επίρριψης ευθυνών που εξαπολύεται, δεν γλυτώνουν ούτε οι παλαιότεροι συνάδελφοι της ΠΕ κατηγορίας, πόσο μάλλον οι ΔΕ και οι ΥΕ. Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο!!

Όποιος εργαζόμενος αναζητήσει την αιτία περιορισμού της προσωπικής διαφοράς μετατρέπεται σε δέκτης του ποιος/οι φταίει/ν, αέναων δικαιολογιών, ενώ καλείται να αποδείξει το ύψους της προσωπικής του διαφοράς. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί συνάδελφοι ήδη σκέφτονται εκτός της συνδικαλιστικής οδού να ακολουθήσουν και αυτή της νομικής διεκδίκησης της ορθής καταβολής της προσωπικής διαφοράς.

Ο κανιβαλισμός που εισάγεται και η «χρήσιμη προθυμία» μερικών, σκοπό έχει να διασπάσει την αλληλεγγύη των εργαζομένων  και να επαναφέρει από την πίσω πόρτα τον διακαή πόθο της διοίκησης της ΑΑΔΕ που δεν είναι άλλος από τα περιγράμματα. Αλλά έχουσι γνώση οι φύλακες…

Απαιτούμε και μάλιστα άμεσα την εξάλειψη των αδικιών, την πλήρη μισθολογική εξομοίωση μέσω της καταβολής του συνόλου της προσωπικής διαφοράς στους συναδέλφους!!

Καλούμε τα συνδικαλιστικά όργανα και την ομοσπονδία να πάψει να λειτουργεί ως απλός δέκτης παραπόνων αλλά να απαιτήσει την άμεση και ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς για το σύνολο των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.