Ενημερωτικό Σημείωμα (Συνεδρίαση Ε.Ε. της ΠΟΕ ΔΟΥ)

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8.9.21 η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Σε μια σύντομη διαδικασίας (όπως εισηγητικά προσδιορίστηκε) τέθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα.

Μισθολόγιο

Με βάση την εισήγηση της Ομοσπονδίας, ο κλάδος είναι κερδισμένος με την ψήφιση και εφαρμογή του Μισθολογίου, ενώ οι παρατάξεις που στήριξαν το Μισθολόγιο διεκδίκησαν τις ‘’δάφνες’’ της επιτυχίας.

Ειπώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι υπέρ του Μισθολογίου και οι όποιες - ελάχιστες διαφωνίες (‘’γκρίνιες’’ που οφείλονται στην… άγνοια όπως ειπώθηκε) αποτελούν μικρή μειοψηφία.

Η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) τόνισε ότι η εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί απ’ την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ επεσήμανε όλα όσα (πέραν των οικονομικών) προβλέπονται στο Νόμο και για τα οποία δεν γίνεται καμιά αναφορά (Ατομικά Συμβόλαια, Αξιολόγηση, Διαδικασία μετακίνησης σε διαφορετικό ΠΘΕ, Ατομικοί Στόχοι, αυθαιρεσία Προϊσταμένων κλπ).

Υποθέσεις Τελών Κυκλοφορίας

Έγινε αναφορά εισηγητικά στις χιλιάδες υποθέσεις που έχουν σταλεί προς έλεγχο (μέχρι 15.9.21) στα τμήματα Αυτοκινήτων, θέμα που αναδείχθηκε με τη σχετική Ανακοίνωση της ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών). Η Ηγεσία της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι επικοινώνησε - μετά την ανακοίνωση - με το Διοικητή της ΑΑΔΕ, ο οποίος δήλωσε άγνοια για την αποστολή αυτών των υποθέσεων (!!!!). Θέση της Ομοσπονδίας, όπως αυτή διατυπώθηκε, είναι ότι την ευθύνη για την όλη κατάσταση (αφού ο Διοικητής… δεν γνωρίζει τίποτα) την έχει (όπως είπαν) η Διεύθυνση που κίνησε αυτή τη διαδικασία.

Δεν ξέρουμε αν πραγματικά γνώριζε ή όχι ο Διοικητής για την αποστολή των χιλιάδων υποθέσεων προς έλεγχο στις εφορίες, ούτε το πόσο τιμητικό είναι για μια Διοίκηση να επικαλείται (αν υποθέσουμε ότι ισχύει) άγνοια για τις προτεραιότητες που τίθενται σε υπηρεσίες τις οποίες διοικεί. Αυτό που ξεκάθαρα προκύπτει όμως (και όχι για πρώτη φορά) είναι η αγωνιώδης προσπάθεια της Ηγεσίας της Ομοσπονδίας να προστατεύσει τη Διοίκηση και την εικόνα αυτής, ακόμα και αν οι επιλογές της είναι εις βάρος των συναδέλφων. Για την Ηγεσία της Ομοσπονδίας, ευθύνες μπορεί να αναζητηθούν προς κάθε κατεύθυνση, με εξαίρεση αυτή του Διοικητή και της Πολιτικής Ηγεσίας.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε επίσης η άποψη που διατύπωσε η Ηγεσία της Ομοσπονδίας (επιχειρώντας να απαντήσει στο ζήτημα των συνθηκών πίεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες μας) λέγοντας ότι ‘’η εντατικοποίηση είναι στη φύση της δουλειάς μας και για αυτό τώρα μας δίνουν… κάτι παραπάνω’’ !!!!!!!. Τόσο προφανώς κοστολογεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες και τον αυταρχισμό. Τόσο κοστολογεί τα ατομικά συμβόλαια που θα κληθούν να υπογράψουν, τους ατομικούς στόχους και την αξιολόγηση που θα εισάγει την ανθρωποφαγία και τον κανιβαλισμό. Έτσι σκοπεύει να αντιμετωπίσει όλα όσα φέρνει, στην καθημερινότητα των εργαζομένων, το νέο Μισθολόγιο. Όχι στο πλάι των συναδέλφων, αλλά κουνώντας τους το δάκτυλο, αφού τώρα η Διοίκηση τους…. ‘’δίνει κάτι παραπάνω’’.

Εκλογές Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Στη συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για αποχή απ’ τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και την απόσυρση των ψηφοδελτίων, εφόσον αυτές διενεργηθούν με Ηλεκτρονική Ψηφοφορία. Απόφαση με την οποία διαφώνησε η παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα λάβει μέρος στη διαδικασία, αγνοώντας την απόφαση της πλειοψηφίας !!!.

Αποφασίστηκε να υπάρξει ΑΜΕΣΑ κάλεσμα της Ομοσπονδίας για αποχή απ’ τις εκλογές τόσο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του ΥΠΟΙΚ (οι εκλογές έχουν προσδιοριστεί για τις 30.9.21), όσο και αυτών της ΑΑΔΕ οι οποίες προγραμματίζονται (σύμφωνα με την ενημέρωση) για τα μέσα Οκτωβρίου.

 Εκλογές Συλλόγων

Με συνεχείς αποφάσεις της κυβέρνησης έχουμε διαδοχικές παρατάσεις της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων. Η τελευταία παράταση είναι μέχρι 31.10.21, οπότε και θα πρέπει να έχουν γίνει οι εκλογές των σωματείων. Στην εύλογη και αυτονόητη απαίτηση να προχωρήσουν οι διαδικασίες, η ηγεσία της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι έχει μεταφερθεί το αίτημα προς τους αρμοδίους και αναμένουμε απάντηση για το αν μπορούμε να κάνουμε αρχαιρεσίες. Απάντηση η οποία όπως αναφέρθηκε αναμένεται άμεσα.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, η λειτουργία των Σωματείων δεν μπορεί να εξαρτάται απ τις διαθέσεις της κάθε κυβέρνησης η οποία - όπως είναι λογικό - δεν έχει κανένα λόγο να αγωνιά για την εύρυθμη λειτουργία αυτών και την πραγματική εκπροσώπηση των εργαζομένων. Ιδιαίτερα μάλιστα σε έναν κλάδο - όπως ο δικός μας - στον οποίο συντελούνται τεράστιες αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες τυγχάνουν της αποδοχής της συνδικαλιστική μας ηγεσίας, η οποία - στην εύλογη κριτική που δέχεται - επικαλείται τα εκλογικά αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών και την πλειοψηφία που αυτά της εξασφάλισαν, ‘’ξεχνώντας’’ ότι οι εκλογές αυτές έγιναν πριν 4 και πλέον έτη.

Πανδημία – Υποχρεωτικότητα Εμβολιασμών

Στη συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και τις απειλές της Κυβέρνησης για Διαθεσιμότητα και Αναστολή Εργασίας για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν. Με βάση τις τοποθετήσεις των παρατάξεων διαμορφώθηκε μια θέση η οποία κινείται στη βάση των απόψεων της ΑΔΕΔΥ και σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού των εργαζομένων σε εμβολιασμένους και μη, καταδικάζεται η προσπάθεια σύνδεσης του μη εμβολιασμού με απειλές, διαθεσιμότητες και απολύσεις, απαιτεί δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους, ζητά την ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας κλπ. Η Θέση της Ομοσπονδίας θα οριστικοποιηθεί και θα αποτυπωθεί άμεσα σε κείμενο προκειμένου να δημοσιοποιηθεί.

Δάνεια Ταμείου Παρακαταθηκών

Η Ηγεσία της Ομοσπονδίας διατύπωσε την πρόθεσή της υλοποιήσει (!!!) σχετικές αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου για την ανάδειξη του ζητήματος και την άσκηση πίεσης προς ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποφάσεις βέβαια που επαναλαμβάνονται εδώ και 2 – 3 χρόνια σχεδόν σε κάθε Γενικό Συμβούλιο, χωρίς όμως αυτές να υλοποιούνται. Αποφάσεις οι οποίες βασίστηκαν και σε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες έχει καταθέσει η ΑΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο και οι οποίες δυστυχώς (με ευθύνη της ηγεσίας της Ομοσπονδίας) παραμένουν αναξιοποίητες.

Ακρίβεια

Στη συζήτηση τέθηκε απ την ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) και τη ΔΑΣ το ζήτημα της ακρίβειας και της εκτόξευσης του κόστους ζωής, ζήτημα που προφανώς πρέπει να απασχολεί και τα δικά μας συνδικαλιστικά όργανα. Διατυπώθηκαν μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις - διεκδικήσεις τις οποίες μπορούμε (ή και οφείλουμε ως κλάδος, δεδομένου του αντικειμένου μας) να διατυπώσουμε, όπως για π.χ. η εξαίρεση των ειδών πρώτης ανάγκης απ το καθεστώς του ΦΠΑ κλπ.

Προτάσεις οι οποίες όχι μόνο αγνοήθηκαν, αλλά στο κλείσιμο της διαδικασίας γνώρισαν και τα ειρωνικά σχόλια της ηγεσίας της Ομοσπονδίας η οποία μάλιστα μας κάλεσε να… μην βιαζόμαστε και να περιμένουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. !!!!

 

ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών)