Σάββατο
20 / 04 / 2024
9 Νέα Άρθρα

ΔΟY Νέας Ιωνίας: ‘’Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος’’

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Η ΔΟY Νέας Ιωνίας είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα στα οποία αποτυπώνονται οι συνθήκες εργασίας στην ΑΑΔΕ, οι προβληματικές κτιριακές εγκαταστάσεις και η προκλητική (… τουλάχιστον) συμπεριφορά της Διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους και τους Πολίτες.

Η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) ανέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και  ΕΔΩ) τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη ΔΟY Νέας Ιωνίας, τους κινδύνους που η κατάσταση εγκυμονούσε για τους εργαζόμενους, τη μη εφαρμογή των προβλεπόμενων απ’ το Υπουργείο Υγείας κανόνων ασφάλειας και ιδιαίτερα τη μη εξασφάλιση συνθηκών φυσικού αερισμού των χώρων εργασίας. Η Διοίκηση μάλιστα της ΑΑΔΕ, με έγγραφό που κοινοποίησε στην ΑΚΕ, έσπευσε να διαβεβαιώσει για την τήρηση των κανόνων και την ύπαρξη συνθηκών ασφάλειας στο κτίριο, αλλά θέλοντας να ‘’καλύψει’’ και τα νώτα της, μίλησε και για την ανάγκη περεταίρω ενεργειών… (Δείτε το σχετικό έγγραφο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ). Και συγκεκριμένα…

  1. Το έγγραφο της ΑΑΔΕ με ημερομηνία 25.5.20 (που κοινοποιήθηκε στην ΑΚΕ) μιλούσε για την ανάγκη ’μέτρησης της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου, από εξειδικευμένο συνεργείο’’. Το ερώτημα είναι εύλογο έγινε αυτή η μέτρηση και ποια τα αποτελέσματα αυτής;
  2. Το έγγραφο της ΑΑΔΕ με ημερομηνία 25.5.20 μιλάει για ενδεχόμενη ανάγκη αντικατάστασης των κλειστών παραθύρων με ανοιγόμενα, μετά όμως από σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη και την ύπαρξη σχετικής μελέτης. Τι έγινε ως προς αυτό μετά από σχεδόν ένα χρόνο; Κριτήριο είναι η γνώμη του Ιδιοκτήτη ή η ασφάλεια των εργαζόμενων και των πολιτών; Και επιπλέον… για τα παράθυρα που άνοιξαν στο ίδιο κτίριο, υπήρχε κάποια μελέτη και αν υπήρξε γιατί αυτή δεν αφορούσε όλο το κτίριο;

Τα γεγονότα όμως είναι αμείλικτα….

Δυστυχώς η ΔOY Νέας Ιωνίας είναι μια απ’ τις υπηρεσίες που κτυπήθηκαν ιδιαίτερα έντονα απ’ την πανδημία και εδώ και αρκετές ημέρες παραμένει κλειστή λόγω πολλών κρουσμάτων. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι το ΣΥΝΟΛΟ των κρουσμάτων προέρχονται από συγκεκριμένο όροφο της υπηρεσίας (όπου νόσησε σχεδόν το 1/3 των υπαλλήλων), ο οποίος είχε επανειλημμένα επισημανθεί για την έλλειψη επάρκειας σε φυσικό αερισμό.

Δεδομένων λοιπόν των σχεδίων για επαναλειτουργία της Εφορίας (Τετάρτη 10.2.2021), θέτουμε ΔΗΜΟΣΙΑ το ερώτημα για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Διοίκηση, όχι τους προηγούμενους Μήνες, αλλά τις ημέρες που η ΔΟY ήταν κλειστή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τουλάχιστον να εξασφαλιστεί φυσικός αερισμός του κτιρίου. Σε κάθε περίπτωση… η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) θεωρεί - και πρότεινε προς το Σύλλογο - ότι απαιτείται:

  • Να υπάρξει άμεση παρέμβαση στην ηγεσία της ΑΑΔΕ, στην οποία να καταστεί σαφές ότι η Εφορία δεν μπορεί να ανοίξει, αν δεν εξασφαλιστούν οι στοιχειώδης κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
  • Ο Σύλλογος να περιφρουρήσει την απόφαση αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν ανοίξουν παράθυρα σε όλους τους ορόφους, η Εφορία δεν πρόκειται να ανοίξει.
  • Να σταλεί νέο Εξώδικο στο ΣΕΠΕ και τους Ελεγκτικούς μηχανισμούς (σε συνέχεια του αρχικού εξωδίκου), απαιτώντας την ΑΜΕΣΗ παρέμβασή τους και την πιστοποίηση της καταλληλότητας ή όχι του κτιρίου.
  • Να υπάρξει Δελτίο Τύπου του Συλλόγου που να ενημερώνει για τις συνθήκες που επικρατούν στην Εφορία, τους λόγους που αυτή θα παραμείνει κλειστή, καθώς και τις τεράστιες ευθύνες της Διοίκησης.

Μάταια αναζητούμε στο site της ΑΑΔΕ Ανακοίνωση – Ενημέρωση της Διοίκησης για το γεγονός ότι μια απ’ τις μεγαλύτερες Εφορίες της Αθήνας παραμένει κλειστή για τόσες ημέρες. Προφανώς η Δημόσια Εικόνα της Διοίκησης είναι πιο σημαντική απ την Ενημέρωση των πολιτών.

Οι Εργαζόμενοι ΔΕΝ είναι αναλώσιμοι

Αθήνα, 8.2.2021

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Για να τυπώσετε την Ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ