Δευτέρα
22 / 04 / 2024
7 Νέα Άρθρα

Δελτίο Τύπου: Τα αποτελέσματα της... Αντι - Αξιολόγησης

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Το προηγούμενο διάστημα έλαβε χώρα στις φορολογικές υπηρεσίες, με πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ και της Πολιτικής Ηγεσίας, μια διαδικασία ‘’αξιολόγησης’’ των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια διαδικασία – παρωδία με στόχο τη ‘’νομιμοποίηση’’ της αυθαιρεσίας (στο όνομα πάντα της… αξιολόγησης), την πολυδιάσπαση των εργαζομένων και τη μεταφορά σε αυτούς των ευθυνών για την όποια δυσλειτουργία ή αναποτελεσματικότητα των φορολογικών υπηρεσιών. Μια διαδικασία η οποία επιβλήθηκε, υπό καθεστώς εκβιασμών και απειλών για περικοπή μισθών και περιορισμούς στην υπηρεσιακή εξέλιξη των διαφωνούντων με την προωθούμενη διαδικασία.

Την ίδια όμως περίοδο και παράλληλα με την αξιολόγηση – παρωδία της ΑΑΔΕ, εργαζόμενοι ‘’έτρεξαν’’ τη δική τους αξιολόγηση με στόχο να αναδείξουν, τόσο την πραγματική κατάσταση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, όσο και τις ευθύνες εκείνων που έχουν τη διοίκηση των φορολογικών υπηρεσιών. Μια διαδικασία αντι – αξιολόγησης στην οποία συμπληρώθηκαν 2.302 ερωτηματολόγια και τα αποτελέσματά της εκθέτουν τόσο την ηγεσία της ΑΑΔΕ, όσο και την Πολιτική Ηγεσία και τις προσπάθειες τους να ‘’χρεώσουν’’ στους εργαζόμενους τα προβλήματα των υπηρεσιών μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στη διαδικασία (σε ποσοστό 85,3%), θεωρεί την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή ως απαρχαιωμένη και το 83,6% θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Επιπλέον, το 84,7% των συμμετεχόντων θεωρούν συχνά έως… πολύ συχνά τα φαινόμενα αυταρχισμού και αλαζονείας απ’ την πλευρά της Διοίκησης, ενώ σε ποσοστό 89,9 % οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι το επίπεδο της διαφάνειας και αξιοκρατίας στη λειτουργία της ΑΑΔΕ είναι χαμηλό ως… εξαιρετικά χαμηλό.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει η διάχυτη αίσθηση που επικρατεί στους εργαζόμενους της ΑΑΔΕ (σε ποσοστό 85,7%), σύμφωνα με την οποία η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, κάθε άλλο παρά περιόρισε τη δυνατότητα παρέμβασης εξωτερικών παραγόντων στη λειτουργία των Φορολογικών Υπηρεσιών, γεγονός που έρχεται να αμφισβητήσει εκ των έσω το ‘’βασικό αφήγημα’’ των υποστηρικτών της ΑΑΔΕ, ως ένα μοντέλο διασφάλισης της ανεξαρτησίας των φορολογικών υπηρεσιών !!!!.

Τέλος, το συντριπτικό ποσοστό του 86,5% των συμμετεχόντων βαθμολογεί από αρνητικές ως πολύ αρνητικές τις επιδόσεις της Διοίκησης και τα αποτελέσματα των επιλογών της ως προς την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ σε ποσοστό του 87,7% θεωρούν ότι η προωθούμενη απ’ τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ ‘’αξιολόγηση’’ θα επιδεινώσει περαιτέρω το εργασιακό περιβάλλον.

Η διαδικασία της Αντι-Αξιολόγησης, με τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, αποτυπώνει την κατάσταση των φορολογικών υπηρεσιών και καταρρίπτει το αφήγημα της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη το αίτημα για την κατάργηση της ΑΑΔΕ και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών μας να αποτελέσει την αιχμή των διεκδικήσεων των Σωματείων μας, αλλά και συνολικότερο αίτημα της κοινωνίας.

 

 Για να τυπώσετε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Για να Δείτε τους Πίνακες με τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ