Παρασκευή
14 / 06 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Ανακοίνωση της ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) με αφορμή το ΦΕΚ για τη λειτουργία των υπηρεσιών μας

Στυλ Γραμμάτων
 • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
 • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Να σταματήσει η Συναλλαγή με το κοινό

Να μετατεθούν οι ημερομηνίες λήξης φορολογικών υποχρεώσεων

Να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας

Αγαπητοί Συνάδελφοι…

Οι πραγματικές διαθέσεις της Πολιτικής Ηγεσίας και της Ηγεσίας της ΑΑΔΕ, αποτυπώθηκαν με σαφήνεια στην εισαγωγή της απόφασης για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών μας, όπου ρητά αναφέρεται ότι στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι η ‘’διασφάλιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. σε επιχειρησιακά ανεκτό επίπεδο και την αποφυγή της πιθανότητας ολικής αναστολής λειτουργίας ιδιαίτερα νευραλγικών υπηρεσιών της για την εθνική οικονομία’’.

Η ηγεσία της ΑΑΔΕ την Παρασκευή 13.3.20, με έγγραφο του ΓΔΦΔ, επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι οι υπηρεσίες απ’ τη Δευτέρα 16.3.20 θα είναι κλειστές, θέλοντας προφανώς να καθησυχάσει την έντονη ανησυχία των εργαζομένων. Τόσο όμως το έγγραφο του ΓΔΦΔ, όσο και το ΦΕΚ με την απόφαση του ΔΙΟΙΚΗΤΗ (μέσα και απ’ τις αντιφάσεις τους) δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως επιχειρήθηκε, από πολλές πλευρές δυστυχώς (!!!), να παρουσιαστούν.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

 1. Αυτό που διαπνέει το κείμενο, είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, να μεταφέρει το ΣΥΝΟΛΟ των ευθυνών της, στους προϊσταμένους των υπηρεσιών και τους εκεί εργαζόμενους. Σοφό απ’ την πλευρά τους, μιας και αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι αποφάσεις τους, αλλά σίγουρα αναντίστοιχο των απαιτήσεων της περιόδου, για όσους ηγούνται των υπηρεσιών μας και έχουν την ευθύνη για χιλιάδες εργαζόμενους και πολίτες που επισκέπτονται τις υπηρεσίες μας.

 

 1. Είναι σαφές, ότι η ΔΙΟΙΚΗΣΗ της ΑΑΔΕ, πετάει στις υπηρεσίες το μπαλάκι της… αυτορρύθμισης, νίπτοντας τας χείρας της, για ό,τι συμβεί απ’ τη Δευτέρα.

 

 1. Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ της ΑΑΔΕ καθιστά σαφές, σε αρκετά σημεία του κειμένου, ότι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, είναι περίπου εθνικό θέμα. Κατά συνέπεια… για τη ΔΙΟΊΚΗΣΗ της ΑΑΔΕ, μπορεί να έχουμε και μερικούς φαντάρους… θύματα, στον εθνικό αγώνα, να παραμείνουν οι εφορίες ανοικτές, όταν τα πάντα κλείνουν.

 

 1. Ο κυνισμός της Διοίκησης της ΑΑΔΕ, αποτυπώνεται με τον πιο ΑΙΣΧΡΟ τρόπο, όταν αναφέρεται σε συναδέλφους που θα προσβληθούν απ’ τον ιό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τους όποιους και καλεί, μαζί με την ομάδα που συμμετέχουν, να απολυμάνουν το χώρο της υπηρεσίες πριν αποχωρήσουν, προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία η επόμενη ομάδα… αναλώσιμων.

 

 1. Η επιστολή του ΓΔΦΔ, ανέφερε τη δημιουργία τριών ομάδων ανά υπηρεσία που θα δουλεύουν εκ περιτροπής. Το ΦΕΚ όμως με την απόφαση της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, μιλάει για τη δημιουργία των ομάδων… όπου είναι εφικτό. Όπου όμως δεν είναι;;;

 

 1. Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ μιλάει για επικοινωνία και εξυπηρέτηση του κοινού, με ηλεκτρονικά Μέσα. Να ενημερώσουμε όμως τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ ότι η υλικοτεχνική υποδομή που έχει φροντίσει να υπάρχει στις υπηρεσίες, μάλλον είναι δύσκολο να ανταποκριθεί σε τέτοιες διαδικασίες. Άλλωστε αυτό που συστηματικά κάνουν εδώ και χρόνια είναι να διαλύουν τις υπηρεσίες μας και σήμερα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που τις έφεραν.

 

 1. Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ εσκεμμένα ‘’αγνοεί’’ ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων, οι οποίοι έχουν μικρά παιδιά, θα απουσιάζουν, όπως άλλωστε προβλέπεται, απ’ τις υπηρεσίες. Αν σε αυτούς προσθέσουμε τους συναδέλφους που λόγω αντικειμένου καλούνται να δουλέψουν απ’ το σπίτι, αλλά και όσους λόγω προβλημάτων υγεία θα απουσιάζουν επίσης, είναι προφανές ότι ο κλήρος θα πέσει σε ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΈΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΝΑΔΈΛΦΩΝ. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που το ΦΕΚ δεν κάνει λόγο για υποχρεωτική συγκρότηση τριών ομάδων υπαλλήλων που θα δουλεύουν εκ περιτροπής.

 

 1. Για τους εργαζόμενους στα ΓΕΦ, που καθημερινά έρχονται σε επαφή με πλήθος πολιτών, καλύπτοντας τις ανάγκες ολόκληρων περιοχών, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά.

 

 1. Οι υπάλληλοι που καλούνται να δουλέψουν στο σπίτι, θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη για την προστασία των υπηρεσιακών και προσωπικών δεδομένων, όπως ΡΗΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ στο ΦΕΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… κατά την πάγια φυσικά τακτική της ηγεσίας της ΑΑΔΕ να μεταφέρει στους υπαλλήλους τις δικές της ευθύνες.

 

 1. Για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, το ΦΕΚ μιλάει για δυνατότητα του προϊσταμένου είτε να τους αναθέσει εξ αποστάσεως εργασία, είτε να τους τοποθετήσει σε αντικείμενα τα οποία δεν θα έχουν συναλλαγή με το κοινό (αυτό δεν αναφερόταν στην επιστολή του ΓΔΦΔ). Και αυτό… όταν υποτίθεται τα μέτρα εξασφαλίζουν τη μη ύπαρξη συναλλαγής!!!

 

 1. Για συναδέλφους που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά που στα σπίτια τους υπάρχουν είτε ηλικιωμένοι, είτε μωρά για τα οποία δεν προβλέπεται ειδική άδεια, δεν υπάρχει καμιά αναφορά, παρά το γεγονός ότι η ΔΙΟΙΚΗΣΗ αποδέχεται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι αυτοί να εκτεθούν στον ιό.

 

 1. Στο ΦΕΚ προβλέπεται επίσης η ύπαρξη ομάδας εργαζομένων, οι οποίοι θα έχουν το ρόλο του… προσωπικού ασφαλείας (κάτι που επίσης δεν αναφερόταν στην επιστολή του ΓΔΦΔ).

 

 1. Τέλος… οι προϊστάμενοι καλούνται να μεριμνήσουν για την προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικών για όλες τις θέσεις συναλλαγής με το κοινό καθώς και κάθε απαραίτητης ενέργειας για την υποδοχή, αναμονή και εξυπηρέτηση των επισκεπτών!!! (αυτών που υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούνταν με… ηλεκτρονικά μέσα).

 

 1. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμιά δήλωση πρόθεσης για παράταση των ημερομηνιών λήξης υποχρεώσεων πολιτών προς την εφορία.

 

Καλούμε την ηγεσία της ΠΟΕ ΔΟY…

 • Να καταγγείλει την απόφαση αυτή της Πολιτικής Ηγεσίας και της Ηγεσίας της ΑΑΔΕ, ως μια απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων εργαζομένων και πολιτών.
 • Να λάβει κάθε δυνατό μέτρο υπεράσπισης των εργαζομένων (συνδικαλιστικό, κινηματικό κλπ), αλλά και κάθε νομικό μέτρο, απέναντι σε όσους με τις υπογραφές τους θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους.
 • Να απευθυνθεί ΑΜΕΣΑ στο ΣΕΠΕ, καταγγέλλοντας την έλλειψη όλων των προστατευτικών υλικών – μέσων, που το ίδιο το ΣΕΠΕ προβλέπει για τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

 

Απαιτούμε…

 • Το ΑΜΕΣΟ κλείσιμο των υπηρεσιών μας, μέχρι την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας σε αυτές.
 • Την εξασφάλιση όλων των προβλεπόμενων απ’ το νόμο και την εργατική νομοθεσία, προϋποθέσεων για τη λειτουργία των υπηρεσιών.

Θεωρούμε αυτονόητη…

Την παράταση όλων των ημερομηνιών που συνδέονται με υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς την πολιτεία, μέχρι η τελευταία εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τους πολίτες.                                                               

 

Αθήνα, 15.3.2020

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Για να τυπώσετε την Ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Για να τυπώσετε το ΦΕΚ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ