Κυριακή
10 / 12 / 2023
5 Νέα Άρθρα

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΚΙ

Το μέλλον των εφοριακών, βρίσκεται εδώ και καιρό, κάτω από καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας. Απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, βάρβαρες μειώσεις μισθών. Μόνιμη η επιχειρηματολογία της εκάστοτε εξουσίας, περί διαφθοράς, αναξιοκρατίας και αναποτελεσματικότητας.

Μόνιμη επίσης και η απουσία αναφοράς στις αιτίες, που δημιουργούν όλη αυτή τη την κατάσταση. Προφανώς γιατί, για τις κυβερνήσεις και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, για όλα τα κακά την ευθύνη έχουν οι εργαζόμενοι!

Μιλάνε για αναξιοκρατία (ποιοι άραγε;;) και επικρίνουν (ουσιαστικά καταργούν) το θεσμό των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, λες και δεν διορίζονταν αυτά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις (με τη συμμετοχή φυσικά και των κυβερνητικών συνδικαλιστών). Λες και δεν χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι, χρόνια τώρα, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για τη ''νομιμοποίηση'' αποφάσεων που λαμβάνονταν σε υπουργικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά γραφεία. Και για να «αποκαταστήσουν» τη χαμένη αξιοκρατία για την οποία τόσα χρόνια «παλεύουν», εφεύραν το θεσμό του «παντογνώστη», «πάνσοφου» και κυρίως «δίκαιου» υπουργού, ο οποίος διορίζει με μια υπουργική απόφαση του, εκατοντάδες προϊσταμένους. Αλήθεια:

Με ποια κριτήρια έγιναν οι πρόσφατες τοποθετήσεις;

Ποιοι εισηγήθηκαν (στο βαθμό που ο υπουργός δεν έχει προσωπική άποψη για τον καθένα από αυτούς) τις συγκεκριμένες κρίσεις;;

• Ο τρόπος στελέχωσης των υπηρεσιών μας, συνεπάγεται ταυτόχρονα και την ανάληψη της ευθύνης (απ' την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας), για τις όποιες δυσλειτουργίες, αναποτελεσματικότητες ή φαινόμενα διαφθοράς που τυχόν παρατηρηθούν και στο μέλλον ή αυτά θα βαραίνουν (εξ ορισμού πάντοτε) το σύνολο των εφοριακών; Εκτός και αν, όταν η πολιτική ηγεσία επιλέγει τα ''δικά της παιδιά'', απλά ''ασκεί διοίκηση'', αλλά όταν αυτά αποδεικνύονται κατώτερα των αναγκών της θέσης τους ή εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς, την ευθύνη έχουν συνολικά οι εφοριακοί.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή περί αυτοκάθαρσης (με αφορμή τις αποκαλύψεις για ύπαρξη κυκλωμάτων στη βόρεια Ελλάδα, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται εφοριακοί) είναι αποκαλυπτικές για τον τρόπο που σκέπτονται και πράττουν καθώς και για την άρνησή τους να αναλάβουν τις τεράστιες πολιτικές τους ευθύνες, για τις αποτυχημένες επιλογές τους. Κυρίως όμως αποκαλύπτουν την σθεναρή άρνησή τους να συμπεριλάβουν στην πολιτική τους την διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Σε καμιά περίπτωση δεν γενικεύουμε και δεν θεωρούμε το σύνολο των συναδέλφων (που γίνονται προϊστάμενοι) ανίκανους. Είμαστε όμως (πλέον) μικρός κλάδος και όλοι γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις.

Καλούμε τις ηγεσίες ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, που αποτελούν την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΔΟY, να αντιδράσουν σε αυτές τις πρακτικές (καθώς και στην κατάργηση του μοριακού συστήματος στις μεταθέσεις) και να μην κρατήσουν στάση, ανάλογή με αυτή που έχουν, στο θέμα της δημιουργίας του σώματος Ελεγκτών. Διαφορετικά δίνουν το δικαίωμα, να συμπεράνει ο κάθε συνάδελφος, ότι και αυτές οι τοποθετήσεις έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη τους ή τουλάχιστον, με τη σιγουριά αυτών που τις έκαναν, ότι έχουν εξασφαλισμένη τη σιωπή και την ανοχή τους.

Εμείς σταθεροί στις απόψεις μας, επιμένουμε ότι η αξιοκρατία είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία και την αποτελεσματικότητα και θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση του κύρους και της αξιοπρέπειας του κλάδου.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση της ΑΣΚΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ