Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΚΙ

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν την ημέρα (Σάββατο 18.2.2012) του «διαγωνισμού» του Υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, για την επιλογή ελεγκτών και την συκοφαντική επίθεση που εξαπολύθηκε από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, (ότι δήθεν οι εφοριακοί είναι αντίθετοι με την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, γι’ αυτό αντιδρούν στον διαγωνισμό) θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε τα παρακάτω:

Ως ΑΣΚΙ, επανειλημμένως και με κάθε τρόπο, έχουμε καταθέσει με σαφήνεια την πλήρη αντίθεσή μας, με το μέχρι σήμερα καθεστώς προαγωγών και υπηρεσιακής εξέλιξης των υπαλλήλων. Έχουμε πολλές φορές, καταδικάσει το πολιτικό – υπηρεσιακό - συνδικαλιστικό σύμπλεγμα, που χρόνια τώρα συνδιοικεί στο ΥΠΟΙΚ, στη βάση κομματικών και όχι μόνο συμφερόντων. Η πλήρης όμως αντίθεσή μας στη παραπάνω κατάσταση, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μας οδηγήσει, στη αποδοχή μιας διαδικασίας η οποία παρουσιάζεται ως «βήμα προς την αξιοκρατία» (κυρίως από αυτούς που λυμαίνονται το χώρο δεκαετίες τώρα) αλλά υποκρύπτει τη διάλυση του κλάδου και τις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων.

Ø     Η εναντίωσή μας δεν είναι απλά, σε μια «κακή» διαδικασία επιλογής ελεγκτών, αλλά κυρίως σε όσα βρίσκονται πίσω από αυτήν την διαδικασία και τα οποία επιμελώς αποκρύπτονται. Και συγκεκριμένα:

Οι ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης (άρθρο 4 Ν. 3943/2011) δεν είναι μια ανώδυνη ή αθώα κυβερνητική επιλογή, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλα ωραία, που διαφημίζει η κυβερνητική προπαγάνδα και τα παπαγαλάκια της. Είναι βασική μνημονιακή επιλογή, στα πλαίσια του λεγόμενου «επιτελικού» κράτους, δηλαδή του λιγότερου κράτους, που επιδιώκουν οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και εφαρμόζουν η τρόικα και οι ντόπιοι εντολοδόχοι της. Υλοποίηση αυτής της πολιτικής, είναι η ανάθεση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, της είσπραξης των δημόσιων εσόδων, η ιδιωτικοποίηση του ελέγχου, τα φορολογικά πιστοποιητικά, η κατάργηση μέσα στο 2012 διακοσίων (200) Δ.Ο.Υ., (όπως ήδη προβλέπεται ρητά από το νέο μνημόνιο) κλπ. Είναι φανερό ότι με τους ελεγκτές αυτούς, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός «νέου» φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπου το δημόσιο μόνο «επιτελικά», με ελάχιστους, απόλυτα ελεγχόμενους «ειδήμονες», θα επιβλέπει την βεβαίωση και την είσπραξη των φόρων και μέσω αυτού θα εφαρμόζει όλο και πιο άδικη φορολογική πολιτική, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον μεγάλο πλούτο και ισοπεδώνοντας τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Με την ολοκλήρωση των πολιτικών αυτών, η πλειοψηφία των υπηρετούντων σήμερα στις Δ.Ο.Υ. και τις άλλες φορολογικές υπηρεσίες, θα βρεθούν μετέωροι, με την απειλή της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους, βορά στη μνημονιακή επιταγή, για απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Να γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα, είχε και έχει υποχρέωση να αποκρούσει αυτή την επίθεση και να αποτρέψει την υλοποίηση αυτών των πολιτικών.

Να γιατί, με πρότασή μας, το 25ο συνέδριο της Π.Ο.Ε. - Δ.Ο.Υ., τάχθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ κατά της δημιουργίας του σώματος «ελεγκτών βεβαίωσης και είσπραξης».

Να γιατί οι εργαζόμενοι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Αλλά και με όσα προβλέπονται από τον Ν. 3943/2011 και από την προκήρυξη του «διαγωνισμού», προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, σχετικά με τη συνταγματική νομιμότητα και το αδιάβλητο των διαδικασιών:

  1. Η προφορική συνέντευξη, η επιλογή των επιτηρητών, τα «αποτελέσματα του διαγωνισμού», με συνάδελφο να εμφανίζεται στους επιτυχόντες χωρίς να έχει καν πάρει μέρος κλπ, καθιστούν εκ των προτέρων διαβλητό τον περίφημο «αξιοκρατικό διαγωνισμό».

  2. Ο ουσιαστικός αποκλεισμός των συναδέλφων της Δ.Ε. κατηγορίας, η ποσόστωση για τους έμπειρους (μόνο 25% των θέσεων) και η ύπαρξη τριών χωριστών πινάκων, ο αποκλεισμός όσων βρίσκονται τρία χρόνια πριν την σύνταξη, αποτελούν μνημείο αντισυνταγματικότητας, αυταρχισμού και αυθαιρεσίας.

  3. Αποκορύφωμα, η θέσπιση των συμβολαίων «αποδοτικότητας» που θα κληθούν να υπογράψουν όσοι επιλεγούν, γεγονός που ανατρέπει τις εργασιακές συμβάσεις, καταργεί με πλάγιο τρόπο τη μονιμότητα στο δημόσιο και οδηγεί σε ένα στείρο και εξοντωτικό ανταγωνισμό, όπλο στα χέρια της κάθε εξουσίας για κάθε είδους συναλλαγές, εκβιασμούς και εξυπηρετήσεις.

            Είναι ποτέ δυνατόν το δημοκρατικό, προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα να συνηγορήσει και να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, της απόλυτης κατάπτωσης και εξευτελισμού;

Και σαν να μη έφταναν αυτά, έρχεται η νέα προκήρυξη του «διαγωνισμού» μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, εκφοβισμού και εκβιασμού (που επιχειρεί να επιβάλει η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΟΙΚ) με τις συλλήψεις και παραπομπή σε δίκη εκλεγμένων συναδέλφων, με τις Ε.Δ.Ε. και τις απειλές πειθαρχικών διώξεων εναντίον εκείνων που άσκησαν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, για τα σχέδια διάλυσης του εφοριακού κλάδου, εφαρμόζοντας την ομόφωνη απόφαση του 25ου συνεδρίου της Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ.

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

      Η πάταξη της φοροδιαφυγής, η απρόσκοπτη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, η διαφάνεια και η αξιοκρατία, δεν υπηρετούνται από τέτοιες επιλογές.

Αντίθετα απαιτούν:

- την θέσπιση ενός δίκαιου, απλού, αντικειμενικού, δημοκρατικού φορολογικού συστήματος

- την ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Δ.Ο.Υ., με την ανάπτυξη ενός πλήρους και άρτια εξοπλισμένου ηλεκτρονικού – μηχανογραφικού δικτύου,

- την αξιοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. στον έλεγχο και διασταύρωση όλων των δραστηριοτήτων, την ηλεκτρονική υποστήριξη όλων των ελεγκτικών εργασιών,

- την μετακίνηση και εξέλιξη των υπαλλήλων με ενιαία μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια και την απαλλαγή τους από τον ασφυκτικό κομματικό έλεγχο, της εκάστοτε κυβέρνησης.

καλουμε όλους τους συναδέλφους με συλλογική προσπάθεια και αγώνα

να αποτρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης – τρόικας

να ματαιώσουμε τις απολύσεις

να μη νομιμοποιήσουμε τις παράνομες διαδικασίες

να μη συμμετέχουμε στους διαβλητούς «διαγωνισμούς»

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΗ ΜΟΡΦΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ