Παρασκευή
19 / 04 / 2024
11 Νέα Άρθρα

ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΕΦΟΡΙΕΣ, ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ, ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ!

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ!

30.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΕΦΕΔΡΕΙΑ-ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2011 ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 120.000 ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013!

Σε καθεστώς απόλυτης διάλυσης μπαίνει (και) το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω του απαράδεκτου συστήματος της εργασιακής εφεδρείας (που ισοδυναμεί με απόλυση), καθώς πολλές υπηρεσίες θα παραμείνουν ακέφαλες και δραματικά υποστελεχωμένες, λόγω της αναγκαστικής εξόδου πάρα πολλών συναδέλφων.


Να τονίσουμε εδώ ότι ειδικά οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα, καθώς πολλοί υπάλληλοι συνέχιζαν να εργάζονται - παρόλο που δικαιούνταν να βγουν στη σύνταξη - λόγω των ΔΙΒΕΕΤ. Τώρα, που η καταστροφική για τον τόπο κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους σπρώχνει είτε στην αναγκαστική συνταξιοδότηση είτε σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς οι υπηρεσίες θα κινδυνεύσουν κυριολεκτικά με κατάρρευση. Βέβαια η κατάρρευση αυτή θα εξυπηρετήσει τα σχέδια των κυβερνώντων, μια και ο σκοπός τους είναι να ξεπουλήσουν όλα τα αντικείμενα σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.

Αναλυτικότερα τώρα για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα:

Τον δρόμο για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και για διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών ανοίγει η κυβέρνηση με τις αποφάσεις που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής για την εργασιακή εφεδρεία. Άμεσα, μέχρι τα τέλη του έτους, 30.000 υπάλληλοι μπαίνουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, όπως ήταν η δέσμευση προς την τρόικα, από τους οποίους μάλιστα οι περίπου 8.000 στον προθάλαμο της απόλυσης. Ταυτόχρονα τα επόμενα δύο χρόνια ξεκινά πρόγραμμα αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού με στόχο να υπάρξει δραστικό "μαχαίρι" στις υφιστάμενες υπηρεσιακές μονάδες των δημοσίων φορέων κατά 30%. Μέχρι το 2013 πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο 120.000 υπάλληλοι!

Στις "γκρίζες ζώνες" των κυβερνητικών αποφάσεων ποιοι κλάδοι θα υπαχθούν στο μέτρο και τι θα γίνει με την καταβολή των αποδοχών όσων μπαίνουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς Οι πρώτοι που θα οδηγηθούν σε εργασιακή εφεδρεία μέσα στο επόμενο τρίμηνο είναι 18.000-20.000 υπάλληλοι, που βρίσκονται ένα με δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη. Μαζί τους, στον δρόμο της εφεδρείας και ένα βήμα πριν από την απόλυση, θα βρεθούν και άλλοι περίπου 8.000 υπάλληλοι από φορείς στους οποίους έχει ανακοινωθεί η συγχώνευση ή κατάργησή τους. Οι αριθμοί αυτοί βέβαια αποτελούν μόνο το "πρώτο πιάτο", αφού σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο μέχρι και το 2013 πρέπει να έχουν απομακρυνθεί περί τους 120.000 υπάλληλοι, πέραν των συνταξιοδοτήσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που απέχουν από 12 έως 24 μήνες από την πλήρη συνταξιοδότηση, μπαίνουν σε εφεδρεία. Την ίδια ώρα σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς μπαίνουν όσοι μόνιμοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Γι' αυτούς τερματίζεται η υπαλληλική τους σχέση με την υπηρεσία και καταργούνται οι οργανικές θέσεις που κατέχουν. Στις δύο αυτές κατηγορίες, στις οποίες υπολογίζεται ότι ανήκουν 18.000-20.000, με το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη. Ταυτόχρονα με άμεση συνταξιοδότηση αποχωρούν από το Δημόσιο όσοι υπάλληλοι έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης, αλλά παρέμεναν στην ενεργό υπηρεσία κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους είχε δοθεί να παρατείνουν το ηλικιακό όριο της υποχρεωτικής αποχώρησης από την εργασία. Αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 2.000. Και στο βάθος απόλυση Σε εφεδρεία, που σε βάθος χρόνου σημαίνει και απόλυση, τίθενται ακόμη οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και μέρος των εργαζομένων κατηγοριών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς που συγχωνεύονται. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αυτοί ανέρχονται σε περίπου 1.000. Υπό τον μανδύα του ΑΣΕΠ, κάποιοι με τις αναγκαίες προϋποθέσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επαναπροσληφθούν, ενώ οι υπόλοιποι που θα παραμείνουν σε εφεδρεία θα συμμετέχουν σε προγράμματα επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ πριν τελικά απολυθούν. Ανάλογη θα είναι η τύχη και για 6.000-7.000 υπαλλήλους στην κεντρική διοίκηση, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, μετά την κατάργηση οργανικών θέσεων. Για τις υπηρεσιακές μονάδες της κεντρικής διοίκησης, που κρίνεται ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού, προβλέπεται αξιολόγηση υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία πάντως δεν έχουν διευκρινιστεί. Στους εργαζόμενους αυτούς θα τεθεί το δίλημμα "μετάθεση ή εφεδρεία". Θα αναζητηθούν ακόμη και άλλα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ προς κατάργηση ή συγχώνευση, οι εργαζόμενοι των οποίων θα ακολουθήσουν τον δρόμο εφεδρεία - επανακατάρτιση - απόλυση.

Τέλος, το σχέδιο που αποφάσισε η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα επιστρατευτούν τεχνικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ και τεχνικοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και το προσωπικό τους, αλλά με έναν συγκεκριμένο στόχο: "μαχαίρι" κατά 30%. Την εποπτεία της διαδικασίας θα έχει το ΑΣΕΠ. Το προσωπικό που θα κριθεί πλεονάζον και πάλι θα τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας και στη συνέχεια σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, η εξοικονόμηση εντός του 2012 προβλέπεται να είναι της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλές οι "γκρίζες ζώνες" Στο μεταξύ πολλά ζητήματα μένουν προς διευκρίνιση ύστερα από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και στα αρμόδια υπουργεία συνεχίστηκαν και χθες οι συσκέψεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές διατάξεις. Ένα από αυτά είναι αν και ποιοι κλάδοι θα μείνουν εκτός της διαδικασίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση η εργασιακή εφεδρεία δεν θα αφορά εκπαιδευτικούς, γιατρούς, σώματα ασφαλείας, διπλωμάτες και ανώτερους κληρικούς. Από τις "γκρίζες ζώνες" είναι τι θα γίνει με την καταβολή των αποδοχών σε όσους υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και υπολείπονται κατά δύο χρόνια από τη σύνταξη, καθώς όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά η καταβολή του 60% των βασικών αποδοχών θα γινόταν για ένα έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επέκταση καταβολής για 24 μήνες, ενώ οι αποδοχές αυτές αναμένεται να καθοριστούν με το νέο μισθολόγιο. Προς διευκρίνιση είναι τι θα γίνει με το εφάπαξ των υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα, που θα υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα το χάσουν, ενώ μελετάται ενδεχόμενη άμεση καταβολή του 50% του εφάπαξ. Τέλος, ζήτημα υπάρχει με τις αποζημιώσεις. Δεν αναμένεται να λάβουν αποζημίωση οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και θα τεθούν σε εφεδρεία. Για όσους δεν βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και μετά την εφεδρεία απολυθούν, μελετάται να λάβουν μειωμένη αποζημίωση σε περίπτωση έγκαιρης ειδοποίησής τους.