Σάββατο
20 / 04 / 2024
8 Νέα Άρθρα

Παπακωνσταντίνου: «Μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις»

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι η λογική των αυτόματων μετατάξεων δεν μπορεί να αποδώσει και επεσήμανε ότι θα υπάρξει αξιολόγηση, προκειμένου να μείνουν «μόνο αυτοί που χρειάζονται».

Διπλάσια μέτρα από αυτά που είχαν υπολογιστεί, τα οποία θα φθάσουν συνολικά τα 6 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του Ecoomist

και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο λέγοντας: «όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας οργανισμός, μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις». Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωναν νωρίτερα ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο τομέα.

Αναφερόμενος στη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού περί 150.000 αποχωρήσεων από το δημόσιο τομέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε «πάγωμα» των προσλήψεων με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ακόμα πρόσθεσε ότι η λογική των αυτόματων μετατάξεων δεν μπορεί να αποδώσει και επεσήμανε ότι θα υπάρξει αξιολόγηση, προκειμένου να μείνουν «μόνο αυτοί που χρειάζονται».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συναίνεσης ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να συζητήσουν τρόπους εξόδου από την κρίση.

Ο Νότης Μηταράκης, αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με τη συνταγή, όχι με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης» και πρόσθεσε: «Χρειάζονται τομές που δεν γίνονται. Τα ταμειακά μέτρα προκαλούν ασφυξία στην αγορά, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μην επιτυγχάνει τους στόχους που έθεσε», πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι «έχουμε χάσει χρόνο ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

«Εμείς δίνουμε έμφαση στον ιδιωτικό τομέα. Με γενναίες φορολογικές αλλαγές, μειώνοντας άμεσα τον φόρο νομικών προσώπων στο 15% και των μερισμάτων, επίσης στο 15%. Παράλληλα κωδικοποιώντας και απλοποιώντας τη φορολογική νομοθεσία», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Νέες πιέσεις για μεταρρυθμίσεις

Την ανάγκη πιστής εφαρμογής του Μνημονίου και προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισαν εκ νέου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο κ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και τα οποία περιλαμβάνονται στα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ υπογράμμισε ότι νέες προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν βοηθούν. Τόνισε ακόμη πως η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή των αναγκαίων επώδυνων προσαρμογών.

Από την πλευρά του ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και των αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει συγκεκριμένες αποφάσεις από τις ελληνικές αρχές.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι αν διαπιστωθεί πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους ενός κράτους μέλους, θα είναι αναγκαίο να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας στην αναδιάρθρωση του χρέους.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr