Μέτρα καταστολής για το κίνημα κατά των πλειστηριασμών

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Αυτεπάγγελτα θα διώκεται η απειλή και διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς από πολίτες που εμποδίζουν τις διαδικασίες, όπως προανήγγειλαν έπειτα από η σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Πηγή: ThePressProject

Τα νέα μέτρα που θα ληφθούν θα κινηθούν σε δύο άξονες. Προβλέπεται, αρχικά, η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των συμβολαιογράφων που δέχονται επιθέσεις κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους, η αυτεπάγγελτη δίωξη για τα σε βάρος τους εγκλήματα και όχι κατόπιν μηνύσεώς τους, όπως ισχύει ως σήμερα.

Επίσης προβλέπονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε Ειρηνοδικεία Αθήνας Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις όπου θα διενεργούνται πλειστηριασμοί και βελτιώσεις στη διαδικασία πλειστηριασμών το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τα μέτρα θα αποτιμήσει το διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, όπου θα κριθεί η τύχη της αποχής των συμβολαιογράφων που αποφασίστηκε το περασμένο Σάββατο.

Απάντηση στην αποχή των συμβολαιογράφων

Τα μέτρα αυτά έρχονται ως κυβερνητική απάντηση στην πανελλαδική αποχή των συμβοαλιογράφων από τους πλειστηριασμούς, που θέτει σε «κίνδυνο» την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Υπενθυμίζεται ότι ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών - Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου,αποφάσισε πως οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν από τα καθήκοντα τους μέχρι το τέλος του 2017.

Συνολικά, και οι 9 συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας έχουν αποφασίσει αποχή, με πληθώρα αιτημάτων, μερικά από τα οποία έχουν να κάνουν και με την προστασία τωνευάλωτων δανειοληπτών
Η απόφαση αυτή έβαλε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν προετοιμαστεί για άμεση υλοποίηση των πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια που κρατούν κατά 11,5 δις. ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2019, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2016, γεγονός που σημαίνει πως τα παραπάνω ποσά θα πρέπει να βρεθούν μέσα στην επόμενη διετία. Υπενθυμίζεται πως το ξεπούλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη προς ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι δανειστές απαιτούν να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί

Σημειώνεται επίσης ότι στο τελευταίο Eurogroup, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαίτησαν να συνεχιστούν κανονικά οι πλειστηριασμοί, παρά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές «ενημέρωσαν πως θα αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τα εμπλεκόμενα μέρη και να μην μπει σε κίνδυνο η διαδικασία», αφήνοντας ερωτηματικά για τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση.


ΕΕΤ: Επίπτωση στη ρευστότητα από την καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς

Την ανησυχία του για επίπτωση στο ύψος των πλειστηριασμών και τη ρευστότητά τους θα έχει η καθυστέρηση στη διενέργεια πλειστηριασμών από τις τράπεζες εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης.

«Αυτό θα είχε επίπτωση στον σχηματισμό προβλέψεων μελλοντικά, καθώς θα συνεχίζαμε να έχουμε τα δάνεια στα βιβλία μας και θα επηρέαζε, επίσης, τη ρευστότητα», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ο Καραμούτζης είπε ότι οι τράπεζες έχουν συντονίσει τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι στους πρώτους γύρους πλειστηριασμών δεν θα περιλαμβάνονται κατοικίες με αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ. «Λάβαμε υπ' όψιν την κοινωνική αντίδραση στη διαδικασία αυτή», σημείωσε.