Καθολικό μπλακ άουτ διαρκείας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Και καθολικό μπλακ άουτ διαρκείας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός είχαμε την προηγούμενη βδομάδα

Κυριολεκτικά αυτό που μας έλειπε τώρα

Πηγή: LUBEN

 

Reality check για τις υποδομές ολόκληρης της χώρας φαίνεται ότι είναι η τελευταία εβδομάδα. Την περασμένη Παρασκευή (3/3) και ενώ το νοσοκομείο Ευαγγελισμός είχε γενική εφημερία, έγινε διακοπή ρεύματος σε ολόκληρο το κτίριο. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε στο politic.gr από την αντιπρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού Φωτεινή Καριστινάκη:

 

"Την Παρασκευή 3/3 βρισκόταν σε εξέλιξη Γενική Εφημερία στο νοσοκομείο ώσπου έγινε διακοπή ρεύματος. Δεν υπήρχε καθόλου ρεύμα για 20 ολόκληρα λεπτά ενώ για 40 λεπτά δεν υπήρχε ρεύμα σε διάφορα τμήματα του κτιρίου.

Τα τελευταία 2 χρόνια έχει συμβεί άλλες τρεις ή τέσσερις φορές, όμως στα 21 χρόνια που εργάζομαι στον “Ευαγγελισμό” πρώτη φορά συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό και μάλιστα χωρίς να λειτουργήσουν οι γεννήτριες. Στα επείγοντα περιστατικά δεν λειτούργησε τίποτα, το μόνο θετικό ήταν ότι η ΜΕΘ λειτουργούσε κανονικά γιατί ίσως τροφοδοτείται από άλλο δίκτυο ενώ οι μπαταρίες των φορητών αναπνευστήρων έχουν ισχύ περίπου μισή ώρα ανάλογα με την τεχνολογία τους."

 

Δείτε το βίντεο που βρέθηκε στην κατοχή του 902.gr:

https://www.youtube.com/watch?v=KmnSa_qSFVE&t=3s

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο,  η κ. Καριστινάκη ρίχνει την ευθύνη για απαξίωση και αδιαφορία στο υπουργείο Υγείας, τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον αρμόδιο εργολάβο. Ανακοίνωση για το ζήτημα έβγαλε και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ):

 

«Ημέρα Παρασκευή 3/3/2023, σε εξέλιξη η Γενική Εφημερία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με εκατοντάδες προσελεύσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στα τμήματα και στις ΜΕΘ. Για πολλοστή φορά ενεργειακό black out απροειδοποίητα, με το νοσοκομείο να βυθίζεται στο σκοτάδι για πάνω από 40 λεπτά συνολικά, με τις σειρήνες να ηχούν. Ασθενείς πανικόβλητοι να βγαίνουν από τους θαλάμους «στα τυφλά», αναζητώντας βοήθεια. Στους ορόφους έσβησαν οι συσκευές παροχής οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να τρέχει να καλύψει με συμβατικές συσκευές οξυγόνου του ασθενείς που το είχαν ανάγκη.

Στη ΜΕΘ του 9ου η υποστήριξη των βαρέως πασχόντων στηρίχτηκε στη διάρκεια ζωής των μπαταριών (back up) των συσκευών έγχυσης των φαρμάκων που τους κρατάνε στη ζωή, ενώ και τα monitor παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών έσβησαν, με το προσωπικό να τους συνδέει προσωρινά στα φορητά monitor που χρησιμοποιούνται για τις διακομιδές, για όσο βέβαια κρατήσει η μπαταρία τους. Στα ΤΕΠ δεν λειτούργησαν ούτε οι πρίζες αδιάλειπτης παροχής, σβηστά όλα τα εργαστήρια και ο αξονικός…. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αρκετοί συνοδοί αλλά και ασθενείς εγκλωβίστηκαν στα ασανσέρ του νοσοκομείου και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν. Από τύχη (πάλι) δεν είχαμε θύματα…

Όλα αυτά στο νοσοκομείο όπου πριν μια βδομάδα σε φιέστα του υπουργείου Υγείας ο πρωθυπουργός «βράβευσε υγειονομικούς» για την προσφορά τους στην διάρκεια της πανδημίας… Όλα αυτά στην Ελλάδα του …«2-0», στην Ελλάδα της «4ης βιομηχανικής Επανάστασης» που δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τη στοιχειώδη ασφάλεια νοσηλείας των ασθενών. Όλα αυτά, λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που ανέδειξε το ζήτημα της ασφάλειας και το πόσο αυτό υποβαθμίζεται με την χρόνια υποχρηματοδότηση, την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των δομών, την υποστελέχωση και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας του προσωπικού.»

 

Αν μη τι άλλο μπορεί να παραιτηθεί κι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μια χαρά προλαβαίνει να παραιτηθεί και να κατέβει ξανά υποψήφιος στις εκλογές όπως ο πρώην αρχηγός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Τρίτος του ονόματός του.