"Η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο"

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

  ... για όλες/ους εμάς που κουραστήκαμε, αγωνιστήκαμε, δώσαμε εξετάσεις για να περάσουμε σε δημόσιο πανεπιστήμιο, ξανακοπιάσαμε για να διοριστούμε αξιοκρατικά στο Δημόσιο κτλ. κτλ. κτλ. ...

Επιλογή Κεραμέως η εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων

της Αγγελή Διαλεκτής

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ενώ η υπουργός είχε στα χέρια της όλο το νομικό «οπλοστάσιο» για να αντικρούσει τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, αγνόησε την επιστολή της προέδρου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης επιλέγοντας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ιδιωτών της εκπαίδευσης.


Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φέρνει την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η επιστολή του αρμόδιου οργανισμού για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών της αλλοδαπής (ΔΟΑΤΑΠ - Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), καθώς, ενώ της παρείχε όλα τα επιχειρήματα για να αντικρούσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ισοδυναμία των τίτλων σπουδών ιδιωτικών κολεγίων με αυτούς των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας, η υπουργός επέλεξε να την αγνοήσει παντελώς και να προχωρήσει στην ικανοποίηση των ιδιωτικών συμφερόντων επιχειρηματιών της εκπαίδευσης και στη διά της πλαγίας παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος.


Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, όπου ψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», εκτυλίχθηκαν σκηνές που δεν τιμούν καθόλου τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.


Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εδώ και μέρες διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι η ρύθμιση για τα κολέγια (άρθρο 50), που έχει συγκεντρώσει τα πυρά όλου του εκπαιδευτικού κόσμου, απορρέει από «κοινοτικές υποχρεώσεις», τις οποίες όμως αρνείται να στοιχειοθετήσει δημόσια, παρά τις συνεχείς κρούσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, επικαλούμενοι το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής, έκαναν χθες γραπτό αίτημα να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα.


«Η υπουργός Παιδείας απέρριψε καθ’ όλη τη διάρκεια συνεδριάσεων των επιτροπών αλλά και στη συζήτηση στην Ολομέλεια τα επανειλημμένα αιτήματά μας, να καταθέσει την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις 7 Ιουλίου 2019 σχετικά με θέματα παιδείας και επαγγελματικής ισοδυναμίας, όπως επίσης και τις απαντήσεις της υπουργού, των υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ και των εποπτευομένων φορέων του», αναφέρει το αίτημα των τριών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Φίλη, Μερόπης Τζούφη και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.


Η υπουργός Παιδείας αρνούνταν, μέχρι χθες, να δημοσιοποιήσει την επίμαχη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιστολής, επικαλούμενη «λόγους δημοσίου συμφέροντος». Επέλεξε ωστόσο να διαβάσει από το βήμα της Βουλής απόσπασμα, σύμφωνα με το οποίο ο νόμος 4589/2019 (νόμος Γαβρόγλου) «δεν συνάδει με το άρθρο 1 και 2 παράγραφος 1 και άρθρο 4 παράγραφος 1 της Οδηγίας 2005/36, καθώς προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, που έχουν αποκτήσει τίτλο σπουδών σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε., πρέπει να αποκτήσουν ακαδημαϊκή αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ, αντί να προβλέπει ότι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, μετά την απόκτηση επαγγελματικής αναγνώρισης του τίτλου σπουδών τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010, πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη εκπαιδευτικών τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα».

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ, η προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται επίσης και στον νόμο 3328/2005, δηλαδή τον καταστατικό νόμο του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης. Το έγγραφο, που φέρει την υπογραφή της προέδρου του Οργανισμού, Ελένης Φ. Παπαδοπούλου, καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει ημερομηνία 29.09.2019, αποστέλλεται στο υπουργείο Εξωτερικών και κοινοποιείται επιπλέον στο υπουργείο Παιδείας.


Κι αν αναρωτηθεί κανείς πώς εμπλέκεται το υπουργείο Εξωτερικών στην υπόθεση, η απάντηση είναι ότι η ειδική νομική υπηρεσία του ΥΠΕΞ ζητούσε από το υπουργείο Παιδείας να επιχειρηματολογήσει σχετικά με την προειδοποίηση της Ε.Ε. μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2019, προκειμένου με τη σειρά του να απαντήσει στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο υποστήριζε ότι η χώρα παραβιάζει την Οδηγία 2005/36, καθώς δεν αναγνωρίζει τίτλους σπουδών που έχουν χορηγηθεί από κολέγια συνεργαζόμενα με ΑΕΙ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και λόγω της διαδικασίας ισοτιμίας των διπλωμάτων μέσω ΔΟΑΤΑΠ.


Επιχειρήματα στα σκουπίδια.


Το έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ παρέχει πληθώρα επιχειρημάτων, τα οποία, όμως, όπως όλα δείχνουν, αγνοήθηκαν παντελώς από την υπουργό Παιδείας. Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι, βάσει του άρθρου 165 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ) μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 3671/2008 (Α’ 129), η οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος βρίσκεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε κράτους-μέλους, γεγονός το οποίο έρχεται φυσικά σε συμφωνία με το άρθρο 16 του Συντάγματος της Ελλάδας.


Συνεπώς, οι ρυθμίσεις του νόμου 3328/2005, που αφορούν την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, ανάγονται στην εσωτερική οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος των σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης και άρα δεν υπεισέρχονται σε παράβαση διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


«Οποιαδήποτε παρέμβαση στον νόμο 3328/2005 -ο οποίος σε συνδυασμό με το άρθρο 16 παρ. 5 και 8 του Συντάγματος αποτελούν την ελληνική νομοθεσία η οποία διέπει την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας- προς τον σκοπό αντιμετώπισης ζητημάτων τα οποία αφορούν στην από επαγγελματικής άποψης εξέταση αλλοδαπών τίτλων και τα οποία ανέκαθεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες άλλων οργάνων της ελληνικής πολιτείας (σ.σ. αναφέρεται στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας - ΑΤΕΕΝ πρώην ΣΑΕΠ - Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), θα συνεπαγόταν ανεπίτρεπτη παραβίαση των παραπάνω διατάξεων του Συντάγματος», τονίζει η πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ στην επιστολή της.


Πολύ σημαντικό είναι και το σημείο που αναφέρεται στα κολέγια ως «φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης», βάσει του ν. 3696/2008, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε ο Οργανισμός να αναγνωρίσει ακαδημαϊκή ισοτιμία σε τέτοιο φορέα, «διότι τούτο θα συνιστούσε καταστρατήγηση των παραγράφων 5 και 8 του άρθρου 16 του Συντάγματος», με τον ΔΟΑΤΑΠ να θέτει ευθέως ζήτημα αντισυνταγματικότητας.


Ενώ λοιπόν η υπουργός Παιδείας είχε στα χέρια της όλο το νομικό «οπλοστάσιο» για να απαντήσει στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να υπερασπιστεί το εθνικό δίκαιο, ως όφειλε, αποφάσισε εντούτοις να παροπλίσει πρακτικά τον ΔΟΑΤΑΠ -αφού δεν μπορεί να τον καταργήσει, καθώς δεσμεύεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο επίσης παρακάμπτει τεχνηέντως- και να κάνει δώρο ακριβή πελατεία στους κολεγιάρχες.


Δήλωση του Νίκου Φίλη στην «Εφ.Συν.»


Το μήνυμα της κυρίας Κεραμέως προς τη νέα γενιά είναι «Η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο»


«Η σημερινή δημοσιογραφική αποκάλυψη του εγγράφου του ΔΟΑΤΑΠ σχετικά με τα κολέγια και επί αιτιάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατυπώνονται στην 2019/4160 επιστολή της έχει κρίσιμη σημασία. Δείχνει ποιος ήταν ο λόγος που τόσο στην Επιτροπή Μορφωτικών όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Παιδείας αρνήθηκε πεισματικά να παρουσιάσει την εν λόγω επιστολή, καθώς και τις σχετικές απαντήσεις του υπουργείου, αλλά και του ΔΟΑΤΑΠ. Η κ. Κεραμέως, με την ενέργειά της αυτή παραπλάνησε το Κοινοβούλιο και απέκρυψε έγγραφα και αλληλογραφία, η γνωστοποίηση των οποίων θα οδηγούσε πιθανότατα ακόμη και τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αντιδράσουν στις άθλιες μεθοδεύσεις της.


Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν όλοι οι εισηγητές των κομμάτων στους οποίους και μόνο μετά την πίεση που ασκήσαμε επιδείχθηκε ‘‘στο πόδι’’ η επιστολή της Ε.Ε., το σχετικό έγγραφο είναι ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ, συνεπώς η κυρία Κεραμέως εξαπατούσε συνειδητά το Κοινοβούλιο όταν έλεγε ότι δεν μπορεί να το καταθέσει στη Βουλή ‘‘για λόγους δημοσίου συμφέροντος’’. Η κυρία Κεραμέως είναι πολλαπλά εκτεθειμένη και όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν καταθέτει τα έγγραφα για λόγους εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό φαίνεται πως είχαν υπόψη τους τόσο ο πρωθυπουργός, που δεν άρθρωσε λέξη για το άρθρο 50, όσο και οι διατελέσαντες υπουργοί Παιδείας της Ν.Δ., οι οποίοι είτε δεν έλαβαν καν τον λόγο είτε ‘‘διεκπεραίωσαν’’ μια ειλημμένη απόφαση, πειθαρχώντας στην κομματική γραμμή.


Καλώ και πάλι την υπουργό Παιδείας να αποσύρει το εκτρωματικό άρθρο 50 που βρίσκει αντίθετους όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και σύσσωμη την κοινωνία. Είμαστε οι τελευταίοι που θα χαρούμε αν επιμείνει στη διάταξη, επιβεβαιώνοντας έτσι τους χαρακτηρισμούς ότι η ίδια προσωπικά είναι μεσίτρια συμφερόντων των κολεγίων, που βρίσκονται στον ‘‘πάτο’’ των διεθνών κατατάξεων, και πωλήτρια αγορασμένων και κίβδηλων πανεπιστημιακών τίτλων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το θλιβερό μήνυμα ‘‘αναξιοκρατίας’’, φαύλης ‘‘αριστείας’’ και ‘‘εξίσωσης προς τα κάτω’’, για να χρησιμοποιήσω προσφιλείς εκφράσεις του νεοφιλελεύθερου συρμού που στέλνει προς τη νέα γενιά και τους εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές αποφοίτους των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που μόχθησαν να εισαχθούν στις σχολές τους η κυρία υπουργός.


Η κυρία Κεραμέως, παραφράζοντας εν αγνοία της τη σημαντική μας ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον θάνατο της οποίας θρηνούμε αυτές τις μέρες, είναι σαν να λέει στα νέα παιδιά: ‘‘Η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο’’. Κι αυτή η ντροπή θα τη συνοδεύει παντοτινά».