Τετάρτη
15 / 01 / 2025
3 Νέα Άρθρα

ΔΝΤ – Κομισιόν συμφωνούν για μείωση του αφορολόγητου

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΔΝΤ – Κομισιόν συμφωνούν για μείωση του αφορολόγητου προς όφελος επιχειρήσεων και υψηλόμισθων με ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Πηγή: Press Project

ΣΧΟΛΙΟ: Ψυχούλες...

Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δείχνουν να συμφωνούν για τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020, που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Η Κομισιόν θεωρεί ότι η μείωση μπορεί να χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών της εργασίας και των επιχειρήσεων, ενώ το ΔΝΤ τονίζει πως με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν δύο δισεκατομμύρια ώστε να μειωθεί η φορολογία σε φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία τις τράπεζες που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, το ΔΝΤ επιμένει πως πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, το Ταμείο θεωρεί επιβεβλημένο να υπάρξει «διερεύνηση της φορολογικής βάσης» προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι με τη νέα μείωση του αφορολόγητου από 1η Ιανουαρίου 2020, που έχει ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, θα μπουν στα κρατικά ταμεία 2 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων για ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

 Το δημοσίευμα επισημαίνει πως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Κομισιόν, που είχε διαφωνήσει με το Ταμείο για την περικοπή συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019, η οποία τελικά δεν εφαρμόστηκε, θεωρώντας πως το συγκεκριμένο μέτρο ήταν  δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό και κατά συνέπεια μη αναγκαίο.

 Σχετικά με το αφορολόγητο, η Κομισιόν εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει νέα μείωση, προκειμένου τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών της εργασίας και των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται, η Κομισιόν ζητά πιο επιθετικές μειώσεις του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών που σήμερα βρίσκεται στο 28%.