Παρασκευή
14 / 06 / 2024
6 Νέα Άρθρα

"Βήμα ταχύ" η εφορία: Μάρτιο οι δηλώσεις, Ιούλιο ο ΕΝΦΙΑ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει δώσει στην δημοσιότητα τα ηλεκτρονικά έντυπα της δήλωσης (Ε1, Ε2, Ε3) και πλέον εργάζεται πυρετωδώς για να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο και την εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018,

του Τάσου Δασόπουλου

Πηγή: News 247

Νωρίτερα από ποτέ αναμένεται να έρθουν φέτος και τα εκκαθαριστικά για το φόρο εισοδήματος αλλά και για τον μειωμένο κατά 10% ΕΝΦΙΑ του 2019.

Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δώσει στην δημοσιότητα τα ηλεκτρονικά έντυπα της δήλωσης (Ε1, Ε2, Ε3) και πλέον εργάζεται πυρετωδώς για να ανοίξει και την εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018 μέσα στον Μάρτιο. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής ωστόσο αν μαζί με τη γρηγορότερη υποβολή των δηλώσεων θα παραμείνει και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ή το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει στην αλλαγή της καταβολή φόρου σε μηνιαίες δόσεις από τον επόμενο μήνα της εκκαθάρισης των δηλώσεων.

Στην ίδια λογική - και με δεδομένο ότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τον φόρο εισοδήματος θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου - τον Ιούλιο θα γίνει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2019. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος θα ισχύσει η έκπτωση που νομοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, θα φτάνει μεσοσταθμικά το 10% και θα αφορά κυρίως στις ακίνητες περιουσίες από 60.000 έως και 150.000 ευρώ. Η έκπτωση για φέτος θα αποκλιμακώνεται από το 30% για τις μικρότερες σε όρους αντικειμενικής αξίας περιουσίας ως το 10% για την ακίνητη περιουσία των 150.000 ευρώ. Εκτός απροόπτου και φέτος η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Αύγουστο και την τελευταία τον Δεκέμβριο.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΑΑΔΕ εκτιμούσε με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα ότι για φέτος περίπου 22.500 ζευγάρια που έκαναν τη σχετική αίτηση μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου θα κάνουν χωριστές δηλώσεις.

Αξιωματούχος της ΑΑΔΕ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο επέκτασης της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές σε εφορία συμφωνούσε με τον κεντρικό σχεδιασμό (που θέλει τη ρύθμιση να μην είναι οριζόντια) αλλά τόνιζε ότι ο χρόνος θεσμοθέτησης και ενεργοποίησης μιας τέτοιας ρύθμισης είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ.

Τέσσερις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές

Επίσης η ΑΑΔΕ σχεδιάζει το επόμενο διάστημα την ενεργοποίηση τεσσάρων ηλεκτρονικών εφαρμογών στο πλαίσιο της σταδιακή εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου της «ηλεκτρονικής εφορίας». Συγκεκριμένα:

- Η πρώτη εφαρμογή θα επιτρέπει στους εργοδότες να κάνουν μηνιαία δήλωση των εισοδημάτων των εργαζομένων τους ώστε να μην υπάρχει στο τέλος κάθε χρόνου η καθυστέρηση με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης, η οποία με τη σειρά της καθυστερεί και τη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων.

- Η δεύτερη εφαρμογή θα επιτρέπει να δηλώσουν οι φορολογούμενοι ένα μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό με τη διεθνή εγγραφή του (IBAN), στον οποίο θα πιστώνονται τα ποσά της επιστροφής που θα δικαιούται ο φορολογούμενος ή ακόμη και τα κέρδη της φορολοταρίας.

- Η τρίτη εφαρμογή θα επιτρέπει την ηλεκτρονική υποβολή μεταβιβάσεων δωρεών και γονικών παροχών που γίνονται μέχρι σήμερα χειρόγραφα επιβαρύνοντας τις εφορίες με γραφειοκρατία.

- Η τέταρτη εφαρμογή αφορά στην ένδειξη «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στην ατομική μερίδα του φορολογούμενου, όπου αναγράφονται οι κάθε είδους οφειλές του. Εφεξής στη συγκεκριμένη υπό εφαρμογή θα αναγράφονται - αν υπάρχουν - και τα ποσά που θα δικαιούται ως επιστροφή. Μάλιστα οι επιστροφές θα αναγράφονται αφού έχει γίνει και ο απαραίτητος αυτόματος συμψηφισμός με τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέο γύρο συγχωνεύσεων εφοριών με στόχο την μείωση του κόστους διαχείρισης.