Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή: Capital.gr
Σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας περιλαμβάνει η συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Νέες αντικειμενικές αξίες, παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ εντός του 2018 προκειμένου να αδρανοποιηθεί η θετική επίπτωση της μείωσης των αντικειμενικών και νέα βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από την Πρωτοχρονιά μέσω της επιβολής του φόρου υπεραξίας ακινήτων και κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου είναι οι βασικές παρεμβάσεις που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους.
Ειδικότερα, το πακέτο συμφωνίας για τα φορολογικά στην τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει:
- Την μεταφορά στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα. Οι νέες τιμές ζώνης πρόκειται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2018 καθώς κρίθηκε ότι η αρχική προθεσμία έως το τέλος του τρέχοντος έτους δεν είναι εφικτό να τηρηθεί. Συγκεκριμένα, δεν επαρκεί ο χρόνος προκειμένου να συσταθούν οι απαραίτητες επιτροπές που θα ορίσουν και τις προτάσεις για τις νέες τιμές ζώνης. Οι νέες τιμές θα πρέπει να παραχθούν από μια νέα διαδικασία προκειμένου να προσομοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στις εμπορικές αξίες των ακινήτων.
- Τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ 2018 με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, με δεδομένο ότι αναμένεται σε γενικές γραμμές η μείωση του γενικού επιπέδου των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις κλίμακες και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η βεβαίωση του φόρου θα παραμείνει στα επίπεδα των 3,2 δισ. ευρώ και η είσπραξη στα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρέμβαση με τις αλλαγές θα πρέπει να γίνει μόνο στις κλίμακες και τους συντελεστές του κύριου φόρου και όχι του συμπληρωματικού που βαρύνει όσους έχουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία
- Την επιβολή από την Πρωτοχρονιά του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος ήταν να εφαρμοστεί από το 2014 αλλά με συνεχείς παρατάσεις έχει ανασταλεί η εφαρμογή του για λόγους λειτουργικούς αφού είχε κριθεί ότι δεν θα έφερνε σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα και θα προκαλούσε προβλήματα στην κτηματαγορά. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ακινήτων. Υπεραξία μέχρι 25.000 ευρώ είναι αφορολόγητη ενώ εξαιρούνται από το φόρο ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν το 1995. Ο φόρος βαρύνει τον πωλητή του ακινήτου.
- Την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για ακριτικά νησιά που διατήρησαν για ένα έτος τους μειωμένους συντελεστές αλλά πλέον τους χάνουν. Οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται από 5% ο "υπερ-μειωμένος", 9% ο μειωμένος και 17% ο κανονικός σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα. Από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα επέλθει γενικευμένη αύξηση του επιπέδου των τιμών σε όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρονται στους καταναλωτές.