Σάββατο
20 / 04 / 2024
8 Νέα Άρθρα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δυστυχώς επιβεβαιώνουν φόβους και εκτιμήσεις που εγκαίρως είχαμε διατυπώσει. Η άποψή μας ότι πίσω από τη διάλυση του ΣΔΟΕ και τη δημιουργία μιας υποτιθέμενης ανεξάρτητης αρχής, βρίσκονται οι χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, δυστυχώς επιβεβαιώνεται και οι διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου μάλλον πέφτουν στο κενό.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις προβλέψεις του μνημονίου, προχωρά στη λήψη νέων σκληρών μέτρων, που θίγουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (μείωση συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ, αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κλπ) και προωθεί μέτρα αυτόματων κατασχέσεων για μικροοφειλέτες, τίθεται στο τραπέζι των ''διαπραγματεύσεων'' η παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Υποθέσεις στις οποίες αποτυπώνεται το πάρτι φοροδιαφυγής και διαπλοκής σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας.

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η προώθηση ενός τέτοιου μέτρου θα επιβεβαιώσει την διάχυτη πλέον αίσθηση της διαφορετικής μεταχείρισης των φορολογουμένων. Την αίσθηση ότι οι μόνοι που υποχρεούνται να είναι συνεπείς απέναντι στις φορολογικές αρχές είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Θα επιβεβαιώσει την άποψη ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι είναι οι χαμένοι της υπόθεσης.

Καλούμαι λοιπόν την Κυβέρνηση:

• Να θέσει σε προτεραιότητα τον έλεγχο και όχι την παραγραφή αυτών των υποθέσεων φοροδιαφυγής

• Να σταματήσει τα σχέδια για τη διάλυση του ΣΔΟΕ.

• Να προχωρήσει στη βεβαίωση των προστίμων που προκύπτουν από ολοκληρωμένες υποθέσεις ελέγχου και να μην μετατραπούν αυτές (όπως προβλέπεται στο μνημόνιο) σε απλά πληροφοριακά δελτία.

• Να σταματήσει την πορεία διάλυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση του με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Η Πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο επίπεδο των εξαγγελιών αλλά απαιτούνται μέτρα και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ