Σάββατο
20 / 04 / 2024
8 Νέα Άρθρα

Στάχτες και αποκαΐδια η Β’ ΔΟΥ Λάρισας (από φωτιά που ξεκίνησε από το εσωτερικό του κτιρίου)

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πραγματογνώμονες ερευνούν από χθες τον χώρο προκειμένου να αποφανθούν για τα αίτια. Διασώθηκε το χειρόγραφο αρχείο του Κεφαλαίου, με γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λπ.

του Β. Κακάρα

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

Στάχτες και αποκαΐδια άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα, στο κτίριο που στεγάζει τη δεύτερη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Β’ ΔΟΥ) Λάρισας, στη συμβολή των πεζοδρόμων Ρούσβελτ και Πατρόκλου, στο κέντρο της πόλης.

Η φωτιά έκαψε τα πάντα στον 1ο και 2ο όροφο του κτιρίου, εκεί που στεγάζεται η Β΄ΔΟΥ Λάρισας, με εξαίρεση το σημαντικό αρχείο του «Κεφαλαίου» (γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λπ.). Αρχείο που ευτυχώς για τους συναλλασσόμενους πολίτες σώθηκε καθώς είναι χειρόγραφο και δεν έχει δηλαδή ψηφιοποιηθεί όπως τα υπόλοιπα αρχεία.

Η φωτιά έγινε αντιληπτή τα ξημερώματα από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. που περιπολούσαν στην περιοχή και έτσι, στις 5.20’ ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσίας Λάρισας. Για να κινητοποιηθούν αμέσως ισχυρές δυνάμεις από όλη τη Θεσσαλία όταν διαπιστώθηκε ότι το κτίριο φλέγεται στο εσωτερικό του «και μάλιστα από ώρα», σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πυροσβεστών.

Η φωτιά εκτιμάται ότι εκδηλώθηκε στον 1ο όροφο ενώ τα κλειστά τζάμια μετέτρεψαν τον χώρο σε «φούρνο» σιγοκαίοντας για ώρες, σύμφωνα πάντα με τρις πρώτες εκτιμήσεις ειδικών. Η έκταση ωστόσο της φωτιάς αποκαλύφθηκε, όταν από τη θερμότητα που είχε αναπτυχθεί στο εσωτερικό του κτιρίου έσπασαν τα πρώτα τζάμια, με τις πύρινες φλόγες να εξαπλώνονται και στους δύο ορόφους που στεγάζεται η Εφορία, απειλώντας πλέον και το υπόλοιπο κτίριο.

Από την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών η φωτιά δεν επεκτάθηκε στους άλλους ορόφους, κι έτσι διασώθηκε και το αρχείο του «Κεφαλαίου» της Β’ ΔΟΥ που φυλασσόταν σε χώρο του 3ου ορόφου. Νωρίτερα, ηλικιωμένοι ένοικοι του διπλανού κτιρίου κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ για λόγους ασφαλείας ενημερώθηκαν η εταιρία Φυσικού Αερίου και η ΔΕΥΑΛ για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών.

ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», πυροσβέστες για να εισέλθουν στο κτίριο χρειάσθηκε να παραβιάσουν την κλειδωμένη είσοδο της Εφορίας, εξέλιξη που ενισχύει την εκτίμηση ότι η φωτιά εκδηλώθηκε από το εσωτερικό του κτιρίου.

Η διευθύντρια της Β’ ΔΟΥ Ελένη Τζιόρτζιου διευκρίνισε μάλιστα στην «Ε» ότι «χθες, μέχρι τις 4 ήμουν στο γραφείο» προσθέτοντας «ότι στις 7 το απόγευμα ολοκλήρωσε τη δουλειά του το συνεργείο της καθαριότητας αλλά πάντα ελέγχουμε τον χώρο», αδυνατώντας να πιστέψει την εικόνα του καμένου κτιρίου.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΕΣ

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Κων. Σκούπρας σε δήλωσή του στην «Ε» σημείωσε τη «μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, με μεγάλα οχήματα και δεκάδες άνδρες να επιχειρούν για την κατάσβεση» ενώ ως προς τα αίτια της φωτιάς παρέπεμψε στο πόρισμα με την ολοκλήρωση της έρευνας.

Η φωτιά τέθηκε ουσιαστικά υπό έλεγχο το μεσημέρι ενώ για προληπτικούς λόγους -καθώς πρόκειται για πολυσύχναστους πεζόδρομους- πυροσβέστες έθραυσαν όσα τζάμια δεν είχαν καταστραφεί από τη φωτιά. Για προληπτικούς λόγους επίσης, δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμεναν στην περιοχή.

Στο σκέλος της έρευνας τώρα, όπου εστιάζεται το ενδιαφέρον, ο κ. Σκούπρας διευκρίνισε στην «Ε» ότι «ήδη ορίσθηκαν πραγματογνώμονες» προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό των αιτιών από τις οποίες εκδηλώθηκε η φωτιά. Πραγματογνώμονες που πριν το μεσημέρι χθες, είχαν ήδη κάνει αυτοψία στον χώρο, ενώ η έρευνά τους θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες, όταν με ασφάλεια θα μπορούν να ερευνήσουν όλους τους χώρους, του 1ου και 2ου ορόφου.

ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ

Από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ανακοινώθηκε χθες ότι «για κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε κτίριο στη συμβολή των οδών Ρούσβελτ Φραγκλίνου και Πατρόκλου, του Δήμου Λαρισαίων στον νομό Λάρισας, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 05:20 σήμερα (χθες). Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 36 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 11 οχήματα, ενώ από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές στη Β΄ ΔΟΥ Λάρισας και σε γραφεία επιχειρήσεων. Για το ανωτέρω περιστατικό, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα».

Στον χώρο βρέθηκε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο οποίος σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, σημείωσε τη συνδρομή υπηρεσιών του Δήμου στο έργο της Πυροσβεστικής για να επισημάνει «σύμφωνα και με την ενημέρωση που έχω από τα στελέχη της Πυροσβεστικής, δεν κινδύνευσε κανείς από την εκδήλωση της φωτιάς ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ως προς τα αίτια, δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια εξωτερική παρέμβαση». Να σημειωθεί πως στον χώρο βρέθηκαν και εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ενώ επιστημονικό προσωπικό θα ελέγξει και τη διάσταση της στατικότητας του κτιρίου.

ΙΕΚ

Από νωρίς στον χώρο της φωτιάς βρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης και Γ. Ζαούτσος όπως και ο εκπρόσωπος των ΙΕΚ «Όμηρος», Τάσος Γούσιος. Καθώς η εταιρία είχε μισθώσει τους άλλους τρεις ορόφους (3ο, 4ο και 5ο) του κτιρίου με τον κ. Γούσιο να διευκρινίζει στην «Ε» πως «μόλις είχαν ξεκινήσει οι εργασίες αποξήλωσης στο πλαίσιο της ανακατασκευής των χώρων». Από τους πρώτους ελέγχους των πυροσβεστών, διαπιστώθηκε ότι οι όροφοι του ΙΕΚ δεν υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά, παρά μόνο φθορές από τον καπνό.

Το κτίριο

Το κτίριο στο οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά – η πρώτη φωτιά τέτοιας έκτασης στο κέντρο της πόλης –, βρίσκεται στη γωνία των πεζοδρόμων Ρούσβελτ και Πατρόκλου. Είναι ιδιοκτησίας κληρονόμων Γ. Κουτλή που αποκτήθηκε μετά την πώληση από τον αρχικό ιδιοκτήτη (Μ. Μαγρίζο) ενώ τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, μεταξύ άλλων είχε φιλοξενήσει το πολυκατάστημα Λαμπρόπουλου και στη συνέχεια, τον ραδιοφωνικό σταθμό “Heat Fm”, την περιφερειακή διοίκηση Τράπεζας, τραπεζικό υποκατάστημα, ενώ στον 5ο όροφο ήταν το διαμέρισμα του αρχικού ιδιοκτήτη. Σήμερα, στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης.