Τετάρτη
24 / 04 / 2024
10 Νέα Άρθρα

Σκηνές απείρου κάλλους στις εφορίες

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Του Σπύρου Δημητρέλη
 
Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Χολαργού χθες στις 11 το πρωί. Στον πρώτο όροφο, στο τμήμα Εσόδων, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Η ουρά για να «κοπεί» παράβολο ξεπερνά τα είκοσι άτομα, ενώ ακόμη περισσότεροι περιμένουν να πληρώσουν στο ένα και μοναδικό ταμείο.

Μια κυρία διαμαρτύρεται έντονα επειδή όταν πήγε να πληρώσει τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς την πληροφόρησαν ότι θα πρέπει να πληρώσει προσαύξηση 20 ευρώ επειδή δεν πλήρωσε στην ώρα της.  Η ίδια λέει συνεχώς ότι δεν έλαβε ποτέ το σχετικό ειδοποιητήριο. Στο χέρι της κρατά το ειδοποιητήριο για την τρίτη δόση. Οι άλλοι φορολογούμενοι την ενημερώνουν ότι το ειδοποιητήριο για τη δεύτερη δόση δεν το έλαβε επειδή στα τέλη  Οκτωβρίου έγινε μια μεγάλη απεργία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την υπηρεσία που τυπώνει και αποστέλλει τα ειδοποιητήρια. Ουρά υπάρχει και στο τμήμα Εισοδήματος της εφορίας στο ισόγειο. Ο εκνευρισμός, η ταλαιπωρία και οι διαπληκτισμοί με υπαλλήλους περισσεύουν. 

Οι παραπάνω εικόνες δεν συναντώνται τις τελευταίες ημέρες μόνο στη ΔΟΥ Χολαργού. Απαντώνται σε δεκάδες εφορίες σε όλη τη χώρα. Οι λόγοι; Πολλοί. Αλλά θα επιχειρήσουμε να τους κωδικοποιήσουμε:

- δραστική μείωση του προσωπικού στις εφορίες λόγω του κύματος συνταξιοδότησης που προκάλεσαν οι μειώσεις των μισθών και η έλευση του ενιαίου μισθολογίου.  Υπάρχουν εφορίες στις οποίες αποχώρησε πάνω από το 40% του προσωπικού τα τελευταία τρία χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εξυπηρέτησης.

- δραστική αύξηση των συναλλαγών των φορολογούμενων με την εφορία λόγω του κύματος νέων φορολογιών και ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ρυθμίσεις περαίωσης, ρυθμίσεις εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων κα. Οι νέοι φόροι και ρυθμίσεις αύξησαν κατακόρυφα τον αριθμό των φορολογούμενων που επισκέπτονται την εφορία.

- σύγχυση των φορολογούμενων λόγω των πολλαπλών φορολογικών υποχρεώσεων που υποχρεώνονται να ικανοποιήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δόσεις για την έκτακτη εισφορά συμπίπτουν με την πληρωμή δόσεων του φόρου εισοδήματος, της περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών, τελών κυκλοφορίας οχημάτων κ.ά. 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι ο φορολογικός μηχανισμός έχει αρχίσει να αγγίζει πλέον τα όριά του και προσθέτουν ότι εφόσον συνεχισθεί για πολύ αυτή η κατάσταση το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών θα καταρρεύσει με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα φορολογικά έσοδα.

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

29-11-2011



Πηγή:www.capital.gr