Αντώνης Σαμαράς: «...Και ο ΦΠΑ να μην ξεπερνά πουθενά το 12%».

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

altΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ

Αντώνης Σαμαράς: «...Και ο ΦΠΑ να μην ξεπερνά πουθενά το 12%».

• Νίκος Χουντής: «Δεν του είπε κανείς ότι ο κατώτερος κανονικός συντελεστής ΦΠΑ που επιτρέπει η ΕΕ είναι το 15%;»

Επικίνδυνο συνδυασμό λαϊκισμού και άγνοιας της κοινοτικής νομοθεσίας καταλογίζει στα κυβερνητικά επιτελεία και τον έλληνα Πρωθυπουργό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Χουντής, με αφορμή την εξαγγελία του «Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης" από τον Α. Σαμαρά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, σε δήλωσή του, αφού υπενθυμίζει ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού αφορά τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, αφού, καταχειροκροτούμενος, τόνιζε ότι «...Και ο ΦΠΑ να μην ξεπερνά πουθενά το 12%», σημείωσε τα εξής:

«Πρώτον. Οι πόροι που προέρχονται από τον έμμεσο φόρο του ΦΠΑ αποτελούν κατεξοχήν αρμοδιότητα της Ένωσης, διότι αφορούν τους Ιδίους Πόρους της Ένωσης.

Δεύτερον. Εδώ και 21 συναπτά χρόνια, με την Οδηγία 92/77/ΕΟΚ, έχει εισαχθεί κατώτερος κανονικός συντελεστής ΦΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 15%. Ο κατώτατος αυτός συντελεστής ΦΠΑ έχει ήδη παραταθεί πέντε φορές.

Τρίτον. Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 εκπνέει και η πέμπτη παράταση, ενώ αναμένεται τα κράτη μέλη να παρατείνουν και έκτη φορά τον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ στο ύψος του 15%, αφού δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αντίθετο.

Τέταρτο. Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι ή ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο αγνοούν βασική κοινοτική νομοθεσία ή προκαταλαμβάνει αποφάσεις που θα πάρουν, με ομοφωνία, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ενάμιση χρόνο ή, πολύ απλά, λαϊκίζει, τάζοντας πράγματα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει.

Είμαστε βέβαιοι ότι μετά τη δέσμευση του έλληνα Πρωθυπουργού, να μην υπερβαίνει ο κανονικός ΦΠΑ πουθενά το 12%, τα επιτελεία της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, συνεδριάζουν καταγράφοντας τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας τους και βρίσκονται σε έναν συνεχή διάλογο με τους εταίρους, ώστε να πειστούν για τη μείωση του κατώτερου συντελεστή ΦΠΑ, για να υλοποιήσει ο κ. Σαμαράς τις δεσμεύσεις του».

22.05.2014                                                                                                     Το Γραφείο Τύπου