ΦΟΡΟΣ «ΚΑΤΟΧΗΣ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Οικονομικές επιβαρύνσεις για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου φέρνει το 2012, καθώς η κυβέρνηση θα επιβάλει φόρο κατοχής, όπως τον αποκαλεί, προσβλέποντας να μπουν στα κρατικά ταμεία περί τα δύο δισ. ευρώ, αφού θα κληθούν να πληρώσουν οι επτά στους δέκα πολίτες.

Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού σημαίνει μια διεύρυνση της εν λόγω φορολογικής βάσης κατά περίπου 500.000 φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν κατέβαλαν φόρο. Το επιχείρημα που δίνουν υπέρ της επιβολής του φόρου κατοχής στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εδράζεται στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, αφού δεν είναι δίκαιο κάποιοι να φορολογούνται ακόμη και για την πρώτη κατοικία και κάποιοι με αγροτεμάχια εκτός σχεδίου μεν υψηλής αξίας δε να μένουν στο φορολογικό απυρόβλητο.

Βέβαια, εδώ υπάρχει το θέμα του διαχωρισμού μεταξύ αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου και καλλιεργούμενης έκτασης. Εκτός αυτού, υπάρχει πρόβλημα και με τον υπολογισμό των τιμών για τα εν λόγω ακίνητα και άρα και του φόρου που θα επιβληθεί.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι την ψήφιση στις αρχές του επόμενου έτους του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, ενδέχεται να κληθούν οι ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν έναν νέο τύπο Ε9 με περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα διευκρινίζουν έπειτα από επεξεργασία τον τύπο του αγροτεμαχίου.

Πηγή: Euro2day