Δεν θα γίνουν αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας και στα αφορολόγητα όρια κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων ακινήτων.
Πηγή: in.gr
Ελάχιστη τιμή ζώνης που αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 800-850 ευρώ ετοιμάζεται να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες σε περισσότερους από 70 δήμους και οικισμούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε πολλές περιοχές μεγάλων πόλεων της περιφέρειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το μόνο πράγμα που ετοιμάζεται να αλλάξει το υπουργείο Οικονομικών είναι τις τιμές ζώνης σε περιοχές που ήδη ισχύει αντικειμενικός προσδιορισμός ακινήτων.
Σε πρώτη φάση, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2018, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στους συντελεστές εμπορικότητας όπως αυτοί είχαν καθοριστεί με την απόφαση του Ιανουαρίου του 2016, ούτε στους συντελεστές οικοπέδων, ενώ δεν θα υπάρξει καμία νέα ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ούτε θα γίνουν αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας και στα αφορολόγητα όρια κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων ακινήτων.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα της Καραγεώργη Σερβίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 70 περιοχές στην Αττική όπου οι ελάχιστες τιμές ζώνης διαμορφώνονται στα επίπεδα των 600 ευρώ, των 650 ευρώ, των 700 και των 750 ευρώ. Οπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί η τρόικα και ο βορειο-ιρλανδός «τοποτηρητής» επί των αντικειμενικών αξιών Γουίλιαμ Μακλάσκι ότι μπορεί να ανεγερθεί μία οικοδομή και το κόστος κατασκευής μαζί με το κόστος του οικοπέδου να είναι κάτω από 800-850 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο. Κατά συνέπεια αυτό αναμένεται να είναι το κατώφλι των νέων τιμών ζώνης για πάρα πολλές περιοχές όπου σήμερα οι τιμές τους διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα
Θα γίνουν αρκετές αλλαγές στις ενδιάμεσες ζώνες, ιδιαίτερα σε περιοχές της Αθήνας όπου πριν από 10 χρόνια είχαμε ουσιαστική αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά στη συνέχεια υποβαθμίστηκαν σημαντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν από το υπ. Οικονομικών, είναι η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου εκεί οι τιμές ζώνης θα πρέπει να μειωθούν καθώς οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν υποστεί μεγάλη καθίζηση τα τελευταία χρόνια.
Που θα σημειωθεί αύξηση των κατώτατων τιμών
Οι δήμοι-οικισμοί Αττικής και Θεσσαλονίκης που θα σημειωθεί αύξηση των κατώτατων τιμών ζώνης είναι: Αθήνα, Ανατολική και Δυτική Αττική: Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ιλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνας, Αχαρνές, Βαρνάβας, Γραμματικό, Κάλαμος, Κιούρκα, Θορικό, Καπανδρίτι, Λαυρεωτική, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Σκάλα Ωρωπού, Πολυδένδρι, Συκάμινο Ωρωπού, Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Κινέτα, Πάχη Μεγάρων, Νέα Πέραμος, Οινόη, Φυλή.
Πειραιά: Ρέντη, Αμπελάκια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μέθανα, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα.
Θεσσαλονίκη: Αγ. Αθανάσιος, Ασπροβάλτα, Ελ. Κορδελιό, Επανομή, Ευκαρπία, Διαβατά, Καλοχώρι, Σίνδος, Λαγκαδάς, Μενεμένη, Αγγελοχώρι, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Εξοχή, Φίλυρο, Χορτιάτη.