Κυριακή
28 / 04 / 2024
4 Νέα Άρθρα

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δ. Σ. του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15.4.14 και απασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του Συλλόγου, ως αποτέλεσμα της παραίτησης των μελών της ΠΑΣΚΕ

, από όλες της θέσεις ευθύνης του προεδρείου. Η ΠΑΣΚΕ επέμενε στην απόφασή της, χωρίς ταυτόχρονα να δώσει πειστικές απαντήσεις σε ζητήματα που έθεσαν εκπρόσωποι όλων των άλλων παρατάξεων και κυρίως χωρίς να εξηγήσει του λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή τους την απόφαση, τη συγκεκριμένη μάλιστα χρονική περίοδο.

Το eforiakoi.org δημοσιεύει τους βασικούς άξονες της τοποθέτησης των εκπροσώπων της ΑΣΚΙ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτά δεν αποτελούν πλήρη πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΣΚΙ

Με έκπληξη είναι αλήθεια ακούσαμε τους συναδέλφους της ΠΑΣΚΕ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ. Σ. του Συλλόγου μας να δηλώνουν την παραίτησή τους από όλες τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν. Παραίτηση η οποία αφορά νευραλγικές θέσεις για τη λειτουργία του συλλόγου σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία, πέραν των άμεσων υποχρεώσεων του συλλόγου (για τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως και δικό σας σχετικό έγγραφο αναφέρει) βρισκόμαστε μπροστά ίσως στην τελική και πιο βίαιη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου.

Η έκπληξή μας αυτή συνάδελφοι μετατράπηκε σε έντονα ερωτηματικά μετά την ουσιαστική άρνηση της ΠΑΣΚΕ να αιτιολογήσει στοιχειωδώς της επιλογή της αυτή. Δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική επιχειρηματολογία ούτε στη διάρκεια του Δ.Σ., ούτε και στην ανακοίνωση που έστειλε η ΠΑΣΚΕ στους συναδέλφους και η οποία κατά τη γνώμη μας χαρακτηρίζεται από αοριστολογίες αλλά και μια προσπάθεια να επιρριφτούν στην ΑΣΚΙ και τη ΔΑΣ, ευθύνες για τα όσα έχουμε υποστεί ως εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια.

Γι αυτό συνάδελφοι δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα, παρά μόνο να σας καλέσουμε να ανατρέξετε στα πρακτικά των συνεδριάσεων των τελευταίων ετών, για να θυμηθείτε τις επιθέσεις που μας ασκούσατε όταν τολμάγαμε να μιλήσουμε εδώ μέσα, για μεγάλες μειώσεις μισθών, για κλείσιμο των υπηρεσιών, για ιδιωτικοποιήσεις, για απολύσεις εργαζομένων κλπ. Κινδυνολόγους μας χαρακτηρίζατε συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ και αντί να συμβάλλεται στην κινητοποίηση των εργαζομένων τους τάζατε '' εξαιρέσεις'' και τους καθησυχάζεται, παίζοντας ουσιαστικά τον καλύτερο ρόλο για το υπουργείο.

Και σήμερα τι μας λέτε; Ότι παραιτείστε... προσπαθώντας ουσιαστικά να διαλύσετε και αυτόν, με τα πολλά προβλήματα είναι αλήθεια, σύλλογο. Αντί να συζητάμε σήμερα πως στοιχειωδώς θα ανταπεξέλθουμε, έστω και με καθυστέρηση, στις αυξημένες ανάγκες του επόμενου διαστήματος, αναζητούμε τους λόγους παραίτησης σας και οδηγούμε το σύλλογο σε μια απίστευτη εσωστρέφεια για το επόμενο διάστημα, για την αντιμετώπιση πλήθος θεμάτων που προκαλεί η κίνησή σας.

Αλλά μήπως τελικά συνάδελφοι η απάντηση για την επιλογή σας βρίσκεται στο γεγονός ότι:

Σε λίγες ημέρες ίσως έχουμε την οριστική απόλυση εκατοντάδων συναδελφισών της καθαριότητας, των οποίων η διαθεσιμότητα λήγει;

Ότι ήρθε το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, το οποίο κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, τις οποίες ο σύλλογος θα πρέπει να αντιμετωπίσει;

Ότι ξεκίνησε ήδη η διαδικασία της αξιολόγησης των συναδέλφων και το γεγονός ότι ο σύλλογος θα πρέπει να αποτρέψει με κάθε τρόπο αυτή την κατάσταση, που οδηγεί σε νέες απολύσεις και μειώσεις μισθών; Καταθέτουμε μάλιστα στα πρακτικά την εγκύκλιο που απέστειλε στις υπηρεσίες ο Μητσοτάκης για την άμεση εφαρμογή του νόμου της αξιολόγησης.

Το γεγονός ότι οι συνάδελφοι έχουν εξαντλήσει πλέον τις όποιες αντοχές είχαν και η κατάσταση στις υπηρεσίες βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Κατάσταση για την οποία ο σύλλογος μέχρι σήμερα λίγα πράγματα έχει κάνει, αλλά πλέον δεν μπορεί να παρατηρεί την κατάσταση από απόσταση (επιθέσεις σε συναδέλφους, όγκος δουλείας, νομική στήριξη κλπ)

Αλήθεια συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ, δεν θεωρείτε ότι έχετε έστω και ηθική υποχρέωση να παραμείνετε στις θέσεις μέχρι την ολοκλήρωση της τεράστιας περιπέτειας στην οποία έχει εμπλακεί ο σύλλογος σε σχέση με τα οικονομικά του (και την οποία προφανώς δεν τη δημιούργησε η ΑΣΚΙ)....

Και εν πάση περιπτώσει...

Γιατί συνάδελφοι, αφού εντοπίζετε τόσα προβλήματα στη λειτουργία του Συλλόγου, δεν ενημερώσατε εγκαίρως τους συναδέλφους. Γιατί συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ οδηγείτε σήμερα το σύλλογο σε καταστάσεις διάλυσης και δεν «αντέχετε» ακόμα 4 – 5 μήνες, που ούτως ή άλλως έχουμε συνδικαλιστικές εκλογές, όπου θα ενημερώσετε τους συναδέλφους μας για τη στάση μας και να διεκδικήσετε όπως έχετε δικαίωμα την ψήφο τους.

Συνάδελφοι είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σας επιβάλουμε την όποια επιλογή. Έχουμε όμως υποχρέωση, μπροστά σε αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες, να σας καλέσουμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Τις ευθύνες που σας αναλογούν με βάση τη δύναμη (του 40% ) που οι συνάδελφοι σας έδωσαν στις προηγούμενες εκλογές.

Σε κάθε όμως περίπτωση έχετε υποχρέωση να δώσετε, όχι σε εμάς αλλά στους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε, επαρκείς εξηγήσεις για την επιλογή σας. Κάτι που αποφεύγεται με κάθε τρόπο να κάνετε μέχρι στιγμής. Πείτε συνάδελφοι ποιοι είναι οι λόγοι που προσπαθείτε να οδηγήσετε σε διάλυση του σύλλογο...

Όσον αφορά τα οικονομικά του συλλόγου, μιας και κατά τη διάρκεια αυτού του θέματος μας ανακοινώσατε την απόφασή σας, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής:

1. Εμείς ως παράταξη δεν είπαμε ποτέ ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τον απολογισμό του τρέχοντος έτους και τις δαπάνες που κατά τη διάρκεια αυτού πραγματοποιήθηκαν (με εξαίρεση π.χ. δαπάνες που ζητήσαμε να μην γίνουν, όπως αυτές του κυλικείου, το ύψος των οποίων θεωρούμε προκλητικό, για τις οποίες όμως υπήρξε προηγουμένως απόφαση της πλειοψηφίας). Αυτό που ζητήσαμε συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ, είναι αυτό που λέγαμε ότι θα έπρεπε να γίνεται εδώ και χρόνια και το οποίο πιθανότατα θα μας προφύλασσε και από άλλες καταστάσεις που τελικά δεν αποφύγαμε. Ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε στα χέρια μας απολογισμό έτους και προϋπολογισμό επόμενου έτους την προηγούμενη ή λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Πρόκειται για μια διαδικασία την οποία έχουμε καταγγείλει πολλές φορές και έχουμε ζητήσει να αλλάξει. Τι ζητήσαμε λοιπόν συνάδελφοι... Να μας δοθούν 2 – 3 ημέρες προκειμένου να διαβάσουμε τουλάχιστον το στοιχεία που μας εισηγηθήκατε και να καταθέσουμε προτάσεις για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Τι σας ενόχλησε σε αυτό συνάδελφοι; Προφανώς όχι η καθυστέρηση των 2 – 3 ημερών, αν αναλογιστούμε ότι φέρατε απολογισμό και προϋπολογισμό για το νέο έτος στα μέσα του Απριλίου... Εκτός και αν και γι' αυτό ευθύνονται η ΑΣΚΙ και η ΔΑΣ.

2. Το δεύτερο ζήτημα που εμείς θέτουμε συνάδελφοι και νομίζουμε ότι δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά είναι μια επιφύλαξη που πρέπει συνολικά να κρατήσουμε, έχει να κάνει με το ποσό έναρξης (το πραγματικό ποσό που υπήρχε στο ταμείο με την έναρξη της δικής μας περιόδου) και το οποίο πρέπει να αποτυπώνεται με ακρίβεια ''λεπτού'' στους οικονομικούς μας απολογισμούς. Στο βαθμό λοιπόν που βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος της επιθεωρήτριας, ενημέρωση για την πορεία του οποίου δεν έχουμε, θεωρούμε ως υπαρκτή την πιθανότητα να επηρεάσει αυτό το ποσό – αφετηρία, χωρίς φυσικά αυτό να έχει ουσιαστική επίπτωση στα άλλα οικονομικά στοιχεία, της περιόδου μας.

3. Τέλος για το ζήτημα των ορκωτών ελεγκτών και την ανάγκη ύπαρξης εκθέσεων ελέγχου από μια ανεξάρτητη αρχή, είναι γνωστή η θέση που έχουμε διατυπώσει ως παράταξη και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω.

Όσον αφορά το ζήτημα της συγκρότησης των προεδρείων, η θέση μας αναφέρεται στην ανάγκη συγκρότησης με τρόπο αναλογικό – αντιπροσωπευτικό, με βάση δηλαδή τη δύναμη που οι συνάδελφοι έδωσαν σε κάθε παράταξη. Άλλωστε υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε παράταξη, εφόσον τα εκλεγμένα μέλη της δεν επιθυμούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, να αναπληρωθούν από μέλη της παράταξής τους που ακολουθούν στη σειρά εκλογής. Αρκεί βέβαια η θέση της κάθε παράταξης, στην προκειμένη περίπτωση της ΠΑΣΚΕ, να παραμένει η ίδια, δηλαδή για τη συγκρότηση των προεδρείων με αντιπροσωπευτικό – αναλογικό τρόπο.

Τέλος, πέραν του ζητήματος που αφορά τη συγκρότηση του προεδρείου του Συλλόγου, θεωρούμε ως άμεση ανάγκη να τεθεί το ζήτημα της προωθούμενης ''αξιολόγησης'', η οποία θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους εκτός των υπηρεσιών του δημοσίου. Για το θέμα αυτό, πέραν των άλλων προτάσεων και το πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών που θα προτείνουμε, θωρούμε ως προτεραιότητα την άμεση σύγκληση ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ του Συλλόγου, με βασικό θέμα την ''αξιολόγηση''.