Σάββατο
27 / 04 / 2024
4 Νέα Άρθρα

ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ & ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του υπουργείου, ήταν Θεοχάρης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18.4.14 με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΔΟΥ.

Για θέμα των αποδοχών μας, ο Θεοχάρης επιβεβαίωσε όσα μερικές ημέρες πριν ανέφερε στην ομοσπονδία ο Σταικούρας, στο περιθώριο συνάντησης για το ΤΕΑΔΥ. Με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί σε λειτουργία νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και κατά συνέπεια και των υπηρετούντων στο υπουργείο οικονομικών. Το νέο μισθολόγιο και ο νέος τρόπος πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλο το δημόσιο από 1.1.2015.

Ο Θεοχάρης δήλωσε αδυναμία να δεσμευτεί για τη μη περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας και το μόνο που ανέφερε ήταν ότι θα διαπραγματευτεί και θα διεκδικήσει από την πλευρά του το νέο σύστημα πληρωμών να μην έχει μεγάλες επιπτώσεις στο ύψος των σημερινών μας αποδοχών. Σε κάθε πάντως περίπτωση δεσμεύτηκε να ενημερώσει την ομοσπονδία όταν θα έχει κάτι πιο συγκεκριμένο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Για το ζήτημα της προωθούμενης αξιολόγησης, ο Θεοχάρης ήταν επίσης απόλυτα σαφής και ξεκάθαρος. Σε πλήρη αντίθεση με όσα διέρρεαν το προηγούμενο διάστημα, συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις (ακολουθώντας τις πρακτικές του παρελθόντος) περί εξαιρέσεων και μη εφαρμογής στο υπουργείο οικονομικών της αξιολόγησης, ο Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά και με το πλαίσιο που ο νόμος προβλέπει. Την κατηγοριοποίηση δηλαδή των υπαλλήλων σε άριστους, ικανούς και σε ποσοστό τουλάχιστον 15% ως ανεπαρκείς. Σε κάθε δηλαδή διεύθυνση τουλάχιστον το 15% του προσωπικού (υπάρχει σύμφωνα με το νόμο η δυνατότητα το ποσοστό αυτό να αυξηθεί κατά πολύ) θα βρεθεί ουσιαστικά εκτός υπηρεσίας και με το ένα πόδι στην ανεργία.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, δημιουργεί τουλάχιστον πολλά ερωτηματικά ο τρόπος που φέρεται να αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΔΟY. Το ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στους εργαζόμενους (μετά τη συνάντηση με τον Σταικούρα) και το οποίο ουσιαστικά ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜIΣΕΙ τις αναφορές περί επικείμενων νέων μειώσεων των αποδοχών (πατήστε εδώ για να το δείτε), ακολουθεί η ''αφωνία'' της ομοσπονδίας μετά τη συνάντηση με τον Θεοχάρη, ο οποίος τόσο στο θέμα των αποδοχών, όσο και της αξιολόγησης, δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Ίσως το πρόβλημα να είναι η σαφήνεια του Θεοχάρη που δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν να συνεχίσει το παιχνίδι του καθησυχασμού, των εξαιρέσεων, της διαφορετικής μεταχείρισης κτλ.

Σε κάθε πάντως περίπτωση αναμένουμε, τόσο το ενημερωτικό της ομοσπονδίας όσο και το Γενικό Συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 29.4.2014, όπου θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις υπεράσπισης των θέσεων εργασίας και των αποδοχών μας.