Οργή έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο "συνάδελφος και πρώην συνδικαλιστής" Γ. Βρούτσης.
Για να διαβάσετε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου πατήστε εδώ.
Πηγή: Press Projecrt
Δείτε το σχετικό ψήφισμα στο Γ.Σ. της ΠΟΕ ΔΟΥ 19.10.2020 για το εν λόγω νομοσχέδιο:
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Για τον επικείμενο Νέο Συνδικαλιστικό Νόμο
Η Κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τον κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ψήφισε και που αποτέλεσε την αφορμή για το ντελίριο κρατικού αυταρχισμού που ζήσαμε όλοι τις τελευταίες μέρες με θύματα υγειονομικούς και μαθητές, προχωράει ακόμη παραπέρα με την ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου, που θα συνιστά ουσιαστικά νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης.
Ακολουθώντας τα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που με τον ν. Αχτσιόγλου προσπάθησε να βάλει εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας, μετά τη συνάντησή του υπουργού Εργασίας με το ΣΕΒ, η κυβέρνηση της ΝΔ ξαναβάζει στο στόχαστρο την απεργία και συνολικά τη συνδικαλιστική δράση. Σύμφωνα με εκούσιες “διαρροές” στα ΜΜΕ το νέο αντεργατικό τερατούργημα θα περιλαμβάνει:
-Γενίκευση της πρόβλεψης για «προσωπικό ασφαλείας» και στον ιδιωτικό τομέα (όπου δεν ισχύει σήμερα), ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων ακόμα και τις μέρες της απεργίας και να περιορίζεται τελικά ο αντίκτυπος της απεργίας στην εργοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο μέτρο παρουσιάζεται στις εν λόγω «διαρροές» ως εναλλακτική στην επίταξη απεργών...
-Ποινές στα σωματεία και αποζημίωση εργοδοσίας για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες: Θα παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να διεκδικήσει αποζημίωση από τους απεργούς και τα συνδικάτα σε περίπτωση που μια κινητοποίηση κριθεί παράνομη, καταχρηστική ή και τα δύο. Κι όλα αυτά, με δεδομένο ότι ήδη 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες ή/και καταχρηστικές από τα δικαστήρια, θα σημάνουν οικονομική εξόντωση των συνδικάτων.
-Πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία και νέο χτύπημα στη ζωντανή δράση των συνδικάτων: Η νέα διάταξη για εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας θα συνδυάζεται με τη διάταξη για υποχρεωτική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.
Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές στο νέο νόμο θα περιλαμβάνονται:
-Ο περιορισμός της νομικής προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση. Ενώ ακόμα και με το ισχύον καθεστώς οι εργοδότες απολύουν συνεχώς συνδικαλιστές, πλέον μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης μίας συνδικαλιστικής οργάνωσης που θα έχουν τη σημερινή τυπική νομική προστασία, ενώ θα μειωθεί και το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της συνδικαλιστικής θητείας που ο συνδικαλιστής έχει προστασία. Στους όρους απόλυσης συνδικαλιστή, μάλιστα, θα προστεθεί η υποβολή μήνυσης σε βάρος του, αλλά και η «παρεμπόδιση» άλλων εργαζομένων να κάνουν απεργοσπασία κατά τη διάρκεια απεργιών. Θα αρκεί δηλαδή ένας εργοδότης να ασκεί κακόβουλα μήνυση σε συνδικαλιστή, όπως και να καταγγέλλει τις απεργιακές φρουρές των εργαζομένων, και χωρίς καταδίκη να καταδικάζεται εκ των προτέρων με απόλυση.
-Εξοβελισμός συνδικαλιστών από τους εργασιακούς χώρους: Στα παραπάνω προστίθεται και η προωθούμενη μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, ως ένα ακόμα μέσο για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «γκέτο», χωρίς να υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα παρέμβασης από αγωνιστές συνδικαλιστές, παρά μόνο από ανθρώπους της εργοδοσίας.
Η ΠΟΕ-ΔΟΥ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη με κάθε τέτοια απόπειρα εκ νέου χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία αλλά και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζόμενων. Κάτω τα χέρια από την απεργία και από τα σωματεία μας!