Σάββατο
20 / 04 / 2024
8 Νέα Άρθρα

Εφημερίδα των Συντακτών: Και αντι-αξιολόγηση στην ΑΑΔΕ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πηγή:www.efsyn.gr

του: Γιάννη Κιμπουρόπουλου

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Τρίτη η αξιολόγηση που προωθούν η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΑΑΔΕ για τους εργαζόμενους στις φορολογικές υπηρεσίες. Μια αξιολόγηση για την οποία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι επιχειρεί να τους μετατρέψει σε κυνηγούς κεφαλών, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τον βαθμό επίτευξης ατομικών στόχων, αλλά και να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία των υπηρεσιακών παραγόντων-αξιολογητών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους θα κληθούν να βαθμολογήσουν έχοντας καταλάβει τις θέσεις μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και με την πρακτική της… ανάθεσης.

Παράλληλα, όπως οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, η προωθούμενη από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΑΑΔΕ αξιολόγηση έχει στόχο να μεταφέρει τις ευθύνες για τη δυσλειτουργία και την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών στους ίδιους τους εργαζόμενους. Και αυτό όχι μόνο για να αποκρύψουν τις ευθύνες που αντικειμενικά η διοίκηση και η πολιτική ηγεσία έχουν, αλλά και γιατί απώτερος στόχος είναι η «νομιμοποίηση» και η εφαρμογή σεναρίων αντίστοιχων αυτών που εφαρμόζει ο Χατζηδάκης στον ΕΦΚΑ, με την άμεση εμπλοκή ιδιωτών και στις φορολογικές υπηρεσίες.

Απέναντι σε αυτό και παράλληλα με την αξιολόγηση της ΑΑΔΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία εργαζομένων στις φορολογικές υπηρεσίες οι οποίοι «τρέχουν» τη δική τους «αξιολόγηση», για την κατάσταση των υπηρεσιών, αλλά και τις ευθύνες της διοίκησης.

Με την αντι-αξιολόγησή τους οι εργαζόμενοι –μέσω ηλεκτρονικής φόρμας– βαθμολογούν τη διοίκηση για μια σειρά θέματα, όπως η εξασφάλιση της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής για τις εφορίες, το επίπεδο μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών, η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών, το ποσοστό στελέχωσης των υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό κ.λπ.

Παράλληλα θέτουν και μια σειρά άλλων ιδιαίτερα κρίσιμων ερωτημάτων που αφορούν τόσο τις διαδικασίες διαφάνειας και αξιοκρατίας στη στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών όσο και το κατά πόσο η δημιουργία της ΑΑΔΕ διασφάλισε (με βάση την αίσθηση των εργαζομένων) την αποφυγή εξωτερικών παρεμβάσεων στη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών. Ερωτήματα τα οποία δημιουργούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις απαντήσεις που θα υπάρξουν, δεδομένης μάλιστα και της μαζικής –απ’ ό,τι μαθαίνουμε– συμμετοχής των εργαζομένων στην όλη διαδικασία. Περισσότερα για τον τρόπο συμμετοχής στην αντι-αξιολόγηση, στη σελίδα www.eforiakoi.org

Για να δείτε το άρθρο της EFSYN... ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Για να πάρετε μέρος (ΑΝΩΝΥΜΑ) στην αντι-αξιολόγηση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ