Παρασκευή
26 / 04 / 2024
6 Νέα Άρθρα

ΑΑΔΕ: Στατιστικά… δια πάσα νόσο

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Με έγγραφό της η ΑΑΔΕ προς όλες της εφορίες, το οποίο κοινοποιεί στις φορολογικές περιφέρειες, ζητάει στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την διαδικασία εφαρμογής της 1137/2020 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Δεν θα σταθούμε στο γεγονός της ατελείωτης διαδικασίας παραγωγής στατιστικών ή το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στις περιφέρειες (το… μυρμήγκι παραμένει πάντα επίκαιρο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), στις οποίες κοινοποιείται και το σχετικό έγγραφο.

Δεν θα σταθούμε ούτε στην εύλογη αγανάκτηση των συναδέλφων οι οποίο δεν ξέρουν που τελικά… αναφέρονται, αφού καθημερινά καλούνται να δώσουν στοιχεία στη Διοίκηση, στην Περιφέρεια, στην Ελέγχων, στους Εισαγγελείς, στις εφορίες που υπάγεται ο έλεγχος και το δικαστικό (όταν πρόκειται για ΑΒ & Β’ Τάξης), στη διεύθυνση προσωπικού κλπ κλπ. Στοιχεία τα οποία τις περισσότερες φορές αφορούν το ίδιο αντικείμενο, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο δεν μπορούν να αποτελέσουν περιεχόμενο μιας ενιαίας βάσης δεδομένων, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους και απαλλάσσοντας τις υπηρεσίες από ατελείωτες εργατοώρες. Εκτός και αν τελικά δεν είναι ζήτημα ανικανότητας, αλλά για μια διαδικασία που ουσιαστικά έρχεται να… επιβεβαιώσει απλά το ρόλο και την εξουσία ορισμένων, στις πλάτες όμως των εργαζομένων και εις βάρος της λειτουργίας των υπηρεσιών μας.

Θα σταθούμε όμως στο απαξιωτικό, προσβλητικό και μάλλον απειλητικό περιεχόμενο του εγγράφου της ΑΑΔΕ, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί και από πάνω τους συναδέλφους για ψευδή στοιχεία, για μη εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, προειδοποιώντας μάλιστα και για… δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Κάνοντας χρήση του γνωστού και πολυπαιγμένου ‘’γινόμαστε συχνά αποδέκτες παραπόνων για τη μη τήρηση των οριζομένων στην απόφαση’’ επιχειρούν να μεταφέρουν στους εργαζόμενους (και μάλιστα με απειλές) την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στις εφορίες, απαξιώνοντας μάλιστα την καθημερινή τους προσπάθεια και το γεγονός ότι ματώνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν του πολίτες, οι οποίοι δικαιολογημένα πολλές φορές διαμαρτύρονται.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν για ποιο λόγο η Διοίκηση της ΑΑΔΕ και οι υπογράφοντες αυτό το απαράδεκτο έγγραφο δεν ενημερώνουν όσους…. διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν στις υπηρεσίες μας…

  1. Για το γεγονός ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετηθούν οι πολίτες εντός των χρονικών ορίων που η απόφαση αναφέρει.
  2. Για την υλικοτεχνική υποδομή που αδυνατεί να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών.
  3. Για τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό Η/Υ που αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί στα χιλιάδες mail των πολιτών και να ‘’κατεβάσει’’ τα επισυναπτόμενα έγγραφα.
  4. Ότι στην ‘’ψηφιακή εποχή’’ της ΑΑΔΕ, όλα γίνονται χειρόγραφα, με πρωτόκολλο, με εκτύπωση συμβολαίων, με καρμπόν και στρογγυλές σφραγίδες κλπ.
  5. Για τους Η/Υ του 2000, που η εγκατάσταση του προγράμματος e- κοινοποίηση είναι αδύνατη και στις υπηρεσίες υπάρχει ο… κοινόχρηστος υπολογιστής που διαθέτει ένα scanner ή έναν εκτυπωτή για να καλυφθούν οι συνολικές ανάγκες.
  6. Για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, κατάσταση που επιδεινώνεται την περίοδο της πανδημίας.
  7. Για το γεγονός ότι στην ΑΑΔΕ δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα την ηλεκτρονική διακίνηση, αρχειοθέτηση και αποθήκευση εγγράφων και την ηλεκτρονική υπογραφή.
  8. Το χαοτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι υπάλληλοι και η έλλειψη ξεκάθαρων και ενιαίων οδηγιών και διαδικασιών, τη στιγμή που ζητάνε – απαιτούν απ τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να τους λένε πώς αυτά θα γίνουν και χωρίς φυσικά να τους εξασφαλίζουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις.

Και τέλος…

Μάλλον υποκριτική θα πρέπει να θεωρηθεί η αναφορά του κειμένου για εντοπισμό δυσλειτουργιών των υπηρεσιών και την εφαρμογή της απόφασης. Είναι υποκριτική, γιατί σε διαφορετική περίπτωση απλά υποδηλώνει την απόλυτη άγνοια της Διοίκησης για το τι συνθήκες επικρατούν στις εφορίες. Το περιεχόμενο άλλωστε της συγκεκριμένης απόφασης (1137/20) επιβεβαιώνει τη χαοτική απόσταση των συντακτών αυτής με την πραγματικότητα. Εκτός και αν η στόχευση είναι διαφορετική….

ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών)

 

 Για να τυπώσετε την Ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ