Παρασκευή
26 / 04 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Πόλεμος δηλώσεων για τις «δράσεις» της ΑΔΕΔΥ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

"Ελευθεροτυπία", 13/8/2011

Ο πόλεμος κυβέρνησης-ΑΔΕΔΥ καλά κρατεί, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν υπαναχωρεί από τη θέση της και απλώς κάνουν χρήση διαφορετικών όρων ως προς το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων των δημοσίων υπαλλήλων με την έναρξη του φθινοπώρου:

για «στοχευμένες δράσεις» εξακολουθεί να μιλά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ως «λευκή απεργία» ερμηνεύει τη φράση του ο Ηλ. Μόσιαλος και επιμένει στην επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων.

Η τελευταία απεργία πνίγηκε στα δακρυγόνα. Μια «λευκή» δεν θα είναι πιο ασφαλής; Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και ως προς τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΠΑΣΚΕ, μετά την αντίδραση της προέδρου των εφοριακών, Φρόσως Σταυράκη, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο μη είσπραξης των φόρων σε ό,τι αφορά τον κλάδο της στο όνομα «της είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών».

Επί της ουσίας, δηλαδή, η κυρία Σταυράκη, παρότι τόνισε ότι και οι εφοριακοί θίγονται και θα προχωρήσουν σε απεργία περί το τέλος Αυγούστου, θέλησε να στηρίξει την κυβέρνηση, που ανησυχεί τα μάλα ως προς τα έσοδα, στην είσπραξη των οποίων παρατηρείται σημαντική υστέρηση, όπως παραδέχονται αρκετά από τα στελέχη της.

Και η κυβέρνηση όμως, έχοντας επίγνωση προφανώς για το τι θα επακολουθήσει το φθινόπωρο, τουλάχιστον στο παρασκήνιο, έβαλε νερό στο κρασί της, υποστηρίζοντας ότι δεν αντιτίθεται στην απεργία, που αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά στη «λευκή απεργία, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν υφίστανται τουλάχιστον την κύρωση της αφαίρεσης του μεροκάματου, λόγω της παρουσίας στο χώρο εργασίας.

Διότι στο προσκήνιο και άλλοι υπουργοί ετοιμάζονται να επιτεθούν δημόσια στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ. Οι πληροφορίες ήθελαν τον Κ. Σκανδαλίδη να προχωρεί σε δήλωση εντός των επόμενων ημερών, ακόμη σκληρότερη από αυτή του Ηλ. Μόσιαλου.

Ο κ. Παπασπύρος, πάντως, επέμεινε και χθες (στο «Βήμα FM») ότι «ποτέ, ούτε σε δήλωση δικιά μου, ούτε σε απόφαση της ΑΔΕΔΥ υπάρχει ο όρος "λευκή απεργία". Εμείς μιλήσαμε», είπε, για συλλογικές και στοχευμένες δράσεις.

Σε ό,τι αφορά την κυρία Σταυράκη, που είχε πει ότι δεν ερωτήθηκε γι' αυτές τις αποφάσεις, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ θέλησε να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, λέγοντας πως η Συνομοσπονδία «έστειλε γραπτά στις Ομοσπονδίες το συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο θα οριστικοποιηθεί περί το τέλος Αυγούστου. Δεν θεωρώ», είπε, «ιδιαίτερο ζήτημα ότι ένας συνδικαλιστής που βρισκόταν σε διακοπές ή οτιδήποτε άλλο δεν γνωρίζει το σύνολο της αλληλογραφίας της ΑΔΕΔΥ».