Σάββατο
20 / 04 / 2024
9 Νέα Άρθρα

ΟΜΟΛΟΓΙΑ-ΣΟΚ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ: 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΛΕΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΝΕΟ «ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ» ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ!

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!

Σε μια πρωτοφανή ομολογία της – ελέω μνημονίου- ολοκληρωτικής κατεδάφισης των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας προχώρησε χτες, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης,

προσδιορίζοντας την – οφειλόμενη στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης - «μαύρη τρύπα» των ταμείων στα 10 δις ευρώ!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο τον αναπληρωτή Υπουργό κάθε άνοδος της ανεργίας κατά μια ποσοστιαία μονάδα, προκαλεί απώλειες ύψους 300 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ που εκτοξεύονται τα 450 εκατ. ευρώ αν προστεθούν και τα επιδόματα. Με δεδομένο ότι οι εισφορές, σε ετήσια βάση, είναι 5.000 ευρώ, η ανεργία της τάξεως των 800.000 ατόμων κοστίζει 4 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα υπολογίσουμε την πραγματική ανεργία, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 22% μέσα στο 2011, τότε οι απώλειες για τα Ταμεία αγγίζουν αστρονομικά, και οπωσδήποτε μη βιώσιμα, ύψη!

Επίσης, για κάθε μονάδα που μειώνονται οι αποδοχές προκύπτουν απώλειες περίπου 115 εκατ. κάθε χρόνο. Ο Γ. Κουτρουμάνης επισήμανε, ότι αν η φετινή μείωση των αποδοχών κινηθεί στο 6% κατά μέσο όρο (μείωση σαφώς υποεκτιμημένη, η οποία υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής), τότε συνολικά το ΙΚΑ, εντός του 2011, θα χάσει 700 εκατ. ευρώ από εισφορές.

Όμως, πυρήνας της πολιτικής του μνημονίου αποτελεί η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας, ώστε να συμπιεστούν στα όρια της εξαθλίωσης οι αποδοχές των εργαζομένων. Άρα, η χτεσινή παρέμβαση του Γ. Κουτρουμάνη αποτελεί, επί της ουσίας, ομολογία της μεθοδευμένης - από την τροϊκανή κυβέρνηση- κατεδάφισης των δημόσιων ασφαλιστικών Ταμείων.

Όσο δε για την εισφοροδιαφυγή, η οποία παραμένει στο 25% (περίπου 1.250.000 ανασφάλιστοι) κοστίζει στα Ταμεία 6 δις ευρώ το χρόνο. Αυτό όμως που δεν είπε ο κ. Κουτρουμάνης είναι ότι η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι απλά δεν κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής αλλά αντίθετα την ενθαρρύνει. Κι αυτό συμβαίνει με 2 τρόπους: με τη δραματική υποστελέχωση και διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας και με τις αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις για τους μεγαλοεισφοροφυγάδες.

Συγκεκριμένα, το επίσημο «κοστολόγιο» της μνημονιακής πολιτικής – η οποία εκτινάσσει ανεργία και εισφοροδιαφυγή και οδηγεί σε κατάρρευση μισθών - για τα ασφαλιστικά Ταμεία έχει ως εξής:

• 4 δισ. ευρώ «χάνονται» από την ανεργία και τη μη ασφάλιση των, επίσημα υπολογιζόμενων, 800.000 ανέργων.

• Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ κοστίζει η ανασφάλιστη εργασία 1.250.000 ατόμων (το 25% του εργατικού δυναμικού).

• Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. στο ΙΚΑ (μαζί με τα επιδόματα).

• 700 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από εισφορές φέρνει στα Ταμεία η φετινή, (υποεκτιμημένη) μείωση κατά 6% των μισθών.

• Για κάθε μονάδα που μειώνονται οι αποδοχές προκύπτουν απώλειες περίπου 115 εκατ. κάθε χρόνο.

Το κόστος αυτών των απωλειών είναι αβάσταχτο για τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία κάτω από το βάρος της μνημονιακής «μαύρης τρύπας» θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων και λοιπών παροχών. Και η κατάληξη αυτής της πορείας προς τον γκρεμό - που συνθέτουν η ύφεση και η εκτίναξη της ανεργίας - θα είναι βέβαια η κατάρρευση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Εκτός βέβαια και αν οι ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων ανατρέψουν την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και χαράξουν μια νέα, προοδευτική πορεία για τον τόπο.