Παρασκευή
19 / 04 / 2024
11 Νέα Άρθρα

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ. ΕΠΕΤΑΙ Ο ΣΤΕΝΟΣ

πηγη: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9/9/2011

Μεγάλες ανατροπές με δυσμενείς επιπτώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προωθεί η κυβέρνηση.

Ανοιχτό, σε επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, και το θέμα της άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων . Αυτές θα γίνουν τόσο μέσα από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, στο οποίο θα οδηγηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πλεονάζοντος προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και μέσα από τις νέες εργασιακές σχέσεις που τους επιφυλάσσει με το θεσμό του κρατικού υπαλήλλου και με την άρση της μονιμότητας, την οποία αφήνει ανοιχτό ως ενδεχόμενο στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Με την εργασιακή εφεδρεία διαφώνησαν χθες εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να «τροχίζει» την επαγγελματική αξιοπιστία και συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς χθες όχι μόνο ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε στις απόψεις του ότι 1.000.000 δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν 10.000.000 Ελληνες πολίτες, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον πυρήνα των δηλώσεών του παίρνοντας αποστάσεις μόνο από το ύφος. «Το ύφος των δηλώσεων είναι προσωπικό. Ο πυρήνας τους όμως για την παραγωγικότητα του Δημοσίου είναι και κυβερνητική παραδοχή, ο δημόσιος τομέας είναι αντιπαραγωγικός», είπε τονίζοντας πάντως ότι δεν είναι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων αντιπαραγωγικό. Την ίδια στιγμή ωστόσο πολλοί υπουργοί και βουλευτές διαφώνησαν με τον κ. Λοβέρδο.

1. Εργασιακή εφεδρεία: Η κυβέρνηση χθες διά του κ. Μόσιαλου έδωσε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς. Είπε ότι οι υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι 200.000. Αυτοί θα αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ μέσω διαδικασίας που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει:

- Ενα ποσοστό μέχρι 10% εργαζομένων με αυξημένα προσόντα θα ενταχθούν στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

- Ενα ποσοστό μέχρι 30% θα ενταχθούν ξανά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

- Ενα άλλο ποσοστό, που δεν το προσδιόρισε, αλλά αναμένεται να είναι το υπόλοιπο, δηλαδή το 60%, θα ενταχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και για ένα χρόνο θα αμείβεται με το 60% του μισθού του. Μετά θα απολυθεί.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η εργασιακή εφεδρεία εφαρμόζεται ένα χρόνο νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν και θα ολοκληρωθεί εντός του 2011 και όχι το καλοκαίρι του 2012, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Αυτή η επίσπευση θα έχει και δημοσιονομικές επιπτώσεις, είπε.

Πάντως, η εργασιακή εφεδρεία προκαλεί ήδη αντιδράσεις στους βουλευτές τυ ΠΑΣΟΚ. Χθες εννέα από αυτούς, με επιστολή τους προ τον υπουργό Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππα, διαφώνησαν ανοιχτά υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει την αντιδραστική πρόταση της Ν.Δ. για την εφεδρεία και τις πιθανές απολύσεις θα πρέπει α) να χαρακτηρίσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ως κρατικούς και β) να προχωρήσει άμεσα σε ένα σχέδιο μετακινήσεων ώστε να καλυφθούν τα κενά σε κρίσιμους τομείς». Την επιστολή υπογράφουν οι: Β. Κεγκέρογλου, πρώην υφυπουργός, Μ. Τζελέπης, Ν. Ζωίδης, Δημ. Βαρβαρίγος, Ολγα Ρεντάρη, Σούλα Μερεντίτη, Β. Αλεξανδρίδου, Μ. Παντούλας και Σ. Μοσχόπουλος.

2. Ανοιχτό θέμα η άρση μονιμότητας. Στο πλαίσιο όλης αυτής της συζήτησης περί των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούν για την κυβέρνηση μόνιμο και σταθερό στόχο, ο κ. Μόσιαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνταγματική αναθεώρηση συντακτικού τύπου, που θα ανοίξει το 2013, το ΠΑΣΟΚ να θέσει θέμα άρσης της μονιμότητας.

«Η συζήτηση είναι πρόωρη», είπε κατ' αρχήν όταν ρωτήθηκε σχετικά, για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Δεν θα αποφύγουμε τα θέματα που θέσατε. Προφανώς θα εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτατου διαλόγου. Ακόμα κι αν δεν το θέσουμε εμείς, θα τεθεί το θέμα εξ αντικειμένου».

Είπε πάντως ότι η κυβέρνηση σήμερα αναδιαρθρώνει το δημόσιο τομέα άμεσα από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και για το λόγο αυτό: καθιερώνει το θεσμό του κρατικού υπαλλήλου, μειώνει τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 150.000 μέχρι το 2015, καθιερώνει πειθαρχικά συμβούλια με δικαστές.

Παράλληλα όμως η κυβέρνηση, όπως προαναφέρθηκε, επιχειρεί να τους απαξιώσει κιόλας, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, τις οποίες στήριξε στην ουσία τους ο κ. Μόσιαλος, κάνοντας λόγο για αντιπαραγωγικούς υπαλλήλους.