Τετάρτη
15 / 01 / 2025
3 Νέα Άρθρα

Το MyData «φρενάρει» την πραγματική οικονομία

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Η «μανία» μερικών στην ΑΑΔΕ να τυποποιήσουν την «ανθρώπινη» συμπεριφορά ξεπερνά ακόμη και αυτούς που ασχολούνται με την «τεχνητή ευφυΐα»

Των Δώρας Κωνσταντοπούλου, Μέτοχος της Ορθολογισμός Α.Ε., και Πηνελόπης Μπάτζιου, Manager της Ορθολογισμός Α.Ε.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

 

Για ακόμη μία φορά, στις 28/02/2023 η ΑΑΔΕ αναγκάστηκε να προβεί σε τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του περιβόητου MyData (A. 1023/2023). Είναι η έβδομη (7η) τροποποίηση του εν λόγω πλαισίου, χωρίς ακόμη να έχει ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του MyData (Α.1247/2020, Α.1300/2020, Α.1059/2021, Α.1156/2021, Α.1090/2022, Α.1188/2022, Α.1023/2023).

Είναι πλέον εμφανές ότι ο τρόπος που διατυμπανίζεται ότι θα λειτουργήσει το MyData αποτελεί τροχοπέδη στην καθημερινή λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, χωρίς να έχει προσθέσει τίποτα ουσιαστικό ούτε στις επιχειρήσεις ούτε στη φορολογική διοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως κανένα άλλο κράτος που να έχει εφαρμόσει, αλλά ούτε και να έχει σχεδιάσει παρόμοιο σύστημα.

Η «μανία» μερικών στην ΑΑΔΕ να τυποποιήσουν την «ανθρώπινη» συμπεριφορά ξεπερνά ακόμη και αυτούς που ασχολούνται με την «τεχνητή ευφυΐα», διότι η «Οικονομία» είναι «Κοινωνική Επιστήμη» και οι «Οικονομικές Συναλλαγές» αποτυπώνουν «ανθρώπινες σχέσεις». Αν λοιπόν ήταν δυνατό να αποτυπωθεί -προκαταβολικά- το σύνολο των «ανθρώπινων σχέσεων» στις οικονομικές συναλλαγές, τότε θα λάμβανε χώρα το «τέλος» της εξέλιξης της ανθρώπινης φύσης.

Στους εμπνευστές του MyData διαφεύγει ότι το συντριπτικό ποσοστό της υψηλής φοροδιαφυγής στη χώρα μας προκαλείται απ’ αυτούς που δεν εκδίδουν φορολογικά παραστατικά και δεν λειτουργούν σύμφωνα με τη σχετική φορολογική και εμπορική νομοθεσία και όχι απ’ αυτούς που συμμετέχουν εμφανώς στην πραγματική οικονομία και ενίοτε προβαίνουν και σε παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Σήμερα λοιπόν, με όσα ισχύουν στην εφαρμογή του MyData προκύπτει μια ατελής ψηφιακή μεταρρύθμιση, που αντί να διευκολύνει, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους λογιστές και τελικά στην πραγματική οικονομία.

Οι λογιστές φοροτεχνικοί αναλαμβάνουν υποχρεώσεις που δεν ισχύουν πουθενά αλλού και είναι παγκοσμίως καινοφανείς. Ατέλειωτες εργατοώρες αναλώνονται καθημερινά από συναδέλφους του κλάδου μας, προκειμένου να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις μιας υπουργικής απόφασης, που συνυπέγραψαν κάποιοι «αρμόδιοι», οι οποίοι ουδεμία επαφή έχουν με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ο επιστήμονας λογιστής φοροτεχνικός οικονομικός σύμβουλος να γίνεται «εργάτης παροχής χειρωνακτικής εργασίας» του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού.

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα των οποίων η πλειονότητα -με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια- είναι μικρές, παρότι εμείς τις χαρακτηρίζουμε μικρομεσαίες, δαπανούν τεράστια ποσά για να καλύψουν μια φορολογική τους υποχρέωση που τελικά δεν προσθέτει τίποτα σημαντικό στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή, εταιρείες πληροφορικής αδυνατούν να ανταποκριθούν στην παραμετροποίηση των λογισμικών ERP ώστε αυτά να είναι συμβατά με την πλατφόρμα MyData. Επιχειρηματίες καλούνται να ανταποκριθούν σε επιπλέον κόστη μηχανογράφησης, και όχι μόνο, για την κάλυψη των αναγκών του MyData στην Ελλάδα του 2023 στη μετά τον Covid εποχή, σε μια δύσκολη για την οικονομία περίοδο λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού.

Διανύουμε το τέταρτο έτος από τη νομοθέτηση του MyData χωρίς να έχει επιτευχθεί ούτε η εφαρμογή του ημίσεος όσων προέβλεπε, ενώ έχουν ήδη παραπεμφθεί στο πέμπτο έτος διάφορες προβλέψεις του και δεν διερωτάται κανείς «γιατί». Ποιος επωμίζεται το συγκεκριμένο κόστος; Με τη συνεχή οικονομική επιβάρυνση των επιχειρήσεων πιστεύει η φορολογική αρχή ότι θα βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας;

Τα τεχνικά προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στο MyData τα «πληρώνουν» οι επιχειρήσεις και οι λογιστές φοροτεχνικοί επαγγελματίες, γιατί τις ατέλειωτες ώρες εργασίας είτε θα τις επωμιστεί η επιχείρηση είτε ο λογιστής φοροτεχνικός. Το κράτος που βρίσκεται; Τι επωμίζεται σ’ αυτή την προσπάθεια;

Εάν ο πραγματικός σκοπός του MyData είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, τότε οι αρμόδιοι ας λάβουν υπόψη τους ότι: α) η φοροδιαφυγή δεν προκαλείται από την επιχείρηση κατά τον λογιστικό χαρακτηρισμό μιας δαπάνης αλλά από την αποφυγή καταγραφής της συγκεκριμένης συναλλαγής με τη μη έκδοση των σχετικών παραστατικών, β) ο υποχρεωτικός ομοιόμορφος λογιστικός χαρακτηρισμός σε όλες τις οικονομικές οντότητες παραβαίνει βασικούς κανόνες της λογιστικής επιστήμης και άλλωστε αυτό αποτέλεσε ένα από τα αίτια κατάργησης του Π.Δ. 1123/80 (ΕΓΛΣ) και την αντικατάστασή του από τα ΕΛΠ (Ν.4308/2014) και γ) επαναφέρουν την υποχρεωτική, ομοιόμορφη, λογιστική κωδικοποίηση, που παγκοσμίως θεωρείται αναχρονισμός και τροχοπέδη στην εξατομικευμένη οικονομική ανάλυση που στοχεύουν οι επιτυχημένες οικονομικές οντότητες, και γι’ αυτό δε συμπεριλαμβάνεται στα ΔΛΠ.

Να επισημανθεί ότι ανάλογες προσπάθειες εκμετάλλευσης της τεχνολογίας απέτυχαν όταν δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι επιστημονικές πληροφορίες που παρέχονται στα σχετικά λογιστικά αρχεία, με απτή απόδειξη τη με το άρθρο 19α του Ν.2459/18.8.1997 προσθήκη της παραγράφου 7 στο άρθρο 20 του Π.Δ. 186/1992, με την οποία επιβλήθηκε η υποχρεωτική υποβολή των μηχανογραφικών ισοζυγίων όλων των βαθμίδων της κλεισμένης χρήσης όσων επιχειρήσεων τηρούσαν Διπλογραφικά Λογιστικά Βιβλία.

Επειδή επιστημονικά, αλλά και ιστορικά αποδείχθηκε αποτελεσματικό μέτρο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η διασταύρωση των παραστατικών πωλήσεων των οικονομικών οντοτήτων, επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται, επειδή οι φορολογικές αρχές χρησιμοποιούν τη λογιστική επιστήμη και δεν τη «δημιουργούν» ούτε την «αναμορφώνουν», προτείνουμε να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση Α.1138/2020, καθιστώντας υποχρεωτική μόνο τη διαβίβαση των συναλλαγών εσόδων παρά να ταλανιζόμαστε όλοι για σχεδόν τέσσερα συνεχόμενα έτη με παρατάσεις, που δίνονται την τελευταία στιγμή, με συνεχείς τροποποιήσεις της νομοθεσίας, με μια διοικητική -ανεδαφικήαπόφαση, ως προς την καθολική της εφαρμογή.

Αν δεν αποφασιστεί το ΤΕΛΟΣ του MyData, όπως επιδιώκεται να επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, τότε θα επέλθει η αναγκαστική του προσαρμογή στην πραγματικότητα από τους φορείς της οικονομίας με όσες τροποποιήσεις και να γίνουν στο συγκεκριμένο πλαίσιο, εκτός αν στη φορολογική διοίκηση επικρατήσει ο εγωισμός αντί της λογικής.

H απόπειρα της ψηφιοποίησης όλων των οικονομικών συναλλαγών ας είναι προς όφελος των επιχειρήσεων και όχι εις βάρος τους.