Σάββατο
21 / 12 / 2024
3 Νέα Άρθρα

Ψηφιακό… χάος στην αγορά με τη διασύνδεση των POS

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
  • Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες «στα κάγκελα», καθώς απειλούνται με πρόστιμα χωρίς να ευθύνονται για την καθυστέρηση
  • Νέα παράταση ζητούν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων
  • Η κυβερνητική επιμονή σπρώχνει τους επαγγελματίες στους ηλεκτρονικούς παρόχους.    
Του Πάνου Κοσμά και της Αφροδίτης Τζιαντζή
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σε νέο πεδίο δόξης λαμπρό για τις συνήθεις πλέον και… καθιερωμένες κυβερνητικές θριαμβολογίες αναδεικνύεται η προμήθεια και διασύνδεση των POS με την Εφορία. Σε αντίθεση όμως με αυτές, η πραγματικότητα παραμένει ζοφερή και επώδυνη για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι απειλούνται από χθες με την επιβολή υψηλών προστίμων χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι για την καθυστέρηση. Έτσι, αντί για θρίαμβο της ψηφιοποίησης, έχουμε για ακόμη μία φορά ψηφιακό χάος, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει τα μηνύματα από την αγορά και εξακολουθεί να διατάσσει με δελτία Τύπου και «μαζικές» αποστολές emails την πραγματικότητα να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες της. Θύματα της επιμονής της, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι συναλλασσόμενοι στην αγορά, όπου έχει δημιουργηθεί πραγματικό χάος, ενώ βαδίζουμε προς το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

Στα τέλη Μαρτίου έληξε η πρώτη προθεσμία που είχε θέσει η κυβέρνηση, για την προμήθεια και εγκατάσταση POS και το κλείσιμο ραντεβού με τους παρόχους τεχνικής υποστήριξης. Με δελτίο Τύπου της η ΑΑΔΕ συμβούλευε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες αν ένας πάροχος δεν μπορεί να δώσει ημερομηνία για ραντεβού μέσα στον Απρίλιο, να απευθυνθούν… σε άλλον! Με το ίδιο δελτίο Τύπου δινόταν η διαβεβαίωση ότι «η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει ήδη διασυνδεθεί ή έχει κλείσει ραντεβού για διασύνδεση εντός Απριλίου», ενώ τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου η ΑΑΔΕ «βομβάρδιζε» με εκατοντάδες χιλιάδες emails τους υπόχρεους υπενθυμίζοντάς τους την επερχόμενη λήξη των 1+1 προθεσμιών (τέλη Μαρτίου και τέλη Απριλίου).

Τα βασικά προβλήματα

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν λύνονται και η ψηφιοποίηση δεν επιτυγχάνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα και εντολές. Η επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης, που είναι όντως σημαντική, απαιτεί γνώση της πραγματικότητας της αγοράς και των πάμπολλων προβλημάτων που θέλουν χρόνο για να λυθούν.

Τα μηνύματα από την αγορά λένε ότι παραμένουν τα εξής βασικά προβλήματα:

● Τεχνικά προβλήματα (π.χ. «κολλάνε» οι ταμειακές) ή και έλλειψη εξοικείωσης του προσωπικού, που οφείλονται στις ασφυκτικές προθεσμίες.

● Αδυναμία των παρόχων τεχνικής υποστήριξης να ανταποκριθούν στην πληθώρα των αιτημάτων για ραντεβού μέσα στον Απρίλιο. Πάροχοι δεν σηκώνουν τηλέφωνα ή δηλώνουν αδυναμία, και αυτό ισχύει για όλους (γι’ αυτό δεν αποτελεί λύση η απεύθυνση σε άλλο πάροχο).

● Υπάρχουν προβλήματα μεθοδολογίας που δεν έχουν λυθεί με ευθύνη της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Για παράδειγμα, δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις όταν υπάρχει τιμολόγιο. Στο συγκεκριμένο ζήτημα προτάθηκε η «τρελή» λύση να εκδίδεται απλή απόδειξη για το συγκεκριμένο ποσό και στη συνέχεια να ακυρώνεται η απόδειξη λιανικής. Οι δύο πράξεις θα συσχετίζονται μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους, αλλά αυτό είναι μια περίπλοκη διαδικασία για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διπλογραφικό σύστημα.

Στην αγορά «ψιθυρίζεται» ότι κυβέρνηση και ΑΑΔΕ, υπό την απειλή δυσεπίλυτων προβλημάτων και προστίμων, σπρώχνουν τους υπόχρεους ηλεκτρονικής τιμολόγησης – όπου δεν απαιτείται POS. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι το «σπρώξιμο» στους ηλεκτρονικούς παρόχους γίνεται συνειδητά. Όλοι όμως λένε ότι πλέον η ανταπόκριση στις φορολογικές, ψηφιακές ή μη, υποχρεώσεις γίνεται τόσο περίπλοκη και απαιτητική, ώστε οι φορολογούμενοι είναι αδύνατο να αποφύγουν την καταφυγή στο λογιστικό γραφείο και στον ηλεκτρονικό πάροχο…

Γιώργος Καρανίκας
πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Ελλάδας

Το γεγονός ότι έχουν σταλεί περίπου 135.000 emails από την ΑΑΔΕ για να σπεύσουν οι συνάδελφοι να διασυνδεθούν, σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα. Άρα εκτιμούμε ότι το 1+1 που είχε δοθεί ως παράταση (σ.σ.: Μάρτιος και Απρίλιος εφόσον έχεις αποδείξει ότι έχεις κλείσει ραντεβού) πρέπει να είναι δύο μήνες. Έτσι κι αλλιώς χωρίς διασυνδεδεμένη ταμειακή μηχανή δεν μπορεί να δουλέψει το κατάστημα και τα POS. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα τον Απρίλιο, ώστε να δοθεί ο χρόνος να διασυνδεθούν όλοι και να ομαλοποιηθεί η αγορά.


Πάντως επικρατεί ακόμα αναστάτωση, με την έννοια ότι δεν προλαβαίνουν οι εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά όλο αυτόν τον όγκο. Για να ισχύει η προθεσμία του 1+1 μήνα θα πρέπει να μπορώ να αποδείξω ότι έχω κλείσει ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης. Όμως το πρόβλημα είναι ότι πολλές εταιρείες δεν κλείνουν καν ραντεβού. Άλλοι δεν σηκώνουν καν τα τηλέφωνα, άλλοι δεν αναλαμβάνουν νέους πελάτες. Οπότε οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αποδείξουν αν έχουν κλείσει ραντεβού ή όχι, ενώ θέλουν.

Υπάρχουν ακόμα προβλήματα: για παράδειγμα, σε συναδέλφους που έχουν δυσμενή οικονομικά στοιχεία δεν τους δίνουν οι πάροχοι POS. Αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεπεραστεί. Αν δεν επιβληθούν πρόστιμα, τον Μάιο θα είμαστε στην ευχάριστη θέση το λιανεμπόριο να είναι πλήρως διασυνδεδεμένο.

Γιώργος Καββαθάς 
πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Οικονομίας Χάρη Θεοχάρη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι υπάρχουν τουλάχιστον 150.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν προλάβει. Αν ο αριθμός είναι πράγματι τόσο υψηλός, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 40 ημέρες ακόμα. Δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για τη διασύνδεση τόσων πολλών μηχανών. Χρειάζεται άμεσα να δοθεί παράταση.

Η παράταση μόνο για όσους έχουν κλείσει ραντεβού δεν αρκεί γιατί πάρα πολλοί δεν μπορούν να το πράξουν, όχι με δική τους ευθύνη. Δεχόμαστε καταγγελίες από επιχειρήσεις ότι οι εταιρείες ταμειακών δεν κλείνουν ραντεβού γιατί φοβούνται ότι δεν θα προλάβουν.

Σε ό,τι αφορά μικρότερες επιχειρήσεις, που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν για πρώτη φορά POS, έχουμε καταγγελίες για παρόχους ή τράπεζες που αρνούνται να τους χορηγήσουν POS, λόγω δυσμενών στοιχείων. Εκεί πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον γραπτή άρνηση χορήγησης, γιατί ούτε αυτό δίνεται πάντα.


Για να δείτε το άρθρο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.