Κυριακή
14 / 04 / 2024
8 Νέα Άρθρα

Η λύση δεν βρίσκεται στη ζούγκλα του μισθολογίου της ΑΑΔΕ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Άρθρο του Μάκη Γεροντίδη*

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί κείμενο συναδέλφων από την Κτηματική Υπηρεσία Λάρισας, το οποίο υιοθετήθηκε από τον τοπικό σύλλογο και ανέβηκε στο site της Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ., και ζητάει την επέκταση του «ειδικού μισθολογίου της ΑΑΔΕ» και στο Υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ, Κτηματικές).

Είναι προφανές ότι ενόψει των επερχόμενων συνδικαλιστικών εκλογών του κλάδου, ορισμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις που διαμορφώνουν την πλειοψηφία στο Γ.Σ. της ομοσπονδίας, παίζουν με τις αγωνίες και τις ανάγκες των συναδέλφων και επιδιώκουν να παρουσιάσουν το νόμο για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, που διαμορφώνει το νέο δήθεν «ειδικό μισθολόγιο της ΑΑΔΕ», ως ευκαιρία που πρέπει να τρέξουμε να την αρπάξουμε. Παράλληλα βέβαια θέλουν να διώξουν από επάνω τους την ντροπή, για το ξεπούλημα του μακροχρόνιου αγώνα των εργαζομένων και των συνεδριακών αποφάσεων που απέρριπταν κατηγορηματικά οποιοδήποτε μισθολόγιο, που θα συνέδεε το μισθό με τα περιγράμματα θέσης, την ατομική στοχοθεσία και την αξιολόγηση. Είναι αυτές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που έχοντας τη διοίκηση της ομοσπονδίας δεν έκαναν ούτε μια στοιχειώδη προσπάθεια, να ζητήσουν από την κυβέρνηση (φυσικά ούτε σκέψη για να παλέψουν) για το σχέδιο μισθολογίου και εργασιακών ζητημάτων, που ομόφωνα με διαπαραταξιακή επιτροπή ο κλάδος ενέκρινε και θα έπρεπε να αποτελεί την εμπεριστατωμένη δυναμική απάντησή μας στο σχέδιο του κ. Πιτσιλή. Είναι οι δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, που μόλις ανακοίνωσε ο κ. Διοικητής το σχέδιό του (χωρίς απολύτως καμιά διαφοροποίηση από όσα γνωρίζαμε) έτρεξαν να το παρουσιάσουν ως ευκαιρία και το αποδέχτηκαν εν μέσω πανδημίας χωρίς καμιά διαπραγμάτευση και αντίσταση, όταν ακόμα και η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση (15.02.2021) ενάντια στο σχέδιο Πιτσιλή. Είναι οι ίδιες δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού που συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο του λαγού για να επιβάλλουν στους εργαζόμενους την επέκταση της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, του «διαίρει και βασίλευε» στο Υπουργείο Οικονομικών και στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Όμως και αυτή η πρώτη εφαρμογή του στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, έδειξε πολύ γρήγορά ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός». Από οικονομικής πλευράς οι παλαιότεροι συνάδελφοι δεν είδαν επί της ουσίας αυξήσεις στις πραγματικές απολαβές τους ενώ και οι νέοι συνάδελφοι στις ΔΟΥ στην πλειοψηφία τους έλαβαν αυξήσεις χαμηλότερες της Προσωπικής Διαφοράς. Πολύ περισσότερο που, ακόμα και οι αυξήσεις – ψίχουλα δεν είναι εξασφαλισμένες, καθώς αρκεί μια απόφαση της Διοίκησης της ΑΑΔΕ για να μειωθούν ή να περικοπούν, ενώ με το σύστημα ατομικής Αξιολόγησης ο συνάδελφος θα πρέπει να κυνηγάει τους – όλο και πιο ανεβασμένους- στόχους για μια ζωή, προκειμένου να μην πέσει Βαθμό και ΠΘΕ και μειωθεί το εισόδημά του. Αυτό το νόμο της ζούγκλας θέλουν τώρα να εφαρμόσουν και στο υπόλοιπο Υπουργείο Οικονομικών!

Οι εύλογες ανησυχίες και απαιτήσεις, κυρίως των νέων συναδέλφων, για την καταβολή της προσωπικής διαφοράς, για πραγματικές αυξήσεις μέσα από την άνοδο των Μισθολογικών Κλιμακίων και την αναγνώριση των τίτλων σπουδών, για την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών και πολλά άλλα δίκαια και ουσιαστικά αιτήματα, δεν μπορούν να βρουν την απάντησή τους, στην εφαρμογή και στο Υπουργείο Οικονομικών του νόμου της ζούγκλας που επιχειρείται στην ΑΑΔΕ.

Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να απαιτήσουμε την ανατροπή του μισθολογίου της ΑΑΔΕ και να επιβάλλουμε με τους αγώνες μας, το διαπαραταξιακό σχέδιο των τριών ομοσπονδιών ως βάση για έναν νέο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς:

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ

  • Άμεση καταβολή της προσωπικής διαφοράς, σε όλους τους νέους συναδέλφους που υπηρετούν στο Υπουργείο Οικονομικών.
  • Η αλλαγή των Μ.Κ. να επιφέρει πραγματικές αυξήσεις, χωρίς συμψηφισμό με την προσωπική διαφορά.
  • Άμεση καταβολή του ελεγκτικού επιδόματος στους εργαζόμενους του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Ανατροπή του «ειδικού μισθολογίου της ΑΑΔΕ» που εισάγει το νόμο της ζούγκλας στους εργαζόμενους.
  • Έναρξη διαπραγματεύσεων και δυναμικών κινητοποιήσεων για την διαπαραταξιακή πρόταση μισθολογίου – εργασιακών που υιοθέτησαν οι τρεις ομοσπονδίες του ΥΠ.ΟΙΚ.

08/11/2021            

 

ΜΑΚΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ

Κτηματική Υπηρεσία Πέλλας

Μέλος Δ.Σ. Εφοριακών Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας