Παρασκευή
27 / 12 / 2024
2 Νέα Άρθρα

Bloomberg: Οι απολύσεις στο Δημόσιο κρίνουν τη συνέχιση της βοήθειας

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

πηγή:ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Το θέμα της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, επαναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg

επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της στην Αθήνα για να συρρικνώσει τον αριθμό των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα τόσο ώστε να συνεχιστεί η ροή της χρηματικής βοήθειας».

«Ο προσδιορισμός των περιττών θέσεων και της δημιουργίας ενός συστήματος που θα οδηγήσει σε υποχρεωτική έξοδο περίπου 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 είναι το λεγόμενο ορόσημο που θα καθορίσει εάν η χώρα θα πάρει τη βοήθεια των 2,8 δισεκ. ευρώ αυτό το μήνα. Μέχρι στιγμής οι πλέον της μιας εβδομάδας συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει να φέρουν εις πέρας μια συμφωνία», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα είναι ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος και ένα από τα πιο δύσκολα σημεία σε πολιτικό επίπεδο να επιτευχθεί», δηλώνει στο πρακτορείο ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. «Και για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από δύο κεντροαριστερά κόμματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν στ' αλήθεια αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας. Φοβάμαι ότι αυτό θα παραμείνει πιθανότατα ένα σημείο διαφωνίας, επανεξέτασης και... επανεξέτασης».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι τρία χρόνια μετά την είσοδο της χώρας μας στο πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ, η Ελλάδα εξακολουθεί να βασίζεται στον δανεισμό της προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ενώ, υπογραμμίζει, για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, πρέπει να συνεχίζει να πιάνει τους οικονομικούς της στόχους, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των υπαλλήλων της. Σύμφωνα με τους όρους διάσωσης που εγκρίθηκαν πέρυσι, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα κατά 25.000 φέτος ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της φυγής 150.000 συνολικά υπαλλήλων από το 2010 μέχρι το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με το Bloomberg «περίπου το μισό των γενικών κρατικών δαπανών της Ελλάδας πηγαίνει στην πληρωμή των μισθών και των συντάξεων», ενώ, όπως επισημαίνει, «την 1η Οκτωβρίου 2012 η χώρα είχε 667.733 εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, αριθμός ο οποίος δεν περιλαμβάνει το προσωπικό των ΔΕΚΟ. Η χώρα έχει δεσμευτεί να προσλαμβάνει έναν νέο υπάλληλο για κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις».

Αποκλεισμένη από τις αγορές από τον Απρίλιο του 2010, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει δύο πακέτα στήριξης την ώρα που η κοινωνική αντίδραση απέναντι στις περικοπές μισθών συντάξεων προκάλεσε τον εκτροχιασμό των υποσχόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Στο τέλος, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κάνει περισσότερα» δηλώνει ο Σμίντιγκ. «Πιθανώς θα πρέπει να απολύσει περισσότερους ανθρώπους, αλλά θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία», καταλήγει η εφημερίδα.