Σάββατο
20 / 04 / 2024
9 Νέα Άρθρα

Εκλογές ΟΣΥΟ: Άρθρο του Ν. Τουρνά

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Στις 11/10 ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΔΕ προχωράει σε εκλογές για νέο ΔΣ και για συνέδρους για την Ομοσπονδία (ΟΣΥΟ).

            Οι εκλογές πραγματοποιούνται μετά από μια 3ετία όπου οι συνάδελφοι βρεθήκαμε στο στόχαστρο τόσο της συνολικότερης πολιτικής της κυβέρνησης, όσο και των μέτρων του Υπουργείου και της Διοίκησης της ΑΑΔΕ. Αφενός αντιμετωπίσαμε την προσπάθεια διάλυσης του ΕΣΥ και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ιδιωτικοποιήσεις, τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη κ.ά.. Αφετέρου, σε πιο κλαδικό επίπεδο, είδαμε να ψηφίζεται το Ειδικό Μισθολόγιο με ατομικούς μισθούς και σύνδεση με την Αξιολόγηση, να συγχωνεύονται υπηρεσίες της ΑΑΔΕ όπως οι ΔΟΥ ή τα τηλεφωνικά κέντρα και μια άνευ προηγουμένου χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας μέσα από συνεχείς μετεγκαταστάσεις διευθύνσεων σε νέα (χειρότερα κτίρια) και σε απομακρυσμένες περιοχές.

            Απέναντι σε όλα αυτά η πλειοψηφία της ηγεσίας του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας έκαναν πολύ λίγα. Καταρχήν στο θέμα του μισθολογίου υπήρξε μια τεράστια αναδίπλωση, καθώς, ενώ για χρόνια τα συνδικάτα μας τοποθετούνταν ενάντια στο μέτρο, όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο το αποδέχθηκαν χωρίς καμία απεργιακή αντίδραση. Και στα υπόλοιπα μέτωπα όμως οι όποιες κινητοποιήσεις μας οργανώθηκαν με πολύ γραφειοκρατικό και ηττοπαθή τρόπο, χωρίς συνελεύσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ουσιαστική προπαγάνδιση, χωρίς διάρκεια, με αποτέλεσμα να υπονομευθούν, παρά την αξιοσημείωτη συμμετοχή των συναδέλφων. Όχι τυχαία, η πλειοψηφία του ΔΣ εν τέλει αποφάσισε και την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, αποφασίζοντας να στηθεί και ηλεκτρονική κάλπη σε αυτές τις εκλογές.

            Ως Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία προσπαθήσαμε την προηγούμενη περίοδο να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, μέσα και έξω από το ΔΣ. Όχι μόνο στο επίπεδο των θέσεων, όπου επιμείναμε ότι χρειάζεται να αντιταχθούμε σε κυβέρνηση και Διοίκηση, διεκδικώντας αυξήσεις για όλους, προσλήψεις, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αλλά προβάλλοντας και έναν άλλο τρόπο οργάνωσης των αγώνων, μαχητικό, εμπνευστικό και “από τα κάτω”, με συχνές συνελεύσεις, με συγκρότηση επιτροπών, όπως η Επιτροπή Αγώνα που δημιουργήθηκε με δική μας πρωτοβουλία για την οργάνωση των απεργιών της ΑΔΕΔΥ. Χωρίς να υποτιμούμε τις πολιτικές μάχες, όπως η μάχη ενάντια στην καταπίεση των γυναικών ή τον φασισμό, και σε συντονισμό και συνεργασία με το υπόλοιπο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, χωρίς συντεχνιακές περιχαρακώσεις.

            Φέτος θέλουμε να προχωρήσουμε παραπέρα αυτή την αλλαγή. Όπως λέει και η προκήρυξή μας: “Η λογική μας είναι ότι και οι εργαζόμενοι στην ΑΑΔΕ έχουμε την δύναμη να σταματάμε επιθέσεις, αρκεί να την οργανώνουμε και να της δίνουμε προοπτική. Όταν οι φοιτητές κερδίζουν την κυβέρνηση και οι λιμενεργάτες κερδίζουν την Cosco, το ίδιο μπορούμε και εμείς”.

 

Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓΔΕ

Εκλογική Διακήρυξη και Ψηφοδέλτιο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ