Η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην ΑΑΔΕ, αποτελούσε απόλυτη προτεραιότητα τόσο για την ηγεσία αυτής, όσο και την Πολιτική Ηγεσία.
Των δομικών αλλαγών που φέρνει το Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο της ΑΑΔΕ, προηγήθηκε μια μακρά περίοδος απαξίωσης των υπηρεσιών, στοχοποίησης των υπαλλήλων, σαρωτικού κλεισίματος δομών, αλλά και λήψης νομοθετικών πρωτοβουλιών που ενίσχυαν περαιτέρω το ανεξέλεγκτο της Διοίκησης και τις συνθήκες αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας.
Το προωθούμενο Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο, ως τμήμα ενός ενιαίου πλαισίου που περιλαμβάνει τα Περιγράμματα Θέσης και την Αξιολόγηση, επιφέρει δομικές αλλαγές που υπερβαίνουν τα όρια ενός Μισθολογίου και ανατρέπουν προς το δυσμενέστερο τις εργασιακές σχέσεις.
Η πολυδιάσπαση της Μισθοδοσίας, η σύνδεση των αποδοχών με το βαθμό επίτευξης των Ατομικών Στόχων, η υποχρέωση υπογραφής Ατομικού Συμβολαίου, η αξιολόγηση με κριτήρια απολύτως υποκειμενικά, η εκχώρηση στους ιεραρχικά ανώτερους αδιανόητων υπερεξουσιών κλπ, καθιστούν τον κάθε εργαζόμενο έρμαιο των διαθέσεων της εκάστοτε διοίκησης.
Ανατρέχοντας άλλωστε στις κανονιστικές πράξεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα απ’ τη Διοίκηση (στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου διαλόγου) περιγράφονται με σαφήνεια πολλές επιπλέον πτυχές του σχεδίου που αποτυπώνουν με σαφήνεια το αυριανό περιβάλλον των υπηρεσιών μας.
- Προβλέπεται οριζόντιος διαχωρισμός των Θέσεων Εργασίας σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε απλές θέσεις και θέσεις Ειδικής Βαρύτητας, με δεδομένη τη δυνατότητα της Διοίκησης να προσθέτει, αλλά και να αφαιρεί απ’ τις δύο αυτές κατηγορίες.
- Εντός αυτών των κατηγοριών, αλλά και εντός του κάθε τμήματος, θα υπάρχει περαιτέρω κατηγοριοποίηση η οποία θα αποτυπώνεται στο χαρακτηρισμό των υπαλλήλων ως ‘’έμπειρων’’, ‘’άπειρων’’, ‘’βοηθών’’ κλπ. Κατηγορίες οι οποίες αντιστοιχούν, σε διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς, αλλά και δυνατότητες υπηρεσιακής εξέλιξης.
- Για τη μετακίνηση σε ένα ‘’ανώτερο’’ ΠΘΕ, τίθενται μια σειρά φίλτρα, που κάθε άλλο παρά έχουν σκοπό να διευκολύνουν αυτή την πορεία. Για παράδειγμα… η τοποθέτηση ενός υπαλλήλου σε περίγραμμα που έχει χαρακτηριστεί ως ΠΘΕ ‘’έμπειρου’’ υπαλλήλου, δεν προϋποθέτει απλά κάποια χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά απαιτείται (προκειμένου να υποβάλει αίτηση): α) η ύπαρξη κενού περιγράμματος ‘’έμπειρου’’ υπαλλήλου, β) η κατοχή όλων των τυπικών προσόντων που ο νόμος των Περιγραμμάτων προβλέπει, γ) η ύπαρξη σχετικής εμπειρίας στο αντικείμενο, δ) η αξιολόγηση με βαθμό 90% τα δύο προηγούμενα έτη.
- Για τους νεοεισερχόμενους Συναδέλφους απαιτούνται 4 έτη προϋπηρεσίας (πέραν των 9 μηνών της εκπαίδευσης στη ΦΟΤΑ, η οποία περιελάμβανε και μακρά περίοδο πρακτικής άσκησης στις εφορίες) προκειμένου να διεκδικήσουν (εφόσον πληρούν και τις παραπάνω προϋποθέσεις) την ένταξη τους σε ‘’ανώτερο’’ βαθμό. Η ένταξή τους κατά συνέπεια σε ανώτερο ΠΘΕ, ακόμα και μετά τα 4 έτη δεν είναι αυτονόητη, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποδοχές τους και το αφήγημα ότι… ‘’το μισθολόγιο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Προσωπικής Διαφοράς’’.
- Ακόμα και η μετακίνηση σε ομοιόβαθμες θέσεις, γίνεται υπό ασφυκτικές προϋποθέσεις (ύπαρξη των προϋποθέσεων που θέτουν τα ΠΘΕ, εμπειρία σε αντίστοιχη θέση, ύπαρξη κενής θέσης κλπ), ενώ ακόμα και αν πραγματοποιηθεί η μετακίνηση, αυτή είναι προσωρινή και υπό την αίρεση της επίτευξης υψηλής βαθμολογίας στην αξιολόγηση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τοποθέτηση.
- Για τις θέσεις ‘’Ειδικής Βαρύτητας’’, τις οποίες καθορίζει και αναπροσαρμόζει με απόφασή του ο Διοικητής, προβλέπεται ειδική διαδικασία στελέχωσής τους, η οποία (μάλλον για ευνόητους λόγους) δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
- Οι αιτήσεις μετακίνησης από ένα ΠΘΕ σε άλλο, αξιολογούνται απ τη ΔΑΔ, βάσει των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, αλλά και… λοιπόν στοιχείων του φακέλου του υπαλλήλου. Επιπλέον ο Διοικητής διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής των κριτηρίων επιλογής μεταξύ των υποψηφίων !!!!
- Με απόφασή του ο Διοικητής, στο όνομα οργανωτικών αλλαγών ή ορισμένου χρόνου παραμονής σε μια θέση, μπορεί να μετακινεί υπαλλήλους σε διαφορετικό περίγραμμα (rotation).
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες…
Στο εύλογο ερώτημα για το αν μπορούμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά, την απάντηση τη δίνει η τελευταία (21.5.21) ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Ανακοίνωση η οποία υπερασπίζεται το Μισθολόγιο, το εμφανίζει περίπου ως κατάκτηση και επιβεβαιώνει την άποψη που εδώ και καιρό εκφράσαμε, ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας είχε εκ των προτέρων δώσει τη συγκατάθεσή της για τις προωθούμενες αλλαγές. Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε, η επίθεση που εξαπολύεται στις παρατάξεις που διαφωνούν με την άποψη της πλειοψηφίας. Μια επίθεση που φανερώνει την πίεση και την ευθύνη τους για το νέο εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται και στον οποίο συναινούν.
Ο διάλογος στη βάση του Μισθολογίου της ΑΑΔΕ και η επένδυση σε ουσιαστικές βελτιώσεις, όπως υποκριτικά υπόσχονταν η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΣΑΣ) κρίθηκε μάλλον αναποτελεσματικός αφού εκ του αποτελέσματος, φάνηκε πως τα επιχειρήματα της Διοίκησης ήταν μάλλον πιο… πειστικά, και οδήγησαν την Ομοσπονδία ουσιαστικά να πανηγυρίζει για το Μισθολόγιο της Διοίκησης !!!.
Άλλωστε τα αποτελέσματα ενός διαλόγου δεν κρίνονται (μόνο) απ’ τις θέσεις, τα επιχειρήματα και τις προτάσεις με τις οποίες προσέρχεσαι σε αυτόν. Βασική παράμετρος είναι η θέση και η αφετηρία έναρξης οποιουδήποτε διαλόγου. Όταν προεξοφλείς την αποδοχή του σχεδίου, όταν υποβαθμίζεις τις δικές σου διεκδικήσεις, όταν δαιμονοποιείς οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, όταν για μήνες διαφημίζεις, είτε εμφανίζεις ως… αναπόφευκτο το σχέδιο της Διοίκησης, όταν αποκλείεις οποιαδήποτε προοπτική δυναμικών αντιδράσεων, όταν συστηματικά απαξιώνεις και υπονομεύεις κάθε κινητοποίηση, τότε η κατάληξη να πανηγυρίζεις για το σχέδιο της Διοίκησης είναι η φυσική κατάληξη.
Άλλωστε, η μεγαλειώδης και μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην Απεργία - Αποχή απ’ την αξιολόγηση (παρά τις προσπάθειες συγκεκριμένων δυνάμεων να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια) περισσότερο αμηχανία δημιούργησε στη Συνδικαλιστική Ηγεσία, παρά αισιοδοξία και αποφασιστικότητα και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι καμιά προσπάθεια δεν έγινε, προκειμένου να αξιοποιηθεί συνδικαλιστικά και να τεθεί ουσιαστικά στο τραπέζι η πρόταση των τριών Ομοσπονδιών.
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες …
Οι προωθούμενες αλλαγές είναι (εκτός των άλλων) προϊόν δογματικών ιδεοληψιών που έχουν αποτύχει και αργά ή γρήγορα θα καταργηθούν στην πράξη.. Μαζί τους θα συμπαρασύρουν και το συνδικαλιστικό κατεστημένο (με τις παλιές και νέες εκδοχές), του εναλλασσόμενου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Σύμφωνα άλλωστε με το ρητό του Αντρέ Μπρετόν,
σε κάθε ερώτημα η απάντηση είναι ο άνθρωπος…
Ο πλούτος των υπηρεσιών μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους….
Και αυτός ο πλούτος όσο και αν κάποιοι επιμένουν να τον υποβαθμίζουν, θα έρθει στην επιφάνεια και θα κερδίσει αυτά που του αξίζουν !!!
Αθήνα, 25.5.2021
Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών