Δευτέρα
29 / 05 / 2023
3 Νέα Άρθρα

Γνωμοδοτικό Σημείωμα της ΑΔΕΔΥ για τις άδειες COVID στην ΑΑΔΕ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Άδειες covid. Άλλο δημόσιο… άλλο ΑΑΔΕ

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε δέκτες από συναδέλφους επισημάνσεων που αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίo η ΑΑΔΕ αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ασθενείς με covid και το καθεστώς αδείας στο οποία αυτοί υπάγονται.

Συγκεκριμένα…

Οι οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπουν ότι σε περίπτωση που εργαζόμενος στο δημόσιο διαγνωστεί με covid, αυτός παραμένει στο σπίτι του για 5 ημέρες, λαμβάνοντας άδεια ειδικού σκοπού. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος συνεχίσει να έχει συμπτώματα και μετά το 5νθήμερο, υποχρεούται να απευθυνθεί σε γιατρό και να λάβει αναρρωτική άδεια. Η διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών καθιστά σαφές ότι οι πρώτες 5 ημέρες της νόσησης, δεν αφορούν αναρρωτική άδεια, δεν απαιτούν επίσκεψη σε γιατρό (πληρώνοντας φυσικά το αντίστοιχο ποσό), ούτε φυσικά υπάρχει η υποχρέωση άσκησης τηλεργασίας κατά το διάστημα αυτό.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η ΑΑΔΕ απαιτεί την άσκηση τηλεργασίας κατά το πρώτο 5νθήμερο της ασθένειας ή χαρτί Γιατρού και λήψη αναρρωτικής άδειας, η οποία φυσικά αφαιρείται απ’ το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που δικαιούται ένας υπάλληλος.

1. Θέσαμε το ζήτημα στην Ομοσπονδία, η οποία προέβη σε ενέργειες προς τη Διοίκηση, λαμβάνοντας την απάντηση (όπως τουλάχιστον μας μεταφέρθηκε) ότι η ΑΑΔΕ κινείται εντός του πλαισίου που το Εσωτερικών, επικαλούμενη μάλιστα σχετική εγκύκλιο του Διοικητή (7ος του 2021).

2. Απευθυνθήκαμε στη ΑΔΕΔΥ, ενημερώνοντάς την και κοινοποιώντας της όλα τα σχετικά έγγραφα. Σήμερα μας κοινοποιήθηκε γνωμοδοτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, η οποία με σαφήνεια αναφέρει ότι η ΑΑΔΕ δεν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα απ’ την εγκύκλιού του Υπουργείου Εσωτερικών.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Ομοσπονδία θα απαιτήσει την άμεση εφαρμογή αυτών που το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει και εφαρμόζονται σε όλο το Δημόσιο, ότι θα καταγγείλει τις πρακτικές της Διοίκησης της ΑΑΔΕ, ότι θα ζητήσει να ανακληθεί η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ που αφορά το σχετικό ζήτημα και φυσικά … θα αποκαταστήσει όσους συναδέλφους κλήθηκαν (κατά παράβαση των προβλεπόμενων διατάξεων) να χρεωθούν αναρρωτικές άδειες.

Για να δείτε το Γνωμοδοτικό Σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.