ΑΚΕ: Με Εκβιασμούς επιχειρούν να επιβάλλουν τον Εργασιακό Μεσαίωνα

Με Εκβιασμούς

(και σύμμαχο τον Κυβερνητικό & Εργοδοτικό Συνδικαλισμό)

θέλουν να επιβάλλουν τον Εργασιακό Μεσαίωνα

Με Αγώνες

θα ανατρέψουμε τα σχέδιά τους και θα επιβάλλουμε την κατάργηση της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ αποτελεί ένα πεδίο πλήρους αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων. Βασικά εργαλεία στην κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδίου αυτού είναι η θέσπιση των περιγραμμάτων θέσης, το νέο σύστημα αξιολόγησης και η σύνδεση αυτών με το μισθολογικό καθεστώς. Πρόκειται επί της ουσία για έναν ενιαίο μηχανισμό, βασικό γρανάζι του οποίου είναι η προωθούμενη αξιολόγηση.

Απέναντι στα σχέδια αυτά και την προοπτική που διαμορφώνεται για τον κλάδο, υπήρξε η καθολική αντίδραση των συναδέλφων και η απόλυτη απονομιμοποίηση αυτών των σχεδίων, όπως αυτή εκφράστηκε  με την καθολική συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή απ’ την αξιολόγηση της ΑΑΔΕ. Μια κινητοποίηση η οποία ένωσε τον κλάδο, επανέφερε την αποφασιστικότητα στους συναδέλφους, αλλά και την πεποίθηση ότι με ενότητα και συλλογικές αποφάσεις μπορούμε να απαντάμε με επιτυχία στα σχέδια και τους εκβιασμούς της Διοίκησης. Με τη στάση τους οι συνάδελφοι δήλωσαν αντίθετοι στην προοπτική των ατομικών συμβολαίων, τη σύνδεση της μισθοδοσίας με τα περιγράμματα και την αξιολόγηση, τη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας μέσω της αξιολόγησης της… ''συμπεριφοράς'' του εργαζόμενου. Δήλωσαν αντίθετοι στη διαμορφωθείσα κατάσταση που καταργεί επί της ουσίας το 8ωρο, που νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, που καθιστά τον εργαζόμενο υπεύθυνο για την όποια αποτυχία ή δυσλειτουργία της υπηρεσίας. Δήλωσαν αντίθετοι στην προοπτική μετατροπής τους σε ''κυνηγούς κεφαλών'', στη μετατροπή των υπηρεσιών μας σε αρένα με έπαθλο ένα ''καλύτερο'' περίγραμμα και στη δημιουργία σχέσεων... εξάρτησης απ’ τη βούληση του εκάστοτε προϊσταμένου.

Για την ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) το 90% συμμετοχής στην Απεργία – Αποχή αποτελεί όχι μόνο ένα μεγάλο κεφάλαιο και μια ισχυρή παρακαταθήκη για τον κλάδο, αλλά και την καλύτερη απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν συλλογικές και αγωνιστικές αποφάσεις, όταν αυτές στηρίζονται και δεν υπονομεύονται απ’ τα ίδια τα σωματεία μας. Για την ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) το 90% της συμμετοχής στην Απεργία – Αποχή θα έπρεπε να αποτελέσει αφετηρία επιθετικών διεκδικήσεων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Θα έπρεπε να αποτελέσει την αφετηρία ουσιαστικής διεκδίκησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που από κοινού συμφώνησαν οι τρεις Ομοσπονδίες του ΥΠΟΙΚ.

Η υπονόμευση όμως της ολοκληρωμένης πρότασης των τριών ομοσπονδιών προφανώς και δεν ήταν τυχαία. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας είχε ήδη συνταχθεί με τις επιλογές της Διοίκησης, αναλαμβάνοντας ρόλο... διαφημιστή αυτών των επιλογών, επιχειρώντας μάλιστα να τις εμφανίσει ως επιτυχία του κλάδου. Κατά συνέπεια μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η πλήρης ευθυγράμμιση  της πλειοψηφίας Ομοσπονδίας με τη Διοίκηση και την Πολιτική Ηγεσία  στο ζήτημα της αξιολόγησης, όπως αυτή εκφράστηκε σε πρόσφατες αποφάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων. Σε πλήρη αντίθεση με προγενέστερες ομόφωνες αποφάσεις και κείμενα, που χαρακτήριζαν την αξιολόγηση μεσαίωνα, που απέρριπταν τα ατομικά συμβόλαια και την ατομική στοχοθεσία, που θεωρούσαν κόκκινη γραμμή τη σύνδεση μισθού με ΠΘΕ, που μιλούσαν για δημιουργία ‘’κυνηγών κεφαλών’’ κλπ., η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ και ΣΑΣ) αποδέχτηκε τη λογική του μισθολογίου της ΑΑΔΕ (εις βάρος της κοινής πρότασης των τριών Ομοσπονδιών) και την άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό προωθούμενη αξιολόγηση.

Επιλογή βέβαια που δεν μας εκπλήσσει, αφού ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός δεν είναι κάτι... ξένο για τον κλάδο μας. Αποτελεί όμως πρόκληση ο τρόπος με τον οποίο η Ομοσπονδίας (όχι μόνο αποδέχεται) αλλά προωθεί και επί της ουσίας επιβάλλει τη συγκεκριμένη αξιολόγηση. Αναπαράγοντας τους εκβιασμούς και τις απειλές της Διοίκησης της ΑΑΔΕ, τονίζει την ‘’υποχρεωτικότητα’’ της συμμετοχής και ‘’επισημαίνει’’ τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η αποχή από αυτήν. Αποφεύγει όμως η ηγεσία της Ομοσπονδίας να θυμίσει στους εργαζόμενους τις επιπτώσεις που θα έχει στους ίδιους, αλλά και στις υπηρεσίες μας η εφαρμογή της συγκεκριμένης αξιολόγησης. Αποφεύγει η Ομοσπονδία να υπενθυμίσει στους συναδέλφους όσα η ίδια ανέφερε σε παλαιότερες ανακοινώσεις για τη δημιουργία συνθηκών κανιβαλισμού στις υπηρεσίες μας, αλλά και για σχέδια που αποβλέπουν σε εκχώρηση αντικειμένων σε ιδιώτες.

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτό…

Με μια απαράδεκτη απόφαση μιλάει και για (…δήθεν) συνέχιση της Απεργίας – Αποχής απ’ την αξιολόγηση, στην οποία όμως η ίδια μας προτρέπει να συμμετέχουμε!!! Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού αυτός που προκηρύσσει μια Απεργία καλεί ταυτόχρονα και σε απεργοσπασία!! Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας κάνει λόγο για Απεργία – Αποχή που παραμένει σε ισχύ (…για όποιον θεωρεί ότι θίγεται), αναφέροντας μάλιστα υποκριτικά και ανεύθυνα (…στην καλύτερη περίπτωση) ότι του παρέχει κάλυψη για την επιλογή του…

Τα ερωτήματα όμως που οι συνάδελφοι θέτουν είναι εύλογα και απαιτούν απαντήσεις…

• Από πότε μια Ομοσπονδία κάνει Απεργία για… ‘’όποιον νομίζει ότι θίγεται’’.
  • Από πότε οι αρνητικές επιπτώσεις ενός νόμου, αν υποθέσουμε ότι αφορούν μια μερίδα εργαζομένων, είναι πρόβλημα ΜΟΝΟ αυτών και όχι του κλάδου συνολικά;
  • Πως διασφαλίζει η Ομοσπονδία την ‘’κάλυψη’’ για όσους Απεργούν – Απέχουν απ’ την αξιολόγηση, τη στιγμή που η ίδια προτρέπει τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη διαδικασία;
  • Η Ομοσπονδία δεν είναι αυτή που σε προηγούμενες περιπτώσεις διατύπωνε την άποψη ότι την πραγματική κάλυψη σε μια Απεργία – Αποχή εξασφαλίζει η μαζική συμμετοχή;
  • Πως καλύπτει η Ομοσπονδία έναν νεοεισερχόμενο συνάδελφο ο οποίος, μη λαμβάνοντας Προσωπική Διαφορά, με τη μη συμμετοχή του στην αξιολόγηση θα έχει αυτόματη μείωση των αποδοχών του;
  • Πως καλύπτει η Ομοσπονδία έναν προϊστάμενο τμήματος ο οποίος εφόσον δεν πάρει μέρος στην αξιολόγηση, παύεται αυτόματα απ’ τη θέση που κατέχει;
  • Πώς καλύπτει η Ομοσπονδία κάποιον που λόγω της αποχής στερείται του δικαιώματος διεκδίκησης οποιασδήποτε θέσης ευθύνης;
  • Πως διασφαλίζει η Ομοσπονδία ότι η μη συμμετοχή στην αξιολόγηση δεν είναι κριτήριο για τη στελέχωση ή μετακίνηση από ΠΘΕ, δεδομένων των προβλέψεων του νόμου για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ;
  • Πως διασφαλίζεται, με την απόφαση αυτή της Ομοσπονδίας, ένας συνάδελφος που θα απέχει απ’ την αξιολόγηση από πιθανή στοχοποίησή του (τα γεγονότα της ΔΟYΗρακλείου άλλωστε είναι νωπά);
  • Πως διασφαλίζει η Ομοσπονδία ότι η μη συμμετοχή ενός εργαζόμενου στην αξιολόγηση, δεν θα αποτελέσει παράγοντα – κριτήριο αξιολόγησης για τον Α και Β αξιολογητή (μιας και η διαδικασία της αξιολόγησης θα συνεχιστεί) δεδομένου ότι η…. ‘’καλή συμπεριφορά’’ είναι ένα απ’  τα κριτήρια κατά την ποιοτική αξιολόγηση;
  • Πόσο τυχαία είναι η όλο και πιο συχνή αναφορά (σε συνεδριάσεις της Ομοσπονδίας) στην ‘’εκτίμηση’’ ότι η Προσωπική Διαφορά κινδυνεύει, σε αντίθεση με το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ που… ‘’διασφαλίζει τις αποδοχές μας’’;

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία με τις επιλογές της, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη Διοίκηση και την Πολιτική Ηγεσία σέρνει – εκβιάζοντας και απειλώντας – τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στην αξιολόγηση. Δεν διστάζει μάλιστα, αναμασώντας ψευτοδιλήμματα όπως… ΄΄να δούμε τώρα τι θα κάνετε εσείς που διαφωνείτε’’ να επιδιώκουν τη δημιουργία ομήρων. Δεν διστάζουν να στοχοποιούν όσους με συνέπεια διατυπώνουν τη διαφωνία τους στα σχέδια της Διοίκησης, επιχειρώντας να τους καταστήσουν έρμαιο της Διοίκησης και των επιλογών της.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία της αξιολόγησης, δεδομένων των συνθηκών που η Ομοσπονδία με τις επιλογές της δημιουργεί (είναι αστείο να μιλάμε για Απεργία – Αποχή όταν η Ομοσπονδία που την ‘’προκηρύσσει’’ καλεί σε συμμετοχή στην αξιολόγηση), δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση και την αποδοχή του πλαισίου που η αξιολόγηση, τα ΠΘΕ και το μισθολόγιο δημιουργούν. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι απολύτως απονομιμοποιημένη απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, όποιες και αν είναι οι μεθοδεύσεις και οι επιλογές της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας.

Ως Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών θα συνεχίσουμε – εξαντλώντας κάθε συνδικαλιστική δυνατότητα – να παλεύουμε για την κατάργηση αυτής της ‘’αξιολόγησης’’ και όσων αυτή συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις και τη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να αναδεικνύουμε τους στόχους της Διοίκησης, αλλά και τις ευθύνες των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων του κλάδου μας. Θα παλέψουμε για την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους, αμφισβητώντας και ανατρέποντας την πορεία που έχει χαράξει για τον κλάδο η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας.

Ο αγώνας για την κατάργηση του μορφώματος της ΑΑΔΕ και όσων αυτό συνεπάγεται θα είναι καθημερινός και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα αναλαμβάνουμε διαρκείς πρωτοβουλίες και θα επιδιώκουμε συνεργασίες και κοινό βηματισμό με δυνάμεις για τις οποίες επιμένουμε να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην ίδια όχθη. Πρωτοβουλίες οι οποίες θα αμφισβητούν τον πυρήνα των επιλογών της Διοίκησης και όχι για παράδειγμα τη… διαδικασία προσδιορισμού των ατομικών στόχων (βλ. σχετική δήλωση επιφύλαξης που διακινείται στις υπηρεσίες μας), γεγονός που - εκ του αποτελέσματος - νομιμοποιεί τη θέσπιση των ατομικών στόχων και όσα αυτοί συνεπάγονται.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι επιλογές της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας δεν είναι μόνο ότι σύρουν - εκ των πραγμάτων - τον κλάδο σε μια απαράδεκτη διαδικασία. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται επί της ουσίας να υπονομεύσουν οποιαδήποτε προοπτική συλλογικής δράσης, απαξιώνοντας και ευτελίζοντας εργαλεία αντίστασης και διεκδίκησης. Σε μια περίοδο που οι υπηρεσίες μας, αλλά και συνολικότερα ο κόσμος της εργασίας πρόκειται να βρεθεί ξανά στο μάτι του κυκλώνα και να κληθεί να πληρώσει ακόμα μια κρίση, η Ομοσπονδία περνάει το μήνυμα… ‘’ο καθένας για την πάρτη του’’. Στην πραγματικότητα… αυτό το μοντέλο υπηρετεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός του κλάδου μας εδώ και χρόνια, με τη διαφορά ότι πλέον δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Αυτό το μοντέλο είμαστε υποχρεωμένοι ως εργαζόμενοι να αμφισβητήσουμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε τη δουλειά και την αξιοπρέπειά μας.

Αθήνα,  Απρίλιος 2022

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Για να τυπώσετε την Ανακοίνωση της ΑΚΕ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ(word) ή ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ (pdf)