ΑΑΔΕ: «Νέα σελίδα» χωρίς απολογισμό;

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Το γεγονός ότι ανανεώνεται για δεύτερη φορά η θητεία του κ. Πιτσιλή χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης απολογισμός των δύο πρώτων θητειών του σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Μέρκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΔΟY και εκπρόσωπος της ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών):

«Μετά από επτά χρόνια λειτουργίας της ΑΑΔΕ, η κυβέρνηση θα όφειλε να κάνει έναν απολογισμό του όλου εγχειρήματος με βάση τους άξονες πάνω στους οποίους διατυπώθηκε το αφήγημα περί ανάγκης δημιουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής. Μια Αρχή η οποία δημιουργήθηκε (και οι επικεφαλής περιβλήθηκαν με απόλυτη εξουσία), προκειμένου να φέρουν στη φορολογική διοίκηση τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή, να πατάξουν τα φαινόμενα διαφθοράς, να φέρουν υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και να στεγανοποιήσουν τις υπηρεσίες μας από κάθε είδους εξωτερικές παρεμβάσεις.

Μετά από επτά χρόνια λειτουργίας της ΑΑΔΕ, οι πολίτες δημιουργούν ουρές στο ΚΕΦΟΔΕ για να εξυπηρετηθούν, τα αιτήματα που εκκρεμούν επί μήνες είναι χιλιάδες, τα αδήλωτα εισοδήματα με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος είναι πολλά δισ., η διαφάνεια και η αξιοκρατία αποτελούν απλά ανέκδοτο για την ΑΑΔΕ, ενώ και για τα φαινόμενα διαφθοράς η διοίκηση νίπτει τας χείρας της. Το προσωπικό των φορολογικών υπηρεσιών τείνει να φτάσει στο μισό, με αφετηρία την έναρξη των μνημονίων, και οι δομές έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο και αυτές υπολειτουργούν λόγω της υποστελέχωσης.

Αν λοιπόν στόχος της διοίκησης ήταν να φτάσουν οι υπηρεσίες μας σε ένα τέλμα, προκειμένου να εμφανίζεται (με την απαραίτητη πάντα προπαγάνδα) η έλευση των ιδιωτών σαν αναγκαία λύση, τότε ναι… η Διοίκηση ήταν πετυχημένη και ευλόγως η πολιτική ηγεσία ανανεώνει τη θητεία της. Η συγκυρία άλλωστε είναι μάλλον ευνοϊκή, αν λάβουμε υπόψη και τις απόψεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με το ρόλο των ιδιωτών στο Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ιδιωτικοποίηση των ελεγκτικών υπηρεσιών δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί μόνο τους εργαζόμενους σε αυτές. Σε μια χώρα όπου η έμμεση φορολογία εξανεμίζει τα όποια εισοδήματα, πλήττοντας κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την ίδια στιγμή που η φοροδιαφυγή οργιάζει, το αίτημα για ισχυρούς και δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που θα λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοκρατία και θα ανταποκρίνονται στον ρόλο τους, ως μέσο αναδιανομής του πλούτου, πρέπει να αποτελέσει αίτημα και διεκδίκηση της κοινωνίας».

Για να δείτε το σχόλιο του Δημ. Μέρκου στην Εφημερίδα των Συντακτών ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.