Τετάρτη
24 / 07 / 2024
2 Νέα Άρθρα

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ & ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ‘’ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ’’

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΚΙ

Με αφορμή την από 31.5.2013 απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε – Δ.Ο.Υ. (σχετικά με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών) και ανακοινώσεις συνδικαλιστικών παρατάξεων που έσπευσαν να διαστρεβλώσουν, να συκοφαντήσουν και να χρεώσουν στην ΑΣΚΙ απόψεις και θέσεις που δεν της αντιστοιχούν, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

1) Η ΑΣΚΙ από τον Αύγουστο του 2012 έχει καταθέσει σε σχετική διαπαραταξιακή επιτροπή της Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ., ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών (το πλήρες κείμενο ΕΔΩ), τα βασικά σημεία της οποίας είναι:

α) Η πλήρης αντίθεσή μας στη φιλοσοφία και το περιεχόμενο όλων των υποτιθέμενων ''αναδιοργανώσεων'' που δρομολογούνται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

β) Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των φορολογικών υπηρεσιών και η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και λοιπών φορολογικών αντικειμένων.

γ) Η εκτίμηση ότι η σχεδιαζόμενη κατάργηση των υπηρεσιών δεν γίνεται με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την αποτελεσματικότερη οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αντίθετα, αποτελεί επιλογή στα πλαίσια των υλοποιούμενων πολιτικών για περικοπή δαπανών, για «λιγότερο κράτος» KAI φυσικά τη μείωση του προσωπικού.

δ) Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

ε) είμαστε αντίθετοι στις καταργήσεις, συγχωνεύσεις Δ.Ο.Υ., διαδικασία η οποία, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες, ορεινές, νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους πολίτες, τις τοπικές κοινωνίες και στους συναδέλφους.

στ) Δεν υπερασπιζόμαστε την προυπάρχουσα δομή και το σημερινό τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών μας. Έχουμε αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως και το γεγονός ότι δεν νομιμοποιούνται να τα επικαλούνται αυτά όλοι εκείνοι (πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες) που επί χρόνια τα δημιουργούσαν, μέσω μιας ρουσφετολογικής διαδικασίας στελέχωσης και κατανομής των υπηρεσιών μας. Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού των φορολογικών υπηρεσιών, με την βελτίωση και ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος εξυπηρέτησης και διασταύρωσης, την αύξηση των οργανικών θέσεων και την ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και την ριζική - δημοκρατική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την ανάπτυξη του ελεγκτικού ρόλου των Δ.Ο.Υ. και ανάδειξή του σε κύριο έργο τους, την λειτουργία και στελέχωση των υπηρεσιών με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, τις επαρκείς και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ταυτόχρονα, η πρόταση της ΑΣΚΙ έθετε με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο, τις προϋποθέσεις και τα όρια, μέσα στα οποία θα διεξάγονταν ο διάλογος με το υπουργείο, προκειμένου αυτός να μην είναι προσχηματικός, να μην νομιμοποιήσει, έστω και έμμεσα, προειλημμένες από την πλευρά του αποφάσεις και να μην επιτρέπει την καλλιέργεια στους συναδέλφους λογικών εφησυχασμού. Προϋποθέσεις οι οποίες αφορούσαν το ζήτημα των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και φυσικά την απόσυρση των σχεδιασμών για το σφαγιασμό των υπηρεσιών μας (βλ. εξαγγελίες για ΜΙΑ ΔΟY ΑΝΑ ΝΟΜΟ, το κλείσιμο των ΔΟY στα νησιά, τη δημιουργία υποστελεχωμένων εφοριών ως πρώτο βήμα για το οριστικό τους κλείσιμο κλπ). Θέσεις οι οποίες αποτελούσαν για την ΑΣΚΙ αιτίες για ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με το υπουργείο ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ.

Με βάση αυτούς τους άξονες της πρότασής μας κινηθήκαμε μέχρι και σήμερα (με δεκάδες ανακοινώσεις) και με αυτούς αναπτύσσουμε τις όποιες πρωτοβουλίες και προτάσεις μας, που σε πολλές περιπτώσεις υιοθετήθηκαν και από την πλειονότητα των συλλόγων, αναπτύχθηκαν αγώνες και άλλες δράσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα με καταργήσεις των τοπικών Δ.Ο.Υ.

Δυστυχώς η πρότασή μας αυτή (η μοναδική που ουσιαστικά κατατέθηκε επίσημα) όχι μόνο δεν έτυχε της αποδοχής της πλειοψηφίας της ομοσπονδίας, αλλά δεν συζητήθηκε ουσιαστικά ποτέ. Ο λόγος είναι απλός... Το πρόβλημα δεν ήταν αν η ομοσπονδία είχε ή όχι πλήρη θέση για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών μας. Το ζητούμενο ήταν αν υπήρχε η διάθεση να εναντιωθεί στα σχέδια του υπουργείου. Και εδώ τα πράγματα είναι λίγο... ''θολά''. Άλλωστε οι δημόσια εκφρασμένες απόψεις (σε συνδικαλιστικά όργανα, συνέδρια κλπ) που αποδέχονταν λογικές ''ΜΙΑ ΔOY ΑΝΑ ΝΟΜΟ'', στην ουσία προετοίμαζαν και στήριζαν τις βασικές επιλογές του υπουργείου.

2) Στην συνεδρίαση του Γ.Σ. της 31.5.2013, όπως άλλωστε και στην αντίστοιχη επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Δ.Ο.Υ., καταθέσαμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας και βάσει αυτής προχωρήσαμε στην τελική απόφαση.

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ, τις λογικές ''ΜΙΑ ΔΟY ΑΝΑ ΝΟΜΟ'' (και την προσπάθεια ''διολίσθησης'' προς αυτή την κατεύθυνση) καθώς καιΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΟΡΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, στον προθάλαμο του οριστικού κλεισίματος.

Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία, γιατί με την υποτιθέμενη αναδιοργάνωση στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών μας και τις απολύσεις εργαζομένων και καλούμε τους συλλόγους (σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες) να αντισταθούν στα σχέδια του υπουργείου.

Αυτό είναι από την πλευρά μας το περιεχόμενο της σχετικής απόφασης και το πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 27 – 28.6.2013, όπως ξεκάθαρα δηλώσαμε και στη σχετική συνεδρίαση και δεν δεχόμαστε παρερμηνείες.

Συνεπώς οι διάφοροι καλοθελητές ας πάψουν να βλέπουν «εχθρούς» εκεί που δεν υπάρχουν και ας συμπαραταχθούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους, για να αποκρούσουμε την επίθεση της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης.

ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ,

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ

ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 27 & 28.6.2013

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ