Παρασκευή
14 / 06 / 2024
6 Νέα Άρθρα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Με πρόταση που κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων, αλλά και δημόσια στους συναδέλφους, η ΑΣΚΙ επιχειρεί να δώσει διέξοδο στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην λειτουργία του Συλλόγου, μετά την επιλογή της ΠΑΣΚΕ να αποχωρήσει από όλες τις θέσεις ευθύνης (Πρόεδρου, Ταμία και Υπεύθυνου τύπου) της διοίκησης του Συλλόγου.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση όχι μόνο των προβλημάτων που υπάρχουν στη λειτουργία του συλλόγου, αλλά κυρίως των προβλημάτων που καλείται αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσει ο κλάδος, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδιάφοροι την περαιτέρω απαξίωση και διάλυση του Συλλόγου. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι την περίοδο που οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούμε βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες μειώσεις μισθών και με ένα σύστημα ''αξιολόγησης'' που οδηγεί σε χιλιάδες επιπλέον απολύσεις, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ορίσει διοίκηση του σωματείου μας το πρωτοδικείο.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και έχοντας πλήρη συναίσθηση των όχι ευνοϊκών συσχετισμών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου της Αττικής (η ΠΑΣΚΕ παραμένει πρώτη δύναμη), η ΑΣΚΙ προτίθεται να διαθέσει όλες της τις δυνάμεις και να αναλάβει όποιο ρόλο της αναλογεί, προκειμένου ο σύλλογος να λειτουργήσει για το μικρό διάστημα που απομένει μέχρι τις επόμενες συνδικαλιστικές εκλογές. Με αυτή τη λογική, καταθέτει την παρακάτω πρόταση, την οποία και απευθύνει προς τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται σήμερα στο Δ.Σ. του Συλλόγου, η συμφωνία των οποίων είναι απαραίτητη προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΣΚΙ ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

Ο σύλλογος μας, ο μεγαλύτερος της χώρας, του οποίου μέλη αποτελούν περίπου οι μισοί συνάδελφοι του κλάδου), βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, σε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Τη στιγμή που ως εργαζόμενοι, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα νομοθετικό έκτρωμα, το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «σύστημα αξιολόγησης» και το οποίο στόχο έχει να οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, τη στιγμή που η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο μας ανακοινώνει ουσιαστικά νέες μειώσεις στις αποδοχές μας, τη στιγμή που σε λίγες ημέρες οι πρώτοι συνάδελφοί μας οδηγούνται και επίσημα στην ανεργία (με την ολοκλήρωση της διαθεσιμότητάς τους), τη στιγμή που αναμένουμε το πόρισμα της επιθεωρήτριας για τη διαχείριση των οικονομικών του Συλλόγου κλπ, ορισμένοι επέλεξαν να προκαλέσουν με τεχνητό τρόπο τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του Συλλόγου.

Οι λόγοι που πιθανότατα τους οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή και οι επιδιώξεις τους (αν και ο καθένας μπορεί να εξάγει εύκολα συμπεράσματα) δεν αποτελούν αντικείμενο του κειμένου αυτού. Το βέβαιο είναι πως όσοι επέλεξαν να οδηγήσουν τα πράγματα σε αυτή την κατάσταση, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ουσιαστικά διαλύουν (ή τουλάχιστον επιχειρούν) το Σύλλογο και τον οδηγούν ακόμα και σε διοίκηση που θα οριστεί από τα δικαστήρια!!

Η αποχώρηση από όλες τις θέσεις ευθύνης της μεγαλύτερης παράταξης που εκπροσωπούσε στις εκλογές το 40% περίπου του κλάδου (παραμένοντας ταυτόχρονα στις θέσεις του Δ.Σ.), ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η παραίτηση, αλλά ιδιαίτερα η χρονική στιγμή που επιλέγεται για την κίνηση αυτή, στην ουσία βοηθάει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και περιορίζει αισθητά τα περιθώρια αντίδρασης που ως εργαζόμενοι διαθέτουμε.

Όσοι όμως επέλεξαν αυτόν τον δρόμο θα κριθούν σύντομα και κυρίως απ΄ τους εργαζόμενους τους οποίους εκπροσωπούν. Εμείς απ' την πλευρά μας, με τις όποιες δυνάμεις οι συνάδελφοι μας έχουν δώσει, δηλώνουμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα και την ιδέα της συλλογικής δράσης, ως μόνο μέσω υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Δεν θα κάνουμε τη χάρη σε όσους μέχρι τώρα λυμαίνονταν συνδικαλιστικά τα σωματεία, να τους αφήσουμε σήμερα να τα διαλύσουν. Σήμερα που οι εργαζόμενοι τα έχουν πραγματική ανάγκη για να παλέψουν, μέσα από αυτά, για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή τους. Η ΑΣΚΙ δεν πρόκειται να επιτρέψει την περαιτέρω απαξίωση των συνδικαλιστικών μας οργάνων, τον περαιτέρω διασυρμό τους και τον καθορισμό διοίκησης αυτών απ' το πρωτοδικείο.

Για το λόγο αυτό η ΑΣΚΙ καταθέτει σήμερα συγκεκριμένη πρόταση διεξόδου απ' την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Πρόταση η οποία μπορεί στοιχειωδώς να εξασφαλίσει τη λειτουργία του συλλόγου για το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις συνδικαλιστικές εκλογές και να αποτρέψει τις περαιτέρω διαλυτικές καταστάσεις που διαμορφώνονται ή άλλες δυσάρεστες εξελίξεις. Πρόταση η οποία απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις, που επιθυμούν να συμβάλουν για το επόμενο διάστημα στην στοιχειώδη λειτουργία του Συλλόγου. Πρόταση η οποία περιλαμβάνει τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του συλλόγου (για το διάστημα που απομένει με την υπάρχουσα σύνθεση), τις προτεραιότητες και την ιεράρχηση των ζητημάτων με τα οποία ο Σύλλογος θα πρέπει να ασχοληθεί, το αμέσως επόμενο διάστημα και φυσικά την ανασύνθεση του προεδρείου του Δ.Σ. στις θέσεις που απ' το καταστατικό επιβάλλεται και που εξασφαλίζουν τη λειτουργία του Συλλόγου για το επόμενο διάστημα. Σε αυτή την ανασύνθεση, η ΑΣΚΙ θα αναλάβει πλήρως τις ευθύνες που της αντιστοιχούν και θα συμβάλει με όσες δυνάμεις διαθέτει, προκειμένου ο σύλλογος να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του.

Με δεδομένη λοιπόν την ανάγκη ο Σύλλογος να μην οδηγηθεί σε δικαστικές περιπέτειες ούτε σε εσωστρέφεια (ειδικά σε μια περίοδο κορύφωσης της επίθεσης στον κλάδο), αναλαμβάνουμε την ευθύνη σαν μέλη του ΔΣ και προτείνουμε ανασύνθεση των θέσεων ευθύνης, θέτοντας ταυτόχρονα και ένα ελάχιστο πλαίσιο συμφωνίας που θεωρούμε απαραίτητο για τη λειτουργία του συλλόγου. Πλαίσιο λειτουργίας που περιλαμβάνει:

1. Την πλήρη και χωρίς εκπτώσεις τήρηση του καταστατικού του Συλλόγου

2. Τη σύνταξη, το πολύ σε 30 ημέρες, αναλυτικού κανονισμού λειτουργίας του Συλλόγου

3. Την εξωστρέφεια στη δράση του Δ.Σ.

α. Ανάδειξη των απολύσεων σε βασικό πυλώνα δράσης

β. Αγώνας με κάθε τρόπο, για την αποτροπή της εφαρμογής του νόμου για την αξιολόγηση-απόλυση εργαζομένων.

γ. Κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την αποτροπή των νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

4. Καθημερινή και ουσιαστική λειτουργία του Δ.Σ.

α. Παρουσία των μελών του Δ.Σ. στα γραφεία του Συλλόγου τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του ωραρίου των υπηρεσιών μας για όσους έχουν πλήρη απαλλαγή.

β. Λειτουργία των γραφείων Τρίτη και Πέμπτη μέχρι 19.00, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα παρουσίας στα γραφεία του συλλόγου συναδέλφων οι οποίοι τις πρωινές ώρες εργάζονται.

γ. Δημοσιοποίηση προγράμματος συγκεντρώσεων για το επόμενο, κάθε φορά, 15νθήμερο (τουλάχιστον 3 υπηρεσίες την εβδομάδα).

δ. Καθημερινή πρωινή συνάντηση του Προεδρείου

ε. Εκλογή αντιπροσώπων μέχρι τις 30.5.2014 στις υπηρεσίες ευθύνης του Συλλόγου.

στ. Κατανομή εργασιών και χρεώσεων σε όσα μέλη του Δ.Σ. το επιθυμούν

5. Συνεδριάσεις Δ.Σ.

α. Έκδοση και δημοσιοποίηση των αποφάσεων την επόμενη ημέρα των συνεδριάσεων

β. Συνεδριάσεις σε απογευματινές ώρες με προηγούμενη ενημέρωση μελών του Συλλόγου. Στόχος οι συνεδριάσεις να μετατραπούν από τυπική διαδικασία σε ουσιαστική συνδικαλιστική δράση

6. Οικονομικά

α. Μέτρα για πλήρη διαφάνεια και εξοικονόμηση δαπανών ( πχ κυλικείο)

β. Αποπληρωμή υποχρεώσεων Συλλόγου μέχρι 30.5.2014

γ. Ενεργοποίηση του Δ.Σ. για την ολοκλήρωση ελέγχου της επιθεώρησης

δ. Σύμβαση με λογιστή για λογιστικά, φορολογικά, εργασιακά θέματα

7. Ανασύνθεση ΔΣ

α. Πλήρωση θέσεων Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γραμματέα, Οργανωτικού Γραμματέα και Ταμία

β. Θέσεις Προέδρου και Ταμία από διαφορετικές παρατάξεις

8. Γενική Συνέλευση άμεσα, με κύριο θέμα το νόμο για την αξιολόγηση και τη λήψη αποφάσεων για τη μη εφαρμογή του.

9. Έκδοση αναλυτικής ανακοίνωσης του Συλλόγου για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

10. Ενεργοποίηση, ουσιαστική λειτουργία SITE Συλλόγου.

Θεωρείται φυσικά αυτονόητο πως οποιαδήποτε άλλη πρόταση μπορεί να βοηθήσει, προκειμένου ο Σύλλογος να ανταποκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στις δύσκολες υποχρεώσεις που έχει, θα γίνει αποδεκτή. Αυτό που δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον από εμάς, αποδεκτό, είναι να μετατραπεί το ζήτημα που προέκυψε, σε κυρίαρχο ζήτημα της περιόδου. ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ, ΠΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΩΣ «ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ» ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ. Καλούμε το σύνολο των συνδικαλιστικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο σύλλογο Αττικής και Κυκλάδων να τοποθετηθούν επί της ουσίας και κυρίως να συμβάλλουν με τη δράση και την παρουσία τους στο να ανταποκριθεί το σωματείο μας, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, στο ρόλο που του αντιστοιχεί.


ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΣΚΙ ΣΤΟ Δ.Σ.