Σάββατο
20 / 07 / 2024
2 Νέα Άρθρα

‘’ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ’’… ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΚΙ

Το Νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση και προγραμματίζεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, είναι απολύτως ενταγμένο στη συνολικότερη πολιτική περιορισμού του Δημοσίου τομέα, εκχώρησης δομών και αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και φυσικά το δραστικό περιορισμό των υπαλλήλων του δημοσίου, τουλάχιστον αυτών που απασχολούνται με καθεστώς μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Στο όνομα της ''αξιολόγησης'' του προσωπικού και των δομών προχωράει στο άμεσο κλείσιμο 23 φορέων του Δημοσίου (με την ταυτόχρονη απόλυση των υπαλλήλων) και καθιερώνει σύστημα ''αξιολόγησης'' που στόχο έχει να θέσει, με συνοπτικές διαδικασίες, χιλιάδες εργαζομένους εκτός δημοσίου.

Συγκεκριμένα:

1. Το Νομοσχέδιο Μητσοτάκη προβλέπει την άμεση αξιολόγηση του προσωπικού ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και με κριτήρια που δεν αναφέρονται.

2. Το προσωπικό θα κατανεμηθεί, μετά την αξιολόγηση, σε τρείς κατηγορίες. Σε ποσοστό μέχρι 25% θα θεωρούνται ως άριστοι, σε ποσοστό έως 60% ως καλοί υπάλληλοι και σε ποσοστό ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15% θα κρίνονται ως ανεπαρκείς. Το υπουργείο δηλαδή εκ των προτέρων καθορίζει ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα πρέπει υποχρεωτικά να κατατάξει τουλάχιστον το 15% των δημοσίων υπαλλήλων στους ανεπαρκείς.

3. Την αξιολόγηση του προσωπικού θα κάνει ο εκάστοτε προϊστάμενος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κριτήρια που θα χρησιμοποιεί, αλλά και τις συνθήκες κανιβαλισμού, που θα δημιουργηθούν μέσα σε κάθε υπηρεσία. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπαλλήλων, η υποταγή στον διορισμένο με αδιαφανείς διαδικασίες προιστάμενο κλπ, θα δημιουργήσουν συνθήκες ζούγκλας, παρά μιας ανεξάρτητης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

4. Σε επίπεδο διεύθυνσης θα υπάρχει η δυνατότητα το προς απόλυση προσωπικό (αυτό δηλαδή που αντιστοιχεί στο 15% του προσωπικού της διεύθυνσης) να προέλθει εξ' ολοκλήρου από συγκεκριμένες δομές ή υπηρεσίες της διεύθυνσης που θα κρίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες που έχει τη συγκεκριμένη περίοδο (!!) το εκάστοτε υπουργείο. Δημιουργεί δηλαδή έναν επιπλέον μηχανισμό κλεισίματος υπηρεσιών, τμημάτων κλπ, με συνοπτικές διαδικασίες και με την ταυτόχρονη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων. Οι ιδρυτές του πελατειακού κράτους, που δεκαετίες το αντιμετωπίζουν ως λάφυρο, σήμερα το επικαλούνται προκειμένου, στο όνομα μια υποτιθέμενης αξιολόγησης, να κλείσουν υπηρεσίες και να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους

5. Το Νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης θα χρησιμοποιηθούν για το επόμενο κύμα διαθεσιμοτήτων που θα υπάρξει στο δημόσιο, με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

6. Προβλέπεται ο επανέλεγχος των διαδικασιών μονιμοποίησης χιλιάδων εργαζομένων, σε βάθος δεκαπενταετίας, με εκ των υστέρων τροποποίηση των όρων πρόσληψης και στόχο τις χιλιάδες απολύσεις.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση δημιουργεί μια τεράστια δεξαμενή ''ανίκανων'' (μετά από... αξιολόγηση) υπαλλήλων, που... πρέπει να απολυθούν. Η ανάπτυξη ακόμα και σήμερα ψευδαισθήσεων για εξαγγελίες που τελικά δεν θα υλοποιηθούν ή για εξαιρέσεις από αυτές τις διαδικασίες, είναι εγκληματική και όσοι τις καλλιεργούν παίζουν ύποπτο παιχνίδι. Το σενάριο άλλωστε των εξαιρέσεων έχει ξαναπαιχθεί στον κλάδο μας, με τους ίδιους πρωταγωνιστές και με τα γνωστά αποτελέσματα, στους μισθούς μας, τις πρώτες εφεδρείες, τις διαθεσιμότητες – απολύσεις των καθαριστριών κλπ.

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΜΑΡΤΗ 2014

ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ