Τετάρτη
24 / 04 / 2024

Συνδικαλιστική Δίωξη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Καταγγέλουμε τη στοχοποίηση της συναδέλφου Τιάνας Ανδρέου, εργαζόμενης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μέλους του Δ.Σ. της ΟΣΥΟ που οδήγησε στην αναίτια μετακίνησή της από τη θέση που εργαζόταν ως γραμματέας τα τελευταία 5,5 χρόνια σε θέση άσχετη με την πολυετή εμπειρία της και το αντικείμενό εργασίας της για περίπου 20 χρόνια.

Η μετακίνησή της έγινε με fast track διαδικασία και ενώ απουσίαζε με αναρρωτική άδεια λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε. Συγκεκριμένα ενημερώθηκε προφορικά ότι αποφασίστηκε η μετακίνησή της από τη θέση της στο τμήμα Πρωτοκόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για “υπηρεσιακούς λόγους” και χωρίς κάποια άλλη εξήγηση.

Η πραγματικόητα είναι ότι η συνάδελφος μετακινήθηκε καθ' υπόδειξην του νέου προϊσταμένου της, ο οποίος εξαρχής της δημιούργησε προβλήματα με την αυταρχική και προσβλητική συμπεριφορά του. Την κατηγορούσε ότι έλειπε συνέχεια από τη δουλειά χωρίς να τον ενημερώνει και ότι ο ίδιος δεν είχε εγκρίνει τις άδειες της. Το παράδοξο είναι ότι η συνάδελφος δεν έλειψε ποτέ αδικαιολόγητα από την εργασία της, άλλωστε αυτό καταγράφεται και στο σύστημα παρακολούθησης παρουσιών της υπηρεσίας της. Το ακόμα μεγαλύτερο παράδοξο είναι ότι η θέση της γραμματείας παραμένει κενή μέχρι τώρα, παρότι η μετακίνησή της υποτίθεται ότι έγινε για την κάλυψη “επείγοντων υπηρεσιακών αναγκών” μιας και η απουσία δημιουργούσε προβλήματα στη διεκπεραίωση των εργασιών της διεύθυνσης και επιβαρύνονταν οι συναδελφοί της εξαιτίας της.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι αδικαιλόγητες απουσίες που έκανε η κα Ανδρέου; η αλήθεια είναι ότι η συνάδελφος αναγκάζονταν να παίρνει αναρρωτικές άδειες λόγω του ότι ήταν “αυξημένου κινδύνου” λόγω COVID σύμφωνα με συγκεκριμένες εγκύκλιους του Υπουργείου Εσωτερικών, και ο προϊστάμενός της δεν της έδινε τη δυνατότητα να παρέχει εργασία εξ αποστάσεως όπως κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ως γνωστόν όμως οι αναρρωτικές άδειες δεν χρειάζονται την έγκριση κανενός.

Όλα αυτά τα κατέγραψε η συνάδελφος σε υπόμνημά της προς την Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ζήτησε την ανάκληση της μετακίνησής της εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο προϊστάμενός της μεθόδευσε την εκδίωξή της λόγω της συνδικαλιστικής ιδιότητας και δράσης, την οποία γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια. Ο ίδιος άλλωστε δεν έκρυψε ποτέ την περιφρόνησή του για τη συνάδελφο και της έχει μιλήσει με πολύ άσχημο τρόπο σε συνελεύσεις του πρωτοβάθμιου συλλόγου.

Και τελικά ήρθε ο ίδιος να επιβεβαιώσει τις υποψίες της συναδέλφου καθώς σε επιστολή που έστειλε προς τη Διοίκηση επιμένει ότι η συνάδελφος απουσίαζε αδικαιολόγητα χωρίς να τον ενημερώνει και αναφέρεται συγκεκριμένα σε 7 “μέρες απουσίας” όπου η συνάδελφος δε συμπλήρωσε το ωράριό της. Και βέβαια εδώ ερχόμαστε στην ουσία του ζητήματος: οι μέρες αυτές που αποκαλεί αδικαιολόγητη απουσία είναι ημέρες κατά τις οποίες η συνάδελφος έκανε χρήση συνδικαλιστικής άδειας και είναι καταχωρημένες στο σύστημα παρουσιών σαν τέτοιες...

Πριν καν λοιπόν προλάβει να καταργήσει τον 1264 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάποιοι τον έχουν ήδη καταργήσει κατά βούληση και πιστεύουν ότι μπορούν να αποκαλούν απουσία που χρειάζεται έγκριση τη συνδικαλιστική άδεια. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς οι συνδικαλιστικές μας κατακτήσεις δεν έχουν καταργηθεί και τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε στα χέρια τους τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Η μετακίνηση της συναδέλφου είναι μία εξώφθαλμη περίπτωση συνδικαλιστικής στοχοποίησης και δίωξης που δεν εξυπηρετεί καμία απολύτως υπηρεσιακή ανάγκη, χωρίς καν να τηρηθούν τα απαραίτητα προσχήματα.

Ζητάμε να σταματήσει άμεσα η στοχοποίηση εκλεγμένης συνδικαλίστριας του Υπουργείου Οικονομικών. Η συνάδελφος πρέπει να γυρίσει στη θέση της γιατί η μετακίνησή της είναι αναίτια και εκδικητική.

Η Διοίκηση της Επιτορπής Κεφαλαιαγοράς πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημά της και να απαιτήσει από τον πρώην προϊστάμενό της να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς του περί “αδικαιολόγητων απουσιών” και να σταματήσει να διασύρει τη συνάδελφο.

Οι διώξεις και απειλές δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Και μας κάνουν πιο αποφασισμένους να παλέψουμε όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες αλλά και όλες τις κατακτήσεις του χώρου μας.

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΥΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ