Τετάρτη
24 / 04 / 2024

Κείμενο - Παρέμβαση εργαζομένων του ΥΠΟΙΚ για όσα δρομολογούνται στην ΑΑΔΕ

Την Πέμπτη 12/11 η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταθέτει σε διαβούλευση το Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ με σκοπό την άμεση εφαρμογή του.

Και μόνο το γεγονός ότι η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε εν μέσω καραντίνας δείχνει την αδιαλλαξία της πολιτικής ηγεσίας άλλα και τον φόβο της απέναντι στις εργατικές αντιδράσεις.

Το Μισθολόγιο εναρμονίζεται με τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες αρχές σε όλα τα επίπεδα. Η καθιέρωση Ειδικών Αμοιβών και η σύνδεση του μισθού μας με Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας θα δημιουργήσει ένα ζοφερό περιβάλλον στις υπηρεσίες μας, όπου θα κυριαρχεί ο κατακερματισμός και η ανασφάλεια. Ταυτόχρονα η επαναφορά της Αξιολόγησης ως προαπαιτούμενο επιδιώκει την μονιμοποίηση μιας πραγματικότητας, όπου θα κυριαρχεί η πίεση, το κυνήγι της στοχοθεσίας της Διοίκησης και οι αυθαίρετες συμπεριφορές εις βάρος των πιο βασικών εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ακόμα, το Ειδικό Μισθολόγιο τοποθετείται ενάντια στην διεκδίκηση των νέων συναδέλφων για απόδοση της Προσωπικής Διαφοράς, ενώ μονιμοποιεί ένα καθεστώς εργαζομένων πολλών μισθολογικών ταχυτήτων.

Επιπλέον, η Διοίκηση της ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη απογευματινών βαρδιών, καταρχήν στις ΔΟΥ. Αφού πρώτα προχώρησαν σε συγχωνεύσεις εν μέσω πανδημίας, έρχονται σήμερα να φορτώσουν στις πλάτες των συναδέλφων τις δυσκολίες εξυπηρέτησης του κοινού, με εφαρμογή “σπαστού” ωραρίου που στην πράξη καταργεί το 8ωρο.

Η απεργία μας στις 24/11 ήταν μια πρώτη απάντηση στις επιθέσεις που έρχονται, καταγράφοντας σημαντικά ποσοστά σε πολλά σημεία. Τα τελωνεία κατέγραψαν συμμετοχή 85%, σε πολλές κεντρικές υπηρεσίες υπήρχαν αξιοπρεπή ποσοστά, ομοίως και σε όσες ΔΟΥ προπαγανδίστηκε η απεργία. Παρά την αδιαφορία των συνδικαλιστικών μας ηγεσιών, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, να οργανώσουν στοιχειωδώς τον απεργιακό αγώνα, οι συνάδελφοι έδειξαν την διάθεση τους για αντίσταση στα μέτρα.

Ταυτόχρονα η γενική απεργία στις 26/11 και η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων κόντρα στις απαγορεύσεις της αστυνομίας (Πλ. Κλαυθμώνος, Υπ. Εργασίας κ.α.) έδειξε την αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλλει κλίμα σιωπής στον κόσμο της εργασίας. Ομοίως και η επιλογή να βγει παράνομη η προκήρυξη στάσεων εργασίας της ΠΟΕ - ΔΟΥ ενάντια στην απογευματινή βάρδια, που στοχεύει στην συνολική ποινικοποίηση της απεργίας.

Δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ, η απεργία στις 24/11 ήταν μόνο η αρχή. Καλούμε τις Ομοσπονδίες μας να δώσουν συνέχεια με απεργιακή κλιμάκωση (ήδη το Συντονιστικό των νέων συναδέλφων σε ανακοίνωσή του ζητάει νέα 48ωρη απεργία). Οργανώνοντας συγκεντρώσεις, περιφρουρήσεις, περιοδείες ενημέρωσης, προβολή του αγώνα μας στα ΜΜΕ. Αξιοποιώντας κάθε συμπληρωματικό μέσο πάλης των κλάδων μας (αποχή, στάσεις εργασίας, καταλήψεις). Ζητώντας στήριξη των κινητοποιήσεων μας από την ΑΔΕΔΥ, καθώς τα μέτρα που σήμερα προορίζονται για την ΑΑΔΕ, αύριο θα φτάσουν σε όλο το Δημόσιο. Συντονίζοντας τα βήματά μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για απεργιακούς αγώνες ενάντια στον προϋπολογισμό.

Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να μπούμε μπροστά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Να πιέσουμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα, να ξεσηκώσουμε τους διπλανούς μας, να εξασφαλίσουμε ότι ο αγώνας δεν θα πισωγυρίσει. Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολιζόμαστε σε πολύμορφες δράσεις καθώς και στην λήψη πρωτοβουλίας για απογευματινή συγκέντρωση στο Υπουργείο, το αμέσως επόμενο διάστημα, εφόσον δεν υπάρξει άμεση αγωνιστική συνέχεια από πλευράς των Ομοσπονδιών μας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ κ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

σε ΠΟΕ – ΔΟΥ, ΟΤΥΕ, ΟΣΥΟ