Εξαιρετικό ενημερωτικό σημείωμα του Συλλόγου Βοιωτίας - Εύβοιας προς τις συναδέλφισσες/ους ενόψει της κινητοποίησης - στάσης εργασίας του τοπικού συλλόγου την Τρίτη 29/4. Ο Σύλλογος Βοιωτίας - Εύβοιας ξεκινάει τον δίμηνο κύκλο κινητοποιήσεων - στάσεων εργασίας που αποφάσισε ομόφωνα η ΠΟΕ - ΔΟΥ λόγω των κεντρικοποιήσεων που σχεδιάζει η Διοίκηση της ΑΑΔΕ στην περιφέρεια.
● ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ Δ.Ο.Υ. ΜΕΣΩ «ΚΕΝΤΡΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ»
● ΠΛΗΡΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 17/4/2025
Συναδέλφισσες/φοι,
Στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου της ΑΑΔΕ εξελίσσεται η οργανωτική αποδιάρθωση του φορολογικού μηχανισμού. Μετά τις δραματικές αλλαγές στη δομή των υπηρεσιών μας σε Αττική – Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία «κεντρικοποιημένων» & «εξειδικευμένων» υπηρεσιών (ΕΛΚΕ – ΚΕΒΕΙΣ – ΚΕΦΟΔΕ – ΚΕΦΟΚ), έρχεται η σειρά της περιφέρειας.
Ήδη ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί διαμηνύει ότι το «μοντέλο των Δ.Ο.Υ. – τέλος», υπεραμύνεται της «επιτυχούς λειτουργίας του μοντέλου Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας» και των «κεντρικοποιημένων» υπηρεσιών Αττικής και Θεσσαλονίκης και αναζητά τρόπους για την επέκτασή του σε όλη την περιφέρεια. Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι το μοντέλο των εξειδικευμένων κέντρων (φορολογίας-ελέγχου-είσπραξης-κεφαλαίου) να επεκταθεί σε επίπεδο Περιφέρειας (Διοικητικής – Αποκεντρωμένης;; άγνωστο προς το παρόν), με πλήρη κατάργηση της χωρικής αρμοδιότητας (η ΑΑΔΕ είναι ενιαία – διαμηνύει ο Διοικητής/ ενός ανδρός αρχή – λέμε εμείς).
Ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων – με όποια μορφή και αν πάρουν τελικά – τόσο η ΠΟΕ - Δ.Ο.Υ. με τις αποφάσεις του Γ.Σ. της 6/2/25, όσο και το ΔΣ του Συλλόγου μας (αλλά και όλοι οι σύλλογοι πανελλαδικά) εκτιμούμε ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε έγκαιρα, δυναμικά και αποτελεσματικά πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις, πριν δηλαδή μας κοινοποιηθούν οι αποφάσεις μετάθεσης στις νέες δομές/υπηρεσίες. Κυβέρνηση και Διοίκηση της ΑΑΔΕ, έχουν αποδείξει άπειρες φορές ότι το τελευταίο που υπολογίζουν είναι οι ανάγκες και η εργασιακή /μισθολογική αξιοπρέπεια των υπαλλήλων.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ; TI ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΟΙ «ΚΕΝΤΡΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ» & Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ;
● Πλήρης εργασιακή ανασφάλεια : ακόμη κι αν σε πρώτη φάση δεν μετακινηθεί κανείς από τον τόπο εργασίας του, τίποτα και κανείς δεν διασφαλίζει για πόσο θα ισχύει αυτό. Με την κατάργηση της υπηρεσίας καταργούνται οι οργανικές της θέσεις και οι υπάλληλοι μετατίθενται σε νέα οργανική θέση στην «κεντρικοποιημένη» μονάδα (όπως έγινε με τους συναδέλφους της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, που πλέον κατέχουν οργανικές θέσεις στο ΚΕΒΕΙΣ & 3 ο ΕΛΚΕ Αττικής). Ακόμη και η υπόσχεση από τη διοίκηση πως θα εξασφαλίζονταν «η μη μετακίνηση» από τον τόπο εργασίας – έμεινε κενό γράμμα – αφού δεν αποτυπώθηκε σε καμία απόφαση (είτε της δημιουργίας των αντίστοιχων τμημάτων, είτε των αποφάσεων μετάθεσης). Οι υπάλληλοι είναι έρμαια της εκάστοτε Διοίκησης των νέων μονάδων για τον τόπο παροχής της εργασίας τους.
● Πλήρης εντατικοποίηση : ο συνδυασμός Κεντρικοποιημένων μονάδων και κατάργησης της χωρικής αρμοδιότητας αυτών , θα σημάνει με απλά λόγια – περισσότερη δουλειά για όλους με όλο και λιγότερο προσωπικό. Η δουλειά θα κατανέμεται – κεντρικά – και όπου υπάρχει έλλειμα προσωπικού θα καλύπτεται από «πλεονασματικές» μονάδες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της συγχώνευσης του ΚΕΦΟΜΕΠ με το ΚΕΜΕΕΠ , τα οποία λειτουργούσαν στο 50% των οργανικών τους θέσεων και με τη συγχώνευση στο ΚΕΜΕΦ, οργανικές θέσεις δημιουργήθηκαν στο ύψος των υπηρετούντων (δηλαδή καταργήθηκαν το 50% των οργανικών) και έτσι η κάλυψη πλέον είναι στο 100%. Χωρίς καμία μείωση αρμοδιοτήτων συνεπώς και όγκου υποθέσεων.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υποχρεωτικές (αρχικά) & κατόπιν αίτησης στη συνέχεια , αποσπάσεις για την κάλυψη των αναγκών του ΚΕΦΟΔΕ Αττικής – υπαλλήλων από όλη τη χώρα- αφού οι καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των υποθέσεων είχε «πιάσει κόκκινο», παρά την εντατικοποίηση που υφίστανται οι υπάλληλοι του ΚΕΦΟΔΕ.
● Συνεχής μείωση προσωπικού : είναι προφανής ο στόχος της διοίκησης για την ΜΗ αναπλήρωση του προσωπικού , αφού επιδίωξη είναι «περισσότερη δουλειά από λιγότερους υπαλλήλους» ή με όρους management «αύξηση της αποδοτικότητας» & «οικονομίες κλίμακας». Από το 2017 που ιδρύθηκε η ΑΑΔΕ , έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς οι αποχωρούντες (συνταξιοδότηση/παραίτηση) δεν αναπληρώνονται.
● Υποβάθμιση του περιεχομένου δουλειάς μας : Οι εξειδικευμένες υπηρεσιακές μονάδες, σημαίνουν και στενή εξειδίκευση σε ένα φορολογικό αντικείμενο. Η μετακίνηση , η απόκτηση γνώσης και εμπειρίας στην εφαρμογή όλων των φορολογικών αντικειμένων, στα πλαίσια του εργασιακού βίου ενός υπαλλήλου, καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Έτσι οδηγούμαστε σε τραγικές καταστάσεις , όπου ένας νεοδιόριστος μπορεί να κατέχει Θέση Ειδικής Βαρύτητας (πχ στον Έλεγχο), χωρίς εμπειρία σε κανένα φορολογικό αντικείμενο, ενώ ένας υπάλληλος με χρόνια εμπειρία σε φορολογικά αντικείμενα (Εισόδημα-ΦΠΑ-ΕΛΠ) να πρέπει να δώσει εξετάσεις για να μετακινηθεί στον έλεγχο ή το Δικαστικό. Αυτού του είδους τα στεγανά εξυπηρετούν μόνο την «αύξηση της αποδοτικότητας» - τη δουλειά με το κομμάτι , την ατομική «ποσοτική & ποιοτική» αξιολόγηση & προοπτικά τις «ατομικές αμοιβές». Οι πλήρεις φορολογικές υπηρεσίες εξυπηρετούσαν ΚΑΙ την ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωμένων φορολογικών υπαλλήλων, με την εσωτερική κινητικότητα στα φορολογικά αντικείμενα. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί μομφή προς τους νέους συναδέλφους που τοποθετούνται σε αντικείμενα «ειδικής βαρύτητας», αλλά εκτίμηση ότι ΚΑΙ το δικό τους εργασιακό μέλλον υπονομεύεται , αφού καθίστανται «αναλώσιμοι».
● Αύξηση του κόστους μετακίνησης : Ακόμη και στην ιδανική εκδοχή που κανείς δεν αναγκαστεί να μετακινηθεί από τον τόπο εργασίας του, είναι βέβαιο ότι η εργασία για μια απομακρυσμένη υπηρεσία θα οδηγεί σε μετακινήσεις (λιγότερο ή περισσότερο) προς την έδρα της υπηρεσίας (όπως συμβαίνει με τους ελεγκτές της Χαλκίδας που μετακινούνται προς το Χαλάνδρι – έδρα του 3 ου ΕΛΚΕ), αυξάνοντας το κόστος για τους υπαλλήλους χωρίς να προβλέπεται η αποζημίωσή τους και η χρήση υπηρεσιακών οχημάτων.
● Στο βάθος ιδιωτικοποίηση φορολογικών Αντικειμένων : είναι περισσότερο από προφανές ότι ο στόχος της ιδιωτικοποίησης αντικειμένων – που αποτελεί καρδιά της εφαρμοζόμενης πολιτικής στο δημόσιο με ιδιαίτερη ένταση μετά τα μνημόνια – εξυπηρετείται πολύ καλύτερα από ένα συγκεντρωμένο οργανισμό με λίγες αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Ήδη ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία «διαχείρισης απαιτήσεων» , προκειμένου να αυξήσει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΑΑΔΕ (αντικατάσταση taxis-taxisnet-elenxis) κατακυρώθηκε στην PwC, η διαχείριση των «πλατφορμών» και των τηλ κέντρων θα ανατεθεί επίσης σε ιδιωτικές εταιρείες. Ένα μεγάλο κομμάτι του ελέγχου έχει ήδη ανατεθεί στις ελεγκτικές εταιρείες με τα φορ. πιστοποιητικά κτλ. κτλ.
● Στοχοποίηση όλων των υπαλλήλων ως de facto διεφθαρμένων : όλη η επιχειρηματολογία της Διοίκησης της ΑΑΔΕ, για απομάκρυνση του φορ/νου από τον φορολογικό υπάλληλο, οι μαγνητοσκοπημένες συζητήσεις με λογιστές και ελεγχόμενους , η υποχρεωτικά ηλεκτρονική επικοινωνία – ακόμη και όταν ο φορ/νος είναι “ψηφιακά αναλφάβητος” , θέτει όλους τους υπαλλήλους της φορ/κής διοίκησης απέναντι στην κοινωνία , ως a-priori διεφθαρμένους , που θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους και όχι το ανάποδο, όπως συμβαίνει σε κάθε κράτος δικαίου – η ισχύς δηλαδή του «τεκμηρίου αθωότητας».
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ Δ.Ο.Υ.
1. Κυλιόμενες Πανελλαδικές 3ωρες στάσεις εργασίας ανά Σύλλογο. Η αρχή γίνεται -και συμβολικά λόγω Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας - από το σύλλογό μας την Τρίτη 29 Απρίλη (12.30-3.30 μμ)
2. Συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις Τύπου έξω από τις Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και Λιβαδειάς την ίδια μέρα με κάλεσμα σε όλους τους τοπικούς φορείς για συμπαράσταση (λόγω προγραμματισμού από την ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. η 29/4 είναι Τοπική αργία για τη Θήβα, οπότε θα επαναπροκηρυχθεί από το Σύλλογο σε άλλη ημερομηνία για τη Δ.Ο.Υ. Θήβας).
3. ΑΠΟΧΗ από τον Προληπτικό Έλεγχο για το πρόγραμμα θερινής περιόδου (Ιούνιος-Οκτώβριος) ως ισχυρό μέσο πίεσης προς τη Διοίκηση.
4. Επανεκτίμηση στα μέσα Ιουνίου και προγραμματισμός νέων δράσεων.
Συνάδελφοι , το εργασιακό μας μέλλον διακυβεύεται , ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υπεράσπιση του εργασιακού μας μέλλοντος και της εργασιακής μας αξιοπρέπειας.