Σάββατο
20 / 04 / 2024
9 Νέα Άρθρα

AKE: Η κυβέρνηση καταργεί το Ε.Σ.Υ. Είναι υπόθεση όλων μας… να ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Στα «ψιλά» έχει περάσει από τα σωματεία μας και - όπως ήταν αναμενόμενο - από τα ΜΜΕ η προσπάθεια της Κυβέρνησης να ρίξει την ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Ένα δημόσιο σύστημα υγείας υποστελεχωμένο, που έδωσε αγώνα ζωής την περίοδο της πανδημίας και απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τόσο τη σημασία που έχει για την κοινωνία η ύπαρξη του αλλά και την επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυσή του σε υποδομές και προσωπικό.

Για την κυβέρνηση όμως, καθώς και τους υπερασπιστές της ασκούμενης πολιτικής, η υγεία δεν είναι αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι. Για αυτούς η υγεία είναι εμπόρευμα και κινητήριος δύναμη για τις αποφάσεις τους είναι η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και των εργολάβων της υγείας.

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά είναι συνέχεια αυτού που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2022, έχουμε την ουσιαστική κατάργηση του Ε.Σ.Υ. και τον αποκλεισμό των μη εχόντων απ’ το αγαθό της ιατρικής περίθαλψης. Η αρχή έγινε την άνοιξη του 2022 με τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων. Τα απογευματινά χειρουργεία αυτό που ουσιαστικά κάνουν είναι να «σπάνε» τις λίστες αναμονής. Αυτοί που έχουν να πληρώσουν αποκτούν προτεραιότητα ενώ αυτοί που δεν μπορούν να διαθέσουν το απαιτούμενο ποσό θα χειρουργηθούν στο μακρινό μέλλον στα πρωινά χειρουργεία με τις τεράστιες λίστες αναμονής. Αδιάφορο, προφανώς, το γεγονός ότι σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που για δεκαετίες κατέβαλαν υψηλές εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση όμως δεν περιορίζεται μόνο στο διαχωρισμό των ασθενών που προστρέχουν στο Ε.Σ.Υ., σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν και σε αυτούς που δεν έχουν. Με τη δυνατότητα που παρέχει με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο σε ιδιώτες γιατρούς να εισέλθουν με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης στο Ε.Σ.Υ. αλλά και τη δυνατότητα που δίνεται στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. να συνεργάζονται επίσημα και να παρέχουν παράλληλες υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, καθίσταται πλέον σαφές, ότι ο χώρος του Ε.Σ.Υ. καθίσταται χώρος άντλησης πελατών για τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, οι γιατροί, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό καταγγέλλουν τις προωθούμενες απ’ την κυβέρνηση αλλαγές και μιλάνε για την ουσιαστική κατάργηση του Ε.Σ.Υ. με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία. Οι κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες στον χώρο της υγείας δεν είναι μόνο δικές τους κινητοποιήσεις. Είναι υπόθεση όλων μας να στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα. Είναι και δική μας υπόθεση η υπεράσπιση του Ε.Σ.Υ. και του δικαιώματος της πρόσβασης σε αυτό για όλους τους ανθρώπους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Για πάνω από μια δεκαετία πουλάνε στην κοινωνία το παραμύθι του αντιπαραγωγικού Δημοσίου και αποθεώνουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Ιδιωτικοποίησαν τον τραπεζικό τομέα αλλά τη χρεωκοπία των ιδιωτικών τραπεζών την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι με απανωτά μνημόνια, προκειμένου σήμερα οι τραπεζίτες να παίρνουν τα σπίτια ανήμπορων και άνεργων δανειοληπτών.

Ιδιωτικοποίησαν την ενέργεια, έστησαν χρηματιστήρια ενέργειας με αποτέλεσμα το άλλοτε αυτονόητο – η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια – να έχει καταστεί είδος πολυτελείας.

Ιδιωτικοποίησαν δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια και συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα η δυνατότητα ακόμα και των απολύτως απαραίτητων μετακινήσεων να καθίσταται απαγορευτική.

Τώρα…

Στοχεύουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας και τον αποκλεισμό απ’ το πολύτιμο αυτό αγαθό όσων δεν μπορούν να πληρώσουν. Θα τους αφήσουμε;

 Απαιτούμε:

  • Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας
  • Εκπαραθύρωση των ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται τα αποθεματικά των ταμείων
  • Ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την υγεία
  • Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας
  • Επαναλειτουργία νοσοκομείων και δομών που έκλεισαν τα χρόνια των μνημονίων

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών για δωρεάν - δημόσια υγεία

Δεν επιτρέπουμε στην Κυβέρνηση να ξεπουλήσει το πολυτιμότερο όλων των αγαθών

Δίνουμε τη μάχη για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας

 

Αθήνα, 30.11.2022

                        ΑυτόνομηΚίνηση Εφοριακών