Παρασκευή
19 / 04 / 2024
11 Νέα Άρθρα

Επίσκεψη στα ΕΛΚΕ... Ενημερωτικό Σημείωμα

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Τις προηγούμενες ημέρες βρεθήκαμε ως αντιπροσωπεία της ΑΚΕ υτόνομη Κίνηση Εφοριακών) στα νεοσύστατα ΕΛΚΕ, μιλήσαμε με τους συναδέλφους και διαπιστώσαμε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Η εικόνα που συναντήσαμε δεν ήταν και τόσο… ενθαρρυντική. Τα ανακαινισμένα κτίρια δεν μπορούν να αποκρύψουν τα σοβαρά προβλήματα που θα κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των συναδέλφων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του ΕΛΚΕ Πειραιά, στο ισόγειο του οποίου στοιβάζονται πλήθος συναδέλφων, χωρίς να υπάρχει φυσικός φωτισμός και αερισμός.

 Σε όλα σχεδόν τα ΕΛΚΕ δεν υπάρχει καμία διαρρύθμιση των χώρων. Ο κάθε όροφος είναι ενιαίος, χωρίς χωρίσματα (οροφοαίθουσες) με τα γραφεία των συναδέλφων να μοιάζουν με γραμμή παραγωγής εργοστασίου. Η αναπόφευκτη δημιουργία συνθηκών οχλαγωγίας (τηλέφωνα, συνομιλίες κλπ) κάθε άλλο παρά δημιουργούν ένα ανθρώπινο περιβάλλον εργασίας. Όσο για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής σε περίοδο πανδημίας, με τους στοιβαγμένους (σε πολλές περιπτώσεις) συναδέλφους… ούτε λόγος (αυτό… μας είπαν, είναι επιλογή της Διοίκησης, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη... διαφάνεια !!!!).

 Όσον αφορά τις υποδομές και την έγκαιρη προετοιμασία για την έναρξη λειτουργίας των ΕΛΚΕ, αρκεί να αναφέρουμε ότι σε κάποια εξ αυτών δεν είχε εξασφαλιστεί η δυνατότητα σύνδεσης με τα δίκτυα, ενώ η υποστελέχωση τμημάτων, καθιστά ακόμα και τη στοιχειώδη λειτουργία τους… δύσκολη.

 Όσο για τις Υποθέσεις….

Έχει ξεκινήσει εκ νέου η έκδοση εντολών ελέγχου και η διαδικασίας νέων χρεώσεων των υποθέσεων (….ως ΕΛΚΕ πλέον) με ΝΕΑ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ μήνα!!!!) προτεραιοποίηση των υποθέσεων. Διαδικασίες οι οποίες αποτελούν μια επιπλέον απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η Διοίκηση υπονομεύει ουσιαστικά το ελεγκτικό έργο.

 Ο κίνδυνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, ως αποτέλεσμα της διάλυσης των τμημάτων ελέγχου των εφοριών και της απίστευτης προχειρότητας με την οποία δημιουργούνται τα ΕΛΚΕ, μετατρέπεται πλέον σε… βεβαιότητα. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η ‘’συνέπεια’’ με την οποία η Διοίκηση συνεχίζει να προτεραιοποιεί τις υποθέσεις… λίγο πριν το τέλος του έτους και παρά τις περί του αντιθέτου – εδώ και χρόνια - δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις, για τη μη υλοποίηση των οποίων, η Διοίκηση πρέπει να απαντήσει αν αυτή οφείλεται σε ανικανότητα ή συνειδητή επιλογή;

 Ενδεικτικό επίσης της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι για τις νεοσύστατες αυτές υπηρεσίες, δεν υπάρχει πρόνοια για την ύπαρξη υπηρεσιακών αυτοκινήτων, δεδομένης μάλιστα της τεράστιας χωρικής αρμοδιότητας των υπηρεσιών αυτών και της ανάγκης οι συνάδελφοι να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις για υπηρεσιακές ανάγκες (π.χ από Πειραιά στον Ασπρόπυργο, απ’ το Χαλάνδρι στο Κορωπί κλπ), αναλαμβάνοντας φυσικά και το αντίστοιχο κόστος.

 Για την εικόνα που συνάντησε η ΑΚΕ υτόνομη Κίνηση Εφοριακών) επισκεπτόμενη τα ΕΛΚΕ, τις συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στις ΔΟY, τον τρόπο διενέργειας των Προληπτικών Ελέγχων κλπ, έγινε αναλυτική ενημέρωση της Ομοσπονδίας (στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής) και προτάθηκε η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

 Μια απ’ τις προτάσεις που κατέθεσε (και όχι για πρώτη φορά) η ΑΚΕ αφορούσε την ανάγκη ανάληψης ΑΜΕΣΗΣ πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο οι συνάδελφοι να κάνουν χρήση των δικών τους αυτοκινήτων, επωμιζόμενοι και το αντίστοιχο κόστος, για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις, τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων κλπ. Πρόταση η οποία επι της ουσίας αναφέρεται στην ανάγκη εφαρμογής του νόμου, που δεν προβλέπει τη χρήση ιδιωτικών μέσων και την επι της ουσίας χρηματοδότηση της ΑΑΔΕ απ’ τους εργαζόμενους. Η πρόταση της ΑΚΕ στηρίχθηκε απ’ την ΑΣΚΙ, τη ΔΑΣ και τη ΣΑΣ, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε απ’ την πλειοψηφία των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ(ΠΑΣΚΕ)!!!.

Με άλλα λόγια… η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας απέρριψε το αυτονόητο, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την απαράδεκτη κατάσταση, σύμφωνα με την οποία οι συνάδελφοι τόσο των ΕΛΚΕ, όσο και των ΔΟY κάνουν χρήση των δικών τους Μέσων Μετακίνησης για υπηρεσιακές ανάγκες, επωμιζόμενοι τόσο το κόστος, όσο και τους πιθανούς κινδύνους από μια τέτοια διαδικασία.

 Επιπλέον η ΑΚΕ (εκτός των άλλων) πρότεινε να υπάρξει ΑΜΕΣΑ δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας που να αποτυπώνει την κατάσταση στα ΕΛΚΕ, τον υπαρκτό κίνδυνο (με απόλυτη ευθύνη της Διοίκησης) να παραγραφούν υποθέσεις κλπ κλπ. Η πρόταση αυτή της ΑΚΕ, έγινε κατ’ αρχήν ομόφωνα αποδεκτή και βρισκόμαστε εν… αναμονή της υλοποίησης.

 

ΑΚΕ υτόνομη Κίνηση Εφοριακών)