Παρασκευή
26 / 04 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Τα γεγονότα της ΔΟY Ηρακλείου και το… ‘’Σουλτανάτο’’ της ΑΑΔΕ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα πρόσφατα γεγονότα στη ΔΟΥ Ηρακλείου και τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διαδικασία στελέχωσης των θέσεων ευθύνης. Και μιλάμε για όσους... ενημερώθηκαν, γιατί τα γεγονότα αυτά ακολούθησε μια συστηματική προσπάθεια υποβάθμισής τους.

 Με βάση λοιπόν την ενημέρωση που είχαμε, αλλά και τις ανακοινώσεις του τοπικού Συλλόγου, συνάδελφοι οι οποίοι εκδήλωσαν (με αίτηση) το ενδιαφέρον τους να διεκδικήσουν τις θέσεις ευθύνης που προκηρύχθηκαν για τη ΔΟΥ Ηρακλείου - για δικούς τους λόγους - αποφάσισαν να μην λάβουν τελικά μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία. Αποτέλεσμα αυτού (της άρνησής τους δηλαδή να διεκδικήσουν θέση ευθύνης) ήταν η άμεση αντίδραση της Διοίκησης της ΑΑΔΕ και η απαίτηση οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι να παραιτηθούν ΑΜΕΣΑ απ΄ τις θέσεις ευθύνης που ήδη κατείχαν.

 Η άρνηση των συναδέλφων να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους (αναρωτιόμαστε βάσει ποιας διαδικασίας η Διοίκηση ζήτησε τις παραιτήσεις αυτές), είχε ως αποτέλεσμα η Διοίκηση να προχωρήσει στην ΑΜΕΣΗ καθαίρεση των συναδέλφων (!!!) και τη μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία, δημιουργώντας διαλυτικές (όπως και ο τοπικός Σύλλογος περιγράφει) συνθήκες σε μια απ τις μεγαλύτερες εφορίες της χώρας.

 Δεν γνωρίζουμε τι ήταν αυτό που... ''πρόσβαλε'' τόσο πολύ την ηγεσία της ΑΑΔΕ. Άλλωστε… εξ όσων μαθαίνουμε, δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε και η πρώτη υπηρεσία που οι συνάδελφοι αρνούνται να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης. Προφανώς όμως αυτό, δεν αποτελεί ΄΄καμπανάκι’’, ούτε πεδίο προβληματισμού για την ηγεσία της ΑΑΔΕ, σχετικά με τις συνθήκες που διαμορφώνονται εντός των υπηρεσιών μας.

 Προφανώς επίσης δεν μας εκπλήσσει ο αυταρχισμός και η αλαζονεία της Διοίκησης της ΑΑΔΕ. Το ερώτημα άλλωστε για το που προβλέπεται η άμεση καθαίρεση και απομάκρυνση όσων δεν διεκδικούν ξανά θέση ευθύνης, παραμένει αναπάντητο, επιβεβαιώνοντας τα χαρακτηριστικά του αυταρχισμού και της αλαζονείας.

 Ούτε φυσικά περιμένουμε κάποια αντίδραση απ’ την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ η οποία, αν δεν βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με την ηγεσία της ΑΑΔΕ, προφανώς αποδέχεται αυτές τις πρακτικές, κρυπτώμενη πίσω απ’ τη... βολική ''αυτονομία'' της ΑΑΔΕ.

 Οφείλουμε όμως να εκφράσουμε δημόσια τον έντονο προβληματισμό μας για τη στάση των συνδικαλιστικών μας οργάνων. Τόσο της Ομοσπονδίας, μιας και πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εφορία (άπτεται της συμπεριφοράς και των πρακτικών που ακολουθεί συνολικά η Διοίκηση της ΑΑΔΕ) όσο και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχουν την ευθύνη του τοπικού Συλλόγου (…η ΣΑΣ έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ.).

 Η άρνηση της Πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να τοποθετηθεί δημόσια για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα (παρά την επιμονή της ΑΚΕ), όσο και οι αποφάσεις του τοπικού Συλλόγου ο οποίος απ’ την καταγγελία και την προκήρυξη στάση εργασίας (αρχική ανακοίνωση)… εξέφρασε εν τέλει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις ακολουθούμενες απ’ την ηγεσία της ΑΑΔΕ διαδικασίες (αναστέλλοντας ταυτόχρονα την κινητοποίηση), πέρα από ερωτηματικά, δημιουργούν προφανώς και κακό προηγούμενο, στέλνοντας σήμα αποδοχής της αυθαιρεσίας της Διοίκησης.

 Τα συνδικαλιστικά όργανα οφείλουν να αναδεικνύουν, να καταδικάζουν την αυθαιρεσία και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η υποβάθμιση αυτών των γεγονότων και η... ευθυγράμμιση με τη Διοίκηση, όχι μόνο δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, αλλά αντιθέτως νομιμοποιούν την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της.

 Ο Εργοδοτικός και Κυβερνητικός Συνδικαλισμός, δεν εκφράζεται πλέον μόνο με την αποδοχή των κεντρικών επιλογών της Διοίκησης και της Κυβέρνησης (βλ. Αξιολόγηση, Μισθολόγιο κλπ), αλλά – δυστυχώς – βρίσκει εφαρμογή και σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των υπηρεσιών.

 

AKE (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών)

 

Ανακοίνωση Συλλόγου Αν.Κρήτης (11.3.22)

Ανακοίνωση Συλλόγου Αν. Κρήτης (17.3.22)