Πρόχειρο Ενημερωτικό Σημείωμα, για τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Συνεδρίασε την Τετάρτη (9.3.22) το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Με την πρόσφατη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής με τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης, τα θέματα που απασχόλησαν ήταν τα παρακάτω:

Έλλειψη προσωπικού

Στην πρόσφατη συνάντηση με τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ δόθηκαν στοιχεία που αποτυπώνουν τη ραγδαία συρρίκνωση του προσωπικού στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα έγινε λόγος για 1.300 περίπου αποχωρήσεις (τα έτη ’20, ’21 και ‘’22), ενώ με το γραπτό διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να προσληφθούν το 2023 περίπου 325 νέοι συνάδελφοι. Εισηγητικά ειπώθηκε ότι η ομοσπονδία θα ζητήσει να προγραμματιστούν νέες προσλήψεις, δεδομένων όμως (όπως ειπώθηκε) των περιορισμών που θέτει η κυβέρνηση για τη σχέση προσλήψεων – αποχωρήσεων, αλλά και τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Η ΑΚΕ τόνισε ότι η κατάσταση στις υπηρεσίες είναι εκρηκτική, η έλλειψη προσωπικού καθιστά επικίνδυνες τις συνθήκες εργασίας και επεσήμανε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι προφανώς ανεξάρτητη απ’ τα σχέδια της Διοίκησης για το μέλλον των υπηρεσιών μας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι για τον κλάδο μας προβλέπονται μόνο 325 απ’ τις 822 συνολικά θέσεις του διαγωνισμού της ΑΑΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και το γεγονός ότι με το νόμο του μισθολογίου έχουμε πλέον ένα νέο κύμα συμβασιούχων (με συμβάσεις 3ετίας) οι οποίοι καλούνται να καλύψουν πάγιες ανάγκες.

Η ΑΚΕ αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στην οπτική της Ομοσπονδίας το πρόβλημα της στελέχωσης και των εκτός ΑΑΔΕ υπηρεσιών, κάνοντας αναφορά τόσο στο ΣΔΟΕ και τη συνεχή μείωση του προσωπικού, όσο και τις Κτηματικές Υπηρεσίες, πολλές εκ των οποίων λειτουργούν ακόμα και χωρίς την ύπαρξη Μηχανικού.

Προβλήματα μηχανοργάνωσης

Εισηγητικά αναλύθηκε το αφήγημα της Διοίκησης για τα… ‘’άλματα’’ στη μηχανοργάνωση και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας, τα οποία όπως ειπώθηκε επέτρεψαν την εξυπηρέτηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών χωρίς να χρειαστεί η επίσκεψη αυτών στις εφορίες. Επαναλήφθηκαν οι δεσμεύσεις της Διοίκησης για περαιτέρω βήματα στη μηχανοργάνωση αλλά και την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων όπως αυτό της επικοινωνίας με mail και την αντικατάστασή του με ενιαία και πιο εύχρηστη πλατφόρμα.

Από Γενικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων έγινε περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στις εφορίες και των προβλημάτων που δημιουργεί το υπάρχον σύστημα μηχανοργάνωσης και εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον να συμβάλλουν στην προσπάθεια αποτύπωσης και κωδικοποίησης αυτών των προβλημάτων, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει τις επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία με την κ. Σεχπερίδου.

Η ΑΚΕ έχει ήδη καταγράψει (και συνεχίζει να καταγράφει) πλήθος τέτοιων προβλημάτων τα οποία θα τα θέσει στη διάθεση της Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας όμως (το τόνισε και στη συνάντηση με το Διοικητή) ότι είναι το λιγότερο αδιανόητο να εφαρμόζονται απ’ τη Διοίκηση νέα συστήματα (στην πλάτη των υπαλλήλων) χωρίς να υπάρχει – με ευθύνη της διοίκησης – ένα σύστημα καταγραφής των προβλημάτων που προκύπτουν και δρομολόγησης της αντιμετώπισης αυτών.

Αξιολόγηση

Για το ζήτημα της αξιολόγησης η ηγεσία της Ομοσπονδίας μετέφερε τη λύπη (!!!) του Διοικητή για όσα έγιναν με την αξιολόγηση του 2018. Υιοθέτησε τη θέση της Διοίκησης ότι την ευθύνη για όσα ακραία και τραγελαφικά έλαβαν χώρα έχουν οι Διευθυντές των υπηρεσιών και όχι η Διοίκηση της ΑΑΔΕ, επικαλέστηκε βελτιώσεις στην πλατφόρμα αξιολόγησης και ενημέρωσε το σώμα ότι αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η αξιολόγηση των ετών 2019 και 2020, επισημαίνοντας (!!!) την υποχρεωτικότητα της συμμετοχής.

Η ΑΚΕ έθεσε το ζήτημα της απόφασης και της στάσης της Ομοσπονδίας απέναντι στην προωθούμενη αξιολόγηση, εξήγησε ότι η θέση της ΠΟΕ ΔΟY περί συμμετοχής στην Απεργία – Αποχή μόνο για όποιον θεωρεί ότι θίγεται (χωρίς να τον καλεί η Ομοσπονδία) είναι αδιανόητη, προσπαθεί να δημιουργήσει ομήρους, πετάει το μπαλάκι στους εργαζόμενους και ουσιαστικά αναπαράγει τους εκβιασμούς της Διοίκησης, χωρίς επι της ουσίας να προσφέρει καμιά κάλυψη (όπως υποκριτικά ισχυρίζεται) σε κανέναν υπάλληλο. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση κατά την οποία μια Ομοσπονδία κηρύσσει (υποτίθεται) μια κινητοποίηση στην οποία όμως δεν καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος.

Η ΑΚΕ κατέθεσε για ψήφιση (επαναβεβαίωση) ένα κείμενο της Ομοσπονδίας με το οποίο (προ μηνών) καλούσε σε Απεργία – Αποχή απ’ την αξιολόγηση. Ένα κείμενο με το οποίο γίνονταν ανάλυση των επιπτώσεων που η προωθούμενη αξιολόγηση θα έχει στις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους και κάλεσε τις παρατάξεις να εξηγήσουν ποιες ουσιαστικές αλλαγές έχουν επέλθει στο σύστημα αξιολόγησης που καθιστούν την απόφαση αυτή παρωχημένη.

Η πρόταση αυτή της ΑΚΕ έτυχε της στήριξης της ΔΑΣ. Η ΑΣΚΙ επικαλούμενη τους… ‘’δεδομένους συσχετισμούς’’ ψήφισε λευκό (!!!), ενισχύοντας εκ του αποτελέσματος τις δυνάμεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΣΑΣ) που έλαβαν την απόφαση της συμμετοχής στην απεργία – αποχή, ΜΟΝΟ για όσους θεωρούν ότι θίγονται.

Γενική Απεργία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στις 6.4.22

Η ΑΚΕ έθεσε ως θέμα προ ημερησίας διάταξης το θέμα της Γενικής Απεργίας που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για τις 6.4.22, τονίζοντας την ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής και ανάληψης πρωτοβουλιών για την επιτυχία αυτής. Μια απεργία η οποία εκτός των άλλων θέτει το ζήτημα της ακρίβειας, της αύξησης των μισθών, της επαναφοράς των Δώρων, το ξεπάγωμα κλιμακίων κλπ.

Θέση όλων των παρατάξεων, με διαφορετική ίσως ένταση και επιχειρηματολογία, ήταν ότι πρέπει να στηριχθεί η απεργία και αναδείχθηκε η ανάγκη για την επιτυχία και τη μαζική συμμετοχή σε αυτήν.

Επιθέσεις σε συναδέλφους

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά το περιστατικό της ΔΟY Ζωγράφου, είχαμε μια παρουσίαση – υπεράσπιση απ’ την πλευρά της Ομοσπονδίας των μέτρων που η Διοίκηση (μετά τα γεγονότα της Κοζάνης) έλαβε και ασκήθηκε έντονη κριτική στις παρατάξεις (!!!) που θέτουν το ζήτημα της στοχοποίησης των υπηρεσιών μας και των εργαζόμενων σε αυτές.

Ως ΑΚΕ και παρά την κριτική που δεχτήκαμε απ’ την πλευρά της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, επιμείναμε ότι όποιο μέτρο και αν ληφθεί (security κλπ) δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις και τα επεισόδια που καθημερινά λαμβάνουν χώρα σε υπηρεσίες μας, αν δεν πάψει η στοχοποίηση των εργαζομένων και η απαξίωση των υπηρεσιών μας, κάτι που δημιουργεί γόνιμο έδαφος, το οποίο επικαλούνται άτομα με ακραίες και εγκληματικές συμπεριφορές. Και προφανώς για την ΑΚΕ την κύρια ευθύνη για τη στοχοποίηση και την απαξίωση των υπηρεσιών μας έχει η Διοίκηση της ΑΑΔΕ και η πολιτική ηγεσία, κάτι που επιμελώς η Ομοσπονδία αποφεύγει να αναφέρει.

Προσωπική Διαφορά

Έγινε αναφορά στην προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξη των Συναδέλφων σε υπηρεσίες εκτός της ΑΑΔΕ στο καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς. Για το θέμα υπήρξε η ενημέρωση ότι λόγω των συνολικότερων εξελίξεων (πόλεμος, ενεργειακή κρίση κλπ) έχουν ‘’παγώσει’’ μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο θέμα.

Προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να υλοποιηθεί η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για την ικανοποίηση του αιτήματος για ένταξη όλων των συναδέλφων στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς, αποφασίστηκε κινητοποίηση (με αυτό το αίτημα) για την Τετάρτη 16.3.2022 στις 4μμ στο ΥΠΟΙΚ.

Ενστάσεις για την κατάταξη σε Π.Θ.Ε.

Στη συνεδρίαση έγινε επανάληψη της ενημέρωσης της Διοίκησης – στην πρόσφατη συνάντηση – βάση της οποίας υπάρχουν 191 ενστάσεις συναδέλφων, εκ των οποίων έχουν εξεταστεί ελάχιστες. Ειπώθηκε επίσης ότι έχει ενεργοποιηθεί πλατφόρμα που επιτρέπει τη διόρθωση λαθών στη κατάταξη σε ΠΘΕ και απ’ τους Διευθυντές της κάθε υπηρεσίας.

Οργανωτικά Θέματα (Ελεγκτικά Κέντρα κλπ)

Εισηγητικά μεταφέρθηκε η δήλωση του Διοικητή ότι δεν είναι έτοιμος για ενημερώσεις επι οργανωτικών αλλαγών και κατατέθηκαν διαφορετικές εκτιμήσεις – πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο χρόνο έναρξης λειτουργίας των Ελεγκτικών Κέντρων.

Η ΑΚΕ τόνισε (όπως και στη συνάντηση με τον Διοικητή) ότι είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να μην έχουν επίσημα εικόνα των δρομολογούμενων αλλαγών στη δομή των υπηρεσιών μας, ότι αυτό πρέπει το λιγότερο να προβληματίσει την ομοσπονδία και σε κάθε περίπτωση είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους.

Κτιριακά, Ασφάλεια και Υγιεινή στους εργασιακούς χώρους

Εισηγητικά έγινε αναφορά στις δεσμεύσεις της Διοίκησης για την προωθούμενη θέσπιση – καθιέρωση υπεύθυνου ασφαλείας και του γιατρού υπηρεσίας. Έγινε αναφορά στις ομάδες ασφάλειας που συγκροτούνται στις υπηρεσίες (για σεισμό, φωτιά κλπ) με τη συμμετοχή συναδέλφων, μεταφέροντας (και ουσιαστικά υιοθετώντας) τη θέση της Διοίκησης ότι οι συμμετέχοντες και οι υπεύθυνοι αυτών των ομάδων δεν φέρουν καμιά ευθύνη !!!

Η ΑΚΕ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει εκπαίδευση και ενημέρωση των συναδέλφων για έκτακτες καταστάσεις, αυτό όμως πρέπει να γίνεται από ειδικούς, η ευθύνη δεν μπορεί να μεταφέρεται στους υπαλλήλους και ότι είναι μάλλον… ‘’βεβιασμένο’’ το να υιοθετεί η Ομοσπονδία τη θέση της Διοίκησης ότι οι συνάδελφοι δεν θα φέρουν καμιά ευθύνη σε περίπτωση περιστατικού.

Αναλώσιμα – υπηρεσιακά αυτοκίνητα

Για το ζήτημα των αναλώσιμων, των υπηρεσιακών αυτοκινήτων κλπ, έγινε αναφορά στη θέση της Διοίκησης ότι υπάρχουν πιστώσεις, όπως επίσης και 550 διαθέσιμα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και πως… όπου υπάρχουν ελλείψεις, αυτό συμβαίνει με ευθύνη των Διευθυντών των υπηρεσιών οι οποίοι (όπως ειπώθηκε) δεν κάνουν χρήση αυτών των δυνατοτήτων.

Κάλυψη εξόδων μετακίνησης

Έχει τεθεί το ζήτημα της κάλυψης των εξόδων μετακίνησης συναδέλφων οι οποίοι αναγκάζονται σε καθημερινή βάση να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, λόγω της συγχώνευσης υπηρεσιών. Αίτημα για το οποίο δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση – απάντηση απ’ την πλευρά της Διοίκησης.

Μετατάξεις σε ανώτερη εκπαιδευτική κατηγορία

Για το ζήτημα της μετάταξης συναδέλφων σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα (που εκκρεμούν μεγάλο χρονικό διάστημα) υπήρξε ενημέρωση ότι αναμένεται η υπογραφή σχετικής κανονιστικής η οποία θα καθορίζει τους όρους και τις διαδικασίες μετάταξης. Μεταφέρθηκε μάλιστα η… ‘’πληροφορία’’ ότι η κανονιστική δεν θα προβλέπει διαδικασία εξετάσεων, αλλά… συνεντεύξεων (!!!).

Η ΑΚΕ επανέλαβε τη θέση της ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή οποιαδήποτε κανονιστική που θέτει όρους και φίλτρα, αμφισβητώντας, αν όχι ακυρώνοντας, ένα δικαίωμα που απολαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ταυτόχρονα η ΑΚΕ έθεσε το ζήτημα της μη κοινοποίησης του σχεδίου της κανονιστικής στην ΠΟΕ ΔΟY, όπως είχε δεσμευτεί η Διοίκηση της ΑΑΔΕ, ενώ το ερώτημα αν η Ομοσπονδία ζήτησε (βάσει της δέσμευσης της Διοίκησης) το σχέδιο κανονιστικής… δεν απαντήθηκε, τι στιγμή μάλιστα που διαρρέεται το περιεχόμενο, αλλά και αλλαγές επι του περιεχομένου της κανονιστικής.

Αθήνα, 13.3.2022